Свободно време

„Не бъди овца. Избавление от терзанията стъпка по стъпка“

Всеки ден е един и същ и времето не идва, а си отива, затова:  Да, всеки случай е удобен, за постигане на нов, удовлетворяващ живот!

15.06.2021г. / 06 31ч.
Аз жената
Корица: издателство "Ера"

Корица: издателство "Ера"

Все нещо не ви е както трябва? Потискате чувствата си и се съобразявате с чуждото мнение? Не сте доволни от себе си и своя живот?

Спрете да блеете жално и се вземете в ръце! Единствено от вас зависи дали ще изживеете живота си пълноценно.

Ника Набокова ще ви разкрие как да приемате и оценявате своето истинско „аз“, за да сте уверени и успешни. Време е да сложите край на токсичните връзки и излишните страхове. Поемете юздите на живота си! Научете се да се вслушвате в себе си и да вземате правилните решения. Забравете митовете за любовта и света, които само ви спъват.

Готови ли сте да заобичате себе си? „Не бъди овца“ е ключът към вашия нов, удовлетворяващ живот. Започнете да го живеете по своите правила!

Ника Набокова, автор на предизвикалия фурор руски бестселър „В леглото с мъжа ти“, е изключително популярен блогър и успешна бизнесдама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации.

Откъс

За да стигнеш донякъде, трябва да знаеш изобщо накъде си тръгнала.
В действителност уж баналната и простичка формулировка „какво искам“ е една от най-трудните.
Защо?
Защото от малки ни внушават, че егоизмът е нещо лошо, а нима да мислиш за собствените си желания не е именно проявление на егоизъм? Защото връзката със самата теб е напълно разрушена и обществото е набило в съзнанието ти безброй нагласи как е правилно да живееш. И по принцип може и да не активизираш собствения си мозък, понеже вече са решили всичко вместо теб. Защото на много хора им се струва, че ако внезапно си изяснят желанията си, животът ще спре дотам и може да ти стане скучно и тъжно.
Нека започнем от най-елементарното – по няколко пъти на ден си задавай въпроса: „Какво искам точно в този момент?“ Нашата задача е лека-полека да възстановяваме контакта със собствените си желания. Висш пилотаж би било и да си ги предоставим. След това постепенно може да преминеш и към по-сериозни житейски аспекти. Възлова задача ще стане търсенето на отговора на въпроса: „Какъв живот искам?“ И основните промени ще започнат точно от него.

ДЕЙСТВИЯТА
Четвъртата точка от плана са действията. Нашият живот се изгражда от тях и колкото по-добре разбираме мотивите си в тази посока, толкова по-качествен ще бъде и въпросният живот.
Естествено, и в този случай ще се наложи да си задаваш въпроси (трябва да свикнеш, ще се занимаваме с това в цялата книга). Според мен двата най-важни са: какво правя за себе си (буквално всеки ден!) и защо изобщо извършвам едни или други действия.
Например в момента аз пиша тази глава и в същото време чеша коремчето на котето. Защо го правя? Котето е меко и топло, галенето сваля напрежението ми от усърдната работа и ми помага да пиша по-добре.
Когато връзката със самите нас не е създадена, ние по принцип не се замисляме за мотивите на повечето ни постъпки и така примъкваме в живота си всевъзможни абсолютно ненужни глупости.
Тъй че разполагаш с два аспекта за размисъл. Първият е какво правиш за себе си, как се грижиш за себе си? Той ще добави осъзнатост в отношенията със самата теб. Например ще разбереш, че всъщност всеки ден извършваш определен брой ритуали за себе си, òбичната!, и ще установиш какво ти се ще да притуриш към тях. Вторият аспект за размисъл е какви са мотивите за постъпките ти като цяло. С каква цел ги извършваш и каква ще е ползата за теб.
Важен момент – нямам за цел да се превърнеш в егоистка в грозния смисъл на думата, в млада дама, вторачена в себе си. Но на първо време трябва да разберем как и защо извършваш някакви действия и за какво ти отиват силите.

ХОРАТА
И петият финален акорд, разбира се, са хората. По принцип, когато имаме трудности в отношенията със себе си, ние започваме или да грабваме всичко, което ни попадне подръка, и да се опитваме така да запълним празнотата, или изобщо избягваме социалните контакти, защото всички тия човеченца са много опасни и могат да ни причинят болка или да ни навредят.Нека започнем с това какви хора ти харесват и защо... понеже обикновено не сме съвсем наясно по този въпрос и става нещо от сорта на „ох, усетих нещо, някакво необяснимо привличане“ – и край, отиде, та се не видя. А каква е причината да се случи така, как разбрах, че този човек ми харесва, какво ме привлече в него, отива на втори план. А всъщност на първо място трябва да бъде осъзнато точно това.
Нека да си изясним на кого се спира погледът ти.
Когато около теб има много хора, какви са типажите, които първи привличат вниманието ти? Кого открояваш в тълпата? Тук винаги има някакъв общ елемент, например при мен това винаги са хора с нестандартна артистична външност. Аз ги определям безпогрешно и това е много тясно свързано с подсъзнателната ми потребност от определени отношения. Сега нека анализираме какво те спечелва в комуникацията. С какво „са те хванали“ онези, които вече са присъствали в живота ти? Защо това е важно за теб? Но в момента нямам предвид само доброто. Щом си взела тая книга в ръце, значи с голяма доза вероятност имаш опит от трудни отношения и те почти сигурно са следвали един и същ сценарий.
Ето два последни въпроса за този начален етап: какво искаш да получаваш и какво искаш да даваш на хората? Подчертавам – искаш, а не длъжна. Ние тепърва ще се върнем към всичко това в раздела, посветен на отношенията, не се и надявай, че ще се отървеш лесно.

На книжния пазар от 15 юни 2021 г.
Обем: 272 стр.
Издателство: „Ера“
ISBN: 978-954-389-619-6
Корична цена: 16 лв.

Коментирай