Комуникацията е част от живота ни. Общуваме по много различни начини, чрез докосване, поглед, споделяне на музика и разбира се чрез говорене. Всеки има различни комуникационни умения, освен това попадаме в различни комуникационни ситуации – някои положителни, други отрицателни. В кои случаи е добре да не отговорим веднага, а дори да си замълчим?

Обидите не гарантират отговор

Обидите в конфликтни ситуации нараняват и по-лошото е да не знаеш как да реагираш. В такива моменти е много разумно да не отговаряте на нападките. Трудно е, но това, че сте тихи ви държи на морално високо ниво, а не обратното, дори някой да се опита да ви убеди в това.

Ако за вас в този момент няма конструктивен начин да им отговорите, не се чувствайте зле от това. Просто игнорирайте източника на конфликт. Не отговаряйте на обидата с обида. Дори и да мислите, че по този начин не защитавате себе си, вие ги превъзхождате, а и не се натоварвате още повече емоционално.

6 въпроса за живота, които ще ви покажат в каква посока да се движите

Хората невинаги слушат

Може би няма човек, който да не е попадал в ситуация на спор, конфликт и да не може да вземе думата от другия, защото той не спира да говори. В такива моменти е добре да спрем да говорим, вместо да хабим енергия да се опитваме да бъдем чути. Ако отсрещната страна не желае да ви слуша, не е ваша отговорност вие да слушате или да отговаряте. В даден момент вашето безразличие ще бъде забелязано и може би тогава гласът ви ще се чуе.

Може да научите много за хората, като ги оставите за известно време да си говорят. Кимайте за насърчение и ги наблюдавайте, дори и в неконфликтна ситуация. Полученото прозрение може да ви помогне за взаимното разбирателство по време на бъдещи разговори.

5 причини интелигентните хора да откриват трудно любовта

Имате нужното време да помислите

Още една добра причина да не отговаряте или поне не веднага е, че имате своето време, в което да помислите как да отговорите най-добре за себе си. И това важи за различни ситуации, Например ако не желаете да приемете нечия покана за мероприятие, имате вашето малко време, в което да структурирате отговор, който да ви измъкне от тази ситуация, ако просто не желаете да кажете кратко и ясно „не“.

Дори в приятен разговор, не е необходимо да допринасяте за дискусията, казвайки нещо. Може да покажете чрез кимане, усмивка, че присъствате в разговора. Това също ви печели време да се включите на ниво с коментар.

Невинаги е вярно, че трябва да говорите, за да изчезне съмнението, че не знаете, че сте притеснени. Нали не е по-добре да кажете нещо тотално глупаво?

Още по темата

Слушането е уважително

Има ситуации, в които приятел, колега, познат, любим човек, не търси отговор, дори и така да ни се струва. Понякога човек се нуждае от емоционално разтоварване, иска да разкаже своя вълнуваща история. Езикът на тялото ви ще покаже на другия, че слушате и разбирате какво казва той.

Понякога може да е изкушаващо да искаме да кажем нещо и така да прекъснем другия. Също така е важно в такива моменти да не се разсейваме с телевизия, гледане на мобилен телефон. Да си добър слушател е първата стъпка към това да си добър комуникатор. Изчакайте другите да се изкажат и тогава може да се включите с мнение, съвет, отговор.