Свободно време

„Важният си ти“ – Ема Рийд Таръл

Мисли първо за себе си и преобрази живота си

16.09.2021г. / 05 55ч.
Аз жената
Корица: издателство "ЕРА"

Корица: издателство "ЕРА"

Всички искаме да сме харесвани. Обичаме да подкрепяме и обгрижваме близките си. Раздаваме се, за да се почувстваме значими и оценени – от семейство, приятели, колеги, дори и непознати... Но когато пренебрегваме собствените си потребности, това е проблем. А често дори не го осъзнаваме.

Ако ви е трудно да казвате „не“ без чувство на вина;

Ако предпочитате да угодите, за да избегнете болезнени разговори и неприятни емоции;

Ако сте изморени и стресирани от непрестанната грижа за чуждите нужди, а никога не обръщате внимание на своите…

Истината е, че правите лоша услуга и на себе си, и на околните!

За да се радвате на искрени и пълноценни отношения, трябва да се научите да поставяте ясни граници, които да отстоявате. За да можете да се погрижите за останалите, на първо място е нужно да се погрижите за самите себе си.

С помощта на тази лека за четене и разбираемо написана книга от психотерапевт с дългогодишен опит, ще осъзнаете, че е крайно време да помислите за себе си. Авторката представя разнообразните истории на свои пациенти, с които всеки може да се идентифицира. Предлага съвети и техники, чрез които да опознаете своето „Аз“ и да заживеете истински. Разкрива как да спрете да угаждате на другите и да се нагърбвате с проблемите им.

Промяната е във вашите ръце. Започнете да поставяте себе си на първо място, за да преобразите напълно живота си!

Ема Рийд Таръл е квалифициран психотерапевт. В момента практикува по специалността си и пише втората си книга.

Откъс

Да угаждаш на партньори

Проблемите в интимните връзки обикновено не възникват заради онова, което се казва, а поради онова, което не се казва.

Карина и Ерик
Карина и Ерик помислили, че бракът им е приключил, когато се разбрало, че Ерик има извънбрачна връзка. Всъщност отношенията им отдавна се разпадали и конфликтът предоставил възможност най-после да си кажат истината.
Те били „успешна“ двойка и животът им бил мечта, с прекрасна къща, с две момичета близначки и оживен светски живот. Работата на Ерик носела достатъчно пари и не било необходимо Карина да работи, затова тя зарязала кариерата си на специалист по човешки ресурси, за да се грижи за семейството си, и дните ѝ били белязани от тичане до училището на дъщерите и разходки на кучето. Когато открила, че Ерик има извънбрачна връзка, Карина била съкрушена от разобличаването на един живот, за който не знаела нищо и от съпруг, когото явно не познавала.
Когато дойдоха за пръв път в кабинета ми, Ерик се вмъкна вътре с подвита опашка и седна в най-отдалечения ъгъл. Той обясни, че са дошли на терапия, за да може Карина да вземе решение за бъдещето им. Ерик седеше с наведена глава като пребито кученце през цялото време, докато Карина изливаше гнева си върху него.
Не беше толкова лесно да отсечеш – Ерик е престъпникът, а Карина – потърпевшата страна. Никога не е лесно. В ситуации като тази, за катастрофалното събитие се отделя сравнително малко терапия. Кризата в една връзка, независимо дали е изневяра, хазарт или алкохолизъм, е нещо като неизбежен обрат в сюжета – моментът, когато забелязваме какво става зад кулисите и получаваме възможност да се вгледаме по-внимателно.

Нека истината те освободи
През следващите седмици имаше болезнени изповеди и от двете страни за действията, които предшествали тази криза в брака. Работата на Ерик беше напрегната и той в продължение на години мислел, че единствената му цел е да изхранва семейството и да бъде родител в ролята на „лошото ченге“ през уикендите, докато гледал как Карина се среща с приятелки на кафе и изгражда близки отношения с децата им, без да съзнава, че той осигурява парите. В същото време Карина хранела негодувание от години, защото е загубила кариерата и идентичността си и е затънала до гуша в мръсни памперси и баналното на „вкусни мами“ и срещи за игри на децата, докато Ерик вечеря и се черпи с обожаващите го клиенти и получава награди за постиженията си. Извънбрачната връзка на Ерик изглеждаше неоправдана, но и разбираема, и по някакъв странен начин и за двамата беше необходимо да се случи, за да се променят нещата. Както често се случва, нужна е криза, за да подейства като катализатор на партньорите да кажат онова, което дълго време е останало неизречено.
На първите сеанси Карина беше вбесена, докато описваше изневярата на Ерик. В края на времето ни заедно тя я виждаше по-безпристрастно: „Мисля, че извънбрачната му връзка вероятно е била превозното средство, което ни доведе до челен удар, но сблъсъкът предстоеше от известно време.“
И двамата бяха пленници на своите различни схеми на угаждане.
Ерик беше Опонент. Израснал в патриархално семейство, заложник на безмилостни очаквания, и никога не се чувствал достатъчно добър. В резултат Ерик развил идентичност за поемане на риск и перчене. Карина беше Омиротворител. Израснала в семейство на преуспели хора, тя беше покорна, лоялна, незабележима и посредствена в постиженията си. В началото всеки представлявал спасение за другия.
Ерик можел да бъде закачлив и страстен, привлякъл Карина с чара си и я карал да се чувства видима по начин, по който не се чувствала преди това. Карина била пристанище в бурята за Ерик, място, където можел да се чувства в безопасност и доволен за пръв път в живота си.
Те имали потенциал да обединят различията си и да ги използват, за да се подкрепят взаимно, и да ги разширят в емоционалните пространства, които преди това си отказвали. Но се случило обратното – животът им се променил и се появил стресът от малки деца, работа и семейство. Вместо да се обединят, те се разединили и се оттеглили в първоначалните си позиции на Опонент и Омиротворител, без да могат да общуват честно.
Карина не искала да клати лодката, а Ерик не искал да спазва правилата. Противоположностите се привличат Онова, което обикновено за пръв път те привлича в някого, често е същото, което по-късно ти разбива сърцето. Липсващото парче от твоя ребус, каквото представлява някой друг, в началото те привлича към него.
Може да е свободният му дух или спонтанността, самоувереността или стабилността му.
Липсващото парче в ребуса на угаждащия на другите често е способността да угаждат на себе си и може да ги привличат хора, които, изглежда, притежават това качество. Ако си бил строго контролиран като дете, може да те привлече човек, който си е разрешил да си пусне дълга коса. Ако не е имало кой да те научи колко важни са границите, може да те привлече някой, който може да отстоява себе си, за да постига целите си. Ако си научен да се грижиш за други хора, може да те привлече някой, който знае как да се грижи за себе си.
Когато можеш да се възползваш от тези различия, тогава можеш да се учиш от тях и да запълниш някои от празнотите в детството си и да научиш нови стратегии, за да актуализираш схемите си на угаждане или неугаждане. Може да развиеш способността си по-добре да задоволяваш потребностите си и да предложиш на партньора си нови начини да задоволява неговите на свой ред. И двамата ставате по-добри в угаждането на себе си и създавате успешно партньорство на интимност, екипна работа и великодушие. Печелите и двамата.
Понякога не можеш да се възползваш, или не го правиш, и после качествата, които са те привлекли, започват да те отблъскват. Ако не можеш да разхлабиш нагласата си да угаждаш като Карина, за да промениш нещо, може да започнеш да негодуваш срещу онези, които могат. Ако не обръщаш внимание, че начинът, по който правиш нещата, е резултат от собствената ти нагласа, и всъщност не е правилният или на морална висота начин, може дори да не забележиш, че имаш празноти за запълване.

На книжния пазар от 21 септември 2021 г.
Обем: 256 стр.
Издателство: „Ера“
ISBN: 978-954-389-661-5
Корична цена: 16 лв./ 8.20 EUR

Коментирай