Свободно време

Павел Васев пред „Умно село“: Театърът е магазин за щастие

Не пропускайте епизода „17 мига от пролетта на Павел Васев“ тази неделя по Bulgaria ON AIR

05.11.2021г. / 14 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR/Умно село.

Снимка: Bulgaria ON AIR/Умно село.

„Театърът е магазин за щастие“, казваше Павел Васев, дългогодишен директор на Народния театър, изповядващ веруюто, че култура не се „управлява“, културата се подкрепя.

Режисьор, сценарист, оператор, актьор, продуцент, Васев бе истинският културен мениджър, невероятен разказвач на истории с безпределно чувство за хумор, ерудит, космополит, влюбен в руската култура.

В памет на забележителната фигура на българската култура тази неделя, 7 ноември, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи в ефира си изпълнен с много хумор и приятелско чувство епизод от „Умно село“, озаглавен „17 мига от пролетта на Павел Васев“.

Пред камерата на документалната поредица Павката, както го наричаха всички, участва в шарж на самия себе си; споделя формулите, усвоил от учителите си Христо Христов и Апостол Карамитев; изповядва се в любов на най-талантливите български актриси, разкрива се като бохем и ревностен пазител на спомена за най-добрите моменти от историята на българския театър и кино. Филмът е наситен със смях, спомени и мъдрост и следва жанра на живота на своя герой: „опит за комедия, въпреки трагедийно-драматичните обрати...“.

Не пропускайте документалния портрет на един сериозен и смешен човек със строги мустаци, с маниакална отдаденост на културата, неудобен за мнозина заради свръхразвитото му чувство за справедливост – Павел Васев. Тази неделя, 7 ноември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай