Едната е изживяла красиво и охолно юношество във Варна, а другата е руска дворянка с грузинска кръв. Двете заедно имат повече от 100 години професионална дейност. В годините техни партньори са колоси като Спас Джонев, Андрей Чапразов, Асен Миланов, Йордан Матев, Мила Павлова, Апостол Карамитев, Георги Георгиев – Гец и др. Това са обичаните грандами на българския театър Славка Славова и Таня Масалитинова, които са главни действащи лица в епизода от поредицата „Умно село“, озаглавен „Възгледите на две кралици“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи в ефира си на 28 ноември от 19:30 часа.

Когато идва демокрацията, някогашните кралици на сцената падат в плен на пазарните условия и се превръщат в Пепеляшки. Ала без мрънкане и хленч се разделят с кралските одежди и с позлатата на Народния театър и отпрашват по сцените на страната с ентусиазма на аркашките от първите пътуващи театрални трупи.

„Това е ваш’то място, лейди Стюарт“, залива се от смях Славка, подавайки „десницата си кралска“ на Таня, и посочвайки ѝ мястото до себе си в тесния микробус, който отнася днешните баби-отровителки от театралната комедия „Арсеник и стари дантели“ към Ботевград, Правец или Хасково. Вратите хлопват, а моторът забоботва.

„Сломени са на моя дух крилете…не блазни ме величието вече!“, въздъхват кралиците на българския театър.

Микробусът потегля по пътищата на родината. Двете дами са същинско Perpetuum mobile, в чиято дрямка на задната седалка на равни тласъци се прокрадва шепота на класика: „Ще светиш на сцената като кралица…Кралица беше и кралица ще си останеш…“.

Не пропускайте златния епизод от поредицата „Умно село“ с главни герои грандамите на българския театър Славка Славова и Таня Масалитинова – тази неделя, 28 ноември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.