Свободно време

Как да разпознаете личността, която играе вечната „жертва“

Такива хора са добри манипулатори

20.01.2022г. / 11 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Срещаме толкова различни типове хора. С някои общуваме с лекота, други винаги носят със себе си една особена енергия, която действа натоварващо, но сякаш няма как да не им обърнем внимание. Това са хората, които играят ролята на постоянната „жертва“. Такъв тип личности може да се среща сред приятелите ви, колегите, дори роднините или партньор в любовна връзка. По какво може да различите „жертвата“?

Те се самосъжаляват – Не спират да отбелязват колко е жесток светът към всички и към тях, като самосъжалението винаги съпътства и постоянното оплакване.

5 признака, издаващи комплекс за превъзходство

Те са добри манипулатори – Хората, които играят ролята на жертвата, винаги действат така, че да спечелят състрадание и да получат вашето съчувствие и подкрепа. Освен това, вечната жертва умело ще си поиграе с вашите чувства и добрина.

Те са като енергийни вампири – Хората, които играят жертва, истински могат да ви натоварят със своите проблеми и постоянна нужда от внимание. Те си създават образ на нуждаещ се човек, отказват да поемат отговорност за каквото и да било.

8 хобита, елиминиращи стреса

Собственият им живот не се развива – Или поне при част от тях е така. Хората, които играят ролята на жертва, често очакват другите да им оправят живота, винаги си намират куп оправдания, за да не започнат промяната дори с малки стъпки.

Те създават бариери – Което пък създава хаос в отношенията им с хората. Когато някой се опитва да ви манипулира, той няма да се вслуша във вашите препоръки и съвети. Обикновено този тип личности са свръхемоционални, токсични и се съобразяват само със своите желания, издигайки бариера към себе си, но нарушавайки личното пространство на другите.

13 неща, които свекървата тайно си мисли, но не изрича

Имат проблеми с доверието на хората – „Жертвите“ имат проблем с доверието към другите, който най-често се дължи на ниско самочувствие и вяра в себе си. Те проектират емоциите си върху останалия свят и наистина вярват, че другите хора са точно като тях – не заслужават доверие и постоянно са в съмнение.

Постоянно се сравняват с другите – Както споменахме, на „жертвите“ им липсва самочувствие и обикновено те се сравняват с другите по негативен начин. Това разбира се им се отразява още по-зле на самочувствието и те се нуждаят от постоянно одобрение на хората край тях.

Свързани статии

Те са недоволни от живота си – Дори и да им се случват хубави неща, за жертвите те никога не са достатъчни. Те броят само липсите, без да отчитат хубавите неща в живота си.

Лесно създават конфликти – „Жертвите“ са егоисти по природа. За тях всяко несъгласие или критика от страна на другите се приема за обида и ако нещо не стане както те са си решили, конфликтът е налице.

Те не смятат, че грешат – Затова пък винаги някой друг е виновен за създалата се ситуация, за проблемите им. „Жертвите“ изискват останалите да им съдействат винаги и в много от случаите успяват да постигнат намеренията си.

Коментирай