Свободно време

„Точно теб ли избрах?“ – Ника Набокова

Защо в търсене на щастието все попадаме в капан?

14.02.2022г. / 16 03ч.
Аз жената
Корица: издателство "Ера"

Корица: издателство "Ера"

Бъдете честни. Колко пъти сте били във връзка и сте се чудили защо още сте в нея?

Едни се вкопчват в безчувствени и неподходящи партньори, а други непрестанно получават грижи и внимание, но пак нещо им липсва. Понякога сами не знаем какво искаме... Да, искаме уют и нежност, но не и скука или рутина. Искаме огнена любов като по филмите, но не чак изпепеляваща... А щастието все ни се изплъзва. Скачаме от връзка на връзка със заблудата, че тази вече ще е идеалната. И после всичко се повтаря.

В „Точно теб ли избрах?“ Ника дава примери с реални истории, разнищва ги докрай и отговаря на вечни женски въпроси, като:

  • Как да не полудея във връзката си?
  • Как да реша с кого да бъда?
  • Какво да правя, ако само прецаквам нещата?

Без сложни психологически термини и анализи, „Точно теб ли избрах?“ е откровен и личен разговор с приятелка, чрез който ще решите проблемите си. Токсични връзки, изневери, самота, страхове, съмнения... Ще получите конкретни съвети за най-неудобните за обсъждане ситуации. Разберете защо се случват все на вас и как най-после да сграбчите здраво щастието!

Ника Набокова, автор на предизвикалия фурор руски бестселър „В леглото с мъжа ти“, е изключително популярен блогър и успешна бизнесдама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации. Книгите ѝ са преведени на шест езика и са продадени в милиони екземпляри.

Откъс

Емоционалният интелект

Скъпият читател сигурно се е сблъсквал с едно интересно явление в този живот – уж човекът е умен, ерудиран, успешен, а пък в личните си отношения върши страшни тъпотии. Ту вярва в някакви малоумни деветини, ту търпи неща, от които няма нужда, ту обяснява, че един вид изобщо, ама изобщо не мога да се справя без половинката си, макар в същото време да ръководи заводи и кораби или, добре де, майната му, сергия на битпазара. Околните обикновено недоумяват къде му е мозъкът в такива моменти?
Ще обясня. Ние имаме различни видове интелект, включително и емоционален. И когато той не е развит, когато човек не може да борави с него, настава страшна какофония, а в нашия случай – любовохолизъм или неуловимост.
Какво представлява емоционалният интелект? Казано с прости думи: способността да разпознаваш емоциите, чувствата и състоянията в себе си и в другите и да се справяш с тях. При любовохолиците емоциите играят главната роля: връхлети го някакво чувство и – край, животът спира, човекът пощурява и губи разсъдъка си. Докато на практика нашите емоции са напълно управляеми.
Внимание! Не да бъдат потискани, не да бъдат отключвани! А да бъдат управлявани. Това означава, че ако има определени способности, човек може да преминава през тях без критични загуби, да превключва от едно на друго и дори, представете си, да ги преобразува в нещо полезно.
Сигурно вече направо изгаряш от нетърпение – толкова много ти се ще да се сдобиеш с такава способност, нали? Разбирам, това наистина променя страшно много неща в живота.
Виж как ще постъпим. Да побера в малко откъсче от тази книга всичко за емоционалния интелект, естествено, няма как да стане. Освен това преди мен за него са създали доста на брой много, много страхотни трудове и ти препоръчвам да ги прочетеш. В идеалния вариант на събитията, естествено, е най-добре да се обзаведеш с психолог, който ще ти помогне да развиеш и да отгледаш онова, което навремето твоите родители са пропуснали (да, да, това е задача на родителите – да ни помагат да се ориентираме в чувствата си).
А пък аз в рамките на нашето общуване помежду ни ще дам най-простичките и достъпни препоръки, от които можеш да започнеш.
Първо, иди в книжарницата. Трябва ти секцията с психология за децата и по-точно – каквито и да било игрови комплекти с картинки за изучаване на чувствата. В момента произвеждат много такива. Купи си ги и следвайки точно инструкцията, „играй“. Така първо ще започнеш да различаваш чувствата. Още на този етап пред теб като оазис насред пустиня ще се разкрие нов невероятен свят, в който много неща ще ти станат ясни. След това ще се научиш да разделяш чувствата на съставните им части. Това още повече ще ти проясни картината. А пък сетне няма да успееш да се озърнеш, когато ще те споходи способността да разбираш какво се случва с хората, които те заобикалят.
Второ, хайде да се опитаме малко да поработим чрез метафората. Ще ти свършат работа всякакви метафорични карти или просто различни снимки и картинки в интернет. Отделяш за това десет-петнайсет минути на ден. Разглеждай изображенията и се постарай да формулираш какво чувство, каква емоция виждаш във всяко от тях. Можеш дори да си измисляш различни истории – откъде по-точно се е появила такава емоция, как се е развила, до какво може да доведе, до какви действия или последствия?
Трето, направи си емоционален дневник. Може да е хартиен, може да е в органайзера, а можеш да си изтеглиш нашето приложение mindSpa (достъпно е от февруари 2020 година в AppStore и GooglePlay), там го има готов.
Как е правилно да водиш дневника. Отбелязвай основната емоция за деня и ѝ измисли наименование, а също така фиксирай всички емоционални преживявания, на които се натъкваш, изследвай от какво възникват. Ако на този етап ти е трудно, дръж подръка пищов със списък на чувствата и емоциите.
Ще ти обясня как действа такъв дневник. Понеже всички до един препоръчват да си водиш дневници, но никой не обяснява от какъв зор ти е това.
Първо, наименованието на емоциите придобива „лице“. А това е важно за управлението на чувствата.
Второ, когато разполагаш с наблюденията върху себе си, е много по-лесно да се справяш с обезсърчаването от сорта на „всичко е лошо и животът ми е ужасен“. Защо? Защото е достатъчно да го прелистиш, за да разбереш, че всичко се случва – и добро, и лошо.
Трето, тази традиция фокусира теб върху самата теб. Повярвай на моя любовохоличен опит – веднага щом насочиш погледа си към собствената си персона, зависимостта ужасена започва да се изнизва.
Дори съм готова да заложа пари на бас, че ако се насилиш две седмици НАИСТИНА ВСЕКИ ДЕН да попълваш дневника, промените ще настъпят веднага.
Четвъртата стъпка за новака в света на емоциите е рисуването. Ако щеш, иди на кръжок, ако щеш, твори самостоятелно вкъщи. Задачата е проста – избери което и да било чувство и го рисувай. Както ти дойде. Така ще влезеш в пряк контакт с него (с чувството). А където има контакт, там има възможности – ще започнеш да забелязваш това конкретно чувство в себе си, в околните, да наблюдаваш неговите (или, по-точно, своите) маниери и навици – какво става с теб, когато го изпитваш, какви чувства те обземат, какви мисли възникват.
Тези първи стъпки вече ще се превърнат в прекрасна помощ за теб. Между другото, в приложението, за което споменах, имаме специален раздел. Нарича се „Емоционален workout“. Ти трябва да идеш точно там. Ще намериш много начини за опознаването на различни чувства, емоции и състояния. Дори може би няма да ти трябва отделна книга за ЕИ.

На книжния пазар от 15 февруари 2022г.
Обем: 232 стр.
Издателство: „Ера“
ISBN: 978-954-389-674-5
Корична цена: 16 лв.

Коментирай