Свободно време

Анани Явашев пред „Умно село”: Единственото истински щастливо време е детството

В памет на обичания български актьор Bulgaria ON AIR излъчва тази седмица епизода „Делото Явашев“ от поредицата

17.02.2022г. / 16 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Умно село".

Снимка: "Умно село".

На 89-годишна възраст Анани Явашев напусна този свят – две години след като си отиде и неговият световноизвестен брат Христо Явашев – Кристо. Съдбата на всеки един член на фамилия Явашеви – индустриалец, търговец, учен, художник – е отделен сюжет за филм. Но в истинското кино ще влезе единствено Анани и ще се запише в него като един от най-фините и елегантни български актьори, с безупречна визия и слово, с рядко срещан усет за съвременност.

В памет на обичания български актьор, тази неделя, 20 февруари, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от документалната поредица „Умно село“, който успява да запечата по безупречен начин ярката личност на Анани Явашев.

Неговата магнетичност пред камерата е вдъхновила авторите на филма за „Делото Явашев“ – сценариста Димитър Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов. На героя е отредена ролята на следовател по делото на собствения му живот. От папките изскачат събития и образи от различни житейски периоди. Най-ярки сред тях са образите на три деца – тримата братя Анани, Христо и Стефан от времето преди да започнат големите колизии в съдбите на всеки един от тях.

Дали съм бил щастлив? Със сигурност, когато бяхме деца, бяхме щастливи. Детството е единственото истински щастливо време...“, споделя той.

По „Делото Явашев“ се явяват и различни свидетели, но главният свидетел отново е самият той – пределно откровен и едновременно дискретен, открит и същевременно неуловим, скромен, но и прелъстяващ зрителя.

Лентата въздейства повече като игрален, отколкото като документален филм – такава е и камерата на Стефан Куцаров. В нея участие взимат още Жана Стоянович, Китодар Тодоров, Димитър Стоянович и Владислав Петров.

Да си спомним за едно ярко присъствие на българската театрална и филмова сцена – с епизода от поредицата „Умно село“, тази неделя, 20 февруари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай