Свободно време

Защо привличате токсични хора в живота си

Вижте как може да ги ограничите

11.03.2022г. / 07 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често ли срещате в живота си токсични хора? Те могат да се окажат ваши колеги, съседи, роднини, партньор в любовна връзка, приятели. Има причини те да се задържат в живота ви. Вижте кои са и как бихте могли да ограничите този тип хора.

Вие сте твърде щедри с времето си

Времето е ценен актив за всеки от нас, както свободното, така и онова, в което сме ангажирани с работа, семейни задължения. Ако сте от хората, които винаги и по всяко време дават заявка, че са на разположение за всеки, то това може да е една от причините да привличате към себе си токсични личности. Как лесно може да разберете дали това е така?Отговорете си на следните въпроси:

  • Очаква ли въпросната личност да отговорите на всичките ѝ съобщения и обаждания възможно най-скоро?
  • Склонна ли е често да ви поставя в ситуации, в които трябва да се откажете от собствените си ангажименти заради него/нея?
  • Токсичната личност във вашия живот често ли се цупи, прави драми и скандали, когато не се случи желаното?

Не забравяйте, че токсичните хора могат да бъдат много добри в това постепенно да повишават очакванията си към вас по начин, който може да не забележите.

11 начина да игнорирате лошия човек

Как може да им попречите да злоупотребяват с вас?

Обърнете внимание на емоциите си, без да позволявате на отрицателните да ви правят уязвими за токсичните хора.

Задайте ограничения за времето си. Бъдете избирателни относно това на кого отделяте времето си, колко време му отделяте.

Отделяйте достатъчно време за себе си.

Научете се да определяте вербални граници, когато нямате желание да направите нещо. Винаги може съвсем любезно да отложите нещото за време, когато ще ви бъде удобно на вас или генерално да го откажете.

3 вида токсично поведение, които всеки проявява

Повтаряте стари модели

Още една възможна причина да привличаме токсични хора в живота си е средата, в която сме израснали. Така например, ако сме имали добра и любяща семейна среда, която ви е помогнала да се формирате като една уверена личност, мотивирана, знаеща, че заслужава стойностна любовна връзка и приятелства, то вие ще уважавате повече себе си и трудно ще се примирите с личности, които ви манипулират и са токсични като поведение.

От друга страна, негативната среда и обстоятелства имат отрицателен ефект върху привързаността ни. В един по-зрял етап от живота си търсим постоянно одобрение от другите, влизаме във взаимоотношения с хора, от които трудно бихме получили любов и уважение, по-лесно допускаме към себе си обиди, критики и студено отношение. Така, вместо да промените модела на мислене към себе си и отношение към нас самите, ние повтаряме онзи стар и отрицателен модел на семейната ни среда, който привлича токсични хора към нас.

Свързани статии

Твърде мили сте

Знаете ли, че в живота си всеки от нас среща хора, които тълкуват доброто възпитание, любезното и мило поведение като глуповатост. Тъй като сме твърде търпеливи към тях и отзивчиви, те ни приемат за глупави и следователно стоварват цялата си токсичност под една или друга форма върху нас. Добротата е положителна черта и не бива да я променяте, но за да предпазите личния си живот от токсични личности, просто се научете да поставяте лични граници.

Коментирай