Свободно време

Палеопарк Вършец – природата по нашите земи преди 2,5 милиона години

22.03.2022г. / 17 07ч.
Аз жената
Снимка: Асен Игнатов.

Снимка: Асен Игнатов.

На 15.03.2022 в парка на Вършец, датиращ от края на 19-ти век, бе открит палеопарк Вършец с информационен център-палеонтологически музей. Той представя природата по нашите земи от самото начало на плейстоцена, отпреди около 2,5 милиона години. Палеопаркът е създаден по проект ROBG-471 „Нови дестинации в трансграничния туризъм“ по програма Interreg Румъния-България на община Вършец и община Олтения и е финансиран от Европейския регионален фонд за развитие.

Палеопаркът „Преди 2,5 млн. години“ е създаден с експертната помощ на учени и художници-анималисти от Националния природонаучен музей-БАН. Подготвен е под научното ръководство на проф. Николай Спасов и проф. Златозар Боев от НПМ-БАН. В него са включени рисунки – реставрации на древната природа и на облика на изкопаеми животни, създадени от Велизар Симеоновски (Чикаго), асоцииран сътрудник на НПМ-БАН и на ас. Асен Игнатов, орнитолог от НПМ-БАН.

Музейният комплекс-палеопарк, дело на Симеон Стоилов студио е уникално съчетание на наука и изкуство с несъмнено културно значение. В него са пресъздадени в естествен ръст животни, живели във времето на т. нар. вилафранкски биохроноложки стадий от развитието на европейската гръбначна фауна. Те са намерени и описани благодарение на разкопките проведени от Националния природонаучен музей през 90-те години. Определени са над 160 изкопаеми вида (не малко от тях – нови за науката), с което находището Вършец се нарежда на първо място по видово богатство между ранноплейстоценските находища на Европа. Редица от древните животни са възстановени и представени в палеопарка. Между тях са например еленът еукладоцерос, саблезъбата котка мегантереон, древната евразийска пума, гигантският плейстоценски гепард, лешоядът на Бохенски, соколът на Бакалов и редица други видове.

На откриването на палеопарка присъства директорът на Националния природонаучен музей-БАН, както и учени палеонтолози от музея, а през следващите два дена бе проведена палеонтологична конференция, във връзка с приключването на проекта и създаването на палеопарка.

Автор: Проф. Николай Спасов, НПМ-БАН

Снимки: Асен Игнатов

Коментирай