Свободно време

Херпетология за начинаещи

Курсът дава представа за многообразието на земноводните и влечугите по света

24.03.2022г. / 09 58ч.
Аз жената
Херпетология за начинаещи

Националният природонаучен музей при БАН организира за първи път курс по херпетология за любители, неспециалисти и студенти, които искат да научат повече за земноводните и влечугите у нас. Водещ на курса е д-р Емилия Вачева, херпетолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. По време на курса тя ще разкаже с какво се занимава херпетологът; как да разпознаваме видовете земноводни и влечуги, които се срещат в страната, къде се срещат различните видове, има ли опасни видове у нас и трябва ли да се страхуваме от тях. Участниците ще се запознаят още с различни методи за проучване на земноводните и влечугите у нас, как се работи с определители и как се използва мобилното приложение SmartBirds при събиране на полеви данни. Курсът дава представа и за многообразието на земноводните и влечугите по света.

Лекциите са общо 10, разпределени в 5 дни и се провеждат всеки вторник и четвъртък от 5 до 19 април 2022 г., в часовете от 18 до 20 ч. Мястото е зала ЛЕВЕНТИС на Националния природонаучен музей при БАН, бул. „Цар Освободител“ 1.

ПРОГРАМА

Ден 1. Въведение в херпетологията. Основни понятия. История на проучванията на херпетофауната в България
Ден 2. Живот между водата и сушата: кои животни наричаме земноводни. Опашати и безопашати земноводни, срещащи се в България
Ден 3. Влечугите – характерни особености. Разнообразие на влечугите по света. Костенурките в България
Ден 4. Характерни особености на люспестите влечуги. Змии и гущери, срещащи се в България
Ден 5. Методики за проучване на земноводните и влечугите у нас. Работа с определители. Събиране на полеви данни и използването на мобилното приложение SmartBirds. Природозащитен статус на видовете у нас. Проблеми и мерки за опазването им.

Курсът е присъствен и ще се проведе при спазване на всички карантинни мерки. Местата са ограничени съгласно разпоредбите до 15. Курсът ще се проведе при поне 7 записани участници. Таксата за петте лекции е 200 лв.

Записванията са до 31 март. Може да закупите курса само онлайн от линка:
https://www.nmnhs.com/buy-online.html

За водещия

Д-р Емилия Вачева има магистратура по зоология на гръбначните животни от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и докторска степен по зоология от НПМ БАН, където работи до 2021 година. От 2022 г. д-р Емилия Вачева e херпетолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Области на научния ѝ интерес са херпетологията, разпространение на влечуги и земноводни у нас, биология и екология на гущери, опазване на биологичното разнообразие.

Събитието във Facebook: https://fb.me/e/1uXiqfTqI

Коментирай