Свободно време

Как да сме пътешественици, а не туристи

Споделяйте моменти, не постове

22.04.2022г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мечтата да сме на път и да се впускаме в пътешествия живее във всеки от нас, а вече и времето навън ни приканва да обърнем гръб на монотонното ежедневие. Пътуването влияе добре на физическото здраве, зарежда емоционално, можем да си починем и да се разнообразим. На път се срещаме с нови хора и места, научаваме по нещичко интересно, опитваме местната кухня, развиваме личностните си качества, прочистваме съзнанието.

За да е изживяването наистина стойностно, не трябва да пренебрегваме моментите, водещи към него, а да им се насладим като на част от Пътя. От стягането на багажа, през избора на това с какви дрехи ще пътуваме – всяка стъпка има своето място и значение.

Ето и някои идеи от eMAG за осъзнато пътуване, което ще превърне всяка дестинация в приключение, дори да е само еднодневен излет в планината. Te са подготвили специален Наръчник за Момента, в който има много любопитна информация за осъзнатия подход към живота в най-различни сфери:

Оставете очакванията в чакалнята

Случвало ли ви се е да чувате страхотни истории за някое място, приятелите ви да го хвалят, но когато отидете там, то не отговаря на високите очаквания и това ви изпълва с неудовлетворение и дори ви проваля цялата почивка? Ето защо е добре да се опитате да не следвате чужди сценарии и да си позволите да формирате собствено мнение, без да го сравнявате с нечие друго. Да, на път често нещата не протичат по план, оказва се, че стаята ви е с изглед към паркинга или че в прехвален ресторант всъщност е прекалено шумно и персоналът не е любезен… Ако не тръгвате с големи очаквания, няма да чувствате и големи разочарования, а дребните несгоди по-скоро ще се превърнат в забавни истории, които да разказвате.

Споделяйте моменти, не постове

Разбира се, няма нищо лошо да се похвалим в социалните медии с красива снимка от плажа, но вместо минута по минута да поствате там, бъдете в Момента – за другото ще има достатъчно време.

                         

Пътувайте комфортно и със стил

Наистина няма нужда да тръгвате с багаж, достатъчен за гарсониера и за няколко месеца в странство. Винаги може да си купите, ако сте забравили нещо наистина важно, и няма страшно да повторите тоалет или ако не носите всичките си обувки. Подберете удобен и практичен куфар и съобразете дрехите с времето в дестинацията ви и с вида прекарване, както и така, че да могат да се комбинират. На къмпинг яке за вятър ще ви свърши по-добра работа от вечерна рокля с гол гръб, а за хижа в планината няма нужда да си носите аромадифузера.

Приключенията са около нас

Знаете за онези хора, които цяла седмица чакат уикенда, цяла година лятото, а междувременно живеят като холограми на самите себе си. Приключенията са достъпни и навсякъде около нас – не е нужно да се концентрираме само върху мечтаното пътешествие. Винаги може да нарамим туристическата раница и да избягаме в планината или да си изберем подходящ маршрут за велосипеди, а защо не и просто да вземем хладилната кутия и един къмпинг стол и да седнем на някоя слънчева поляна в близост до река. Пикник в парка, барбекю с приятели – трябва само добро настроение и желание.