Свободно време

Вдъхновяваща история за лекарите, които възкресяват живота в „Историите ON AIR“

Bulgaria ON AIR излъчва филма „В името на живота“ на 23 април от 19:00 часа

21.04.2022г. / 16 36ч.
Михаела Лазарова
Вдъхновяваща история за лекарите, които възкресяват живота в „Историите ON AIR“

Лекарят е призван да се грижи за най-ценното богатство – здравето, и да се бори за живота. Той трябва да е благороден и търпелив. Символът на най-хуманната професия пък е бялата престилка, а зад нея се крият тежки решения, отговорност и обич към хората.

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, на 23 април, от 19:00 часа, предаването „Историите ON AIR“ с водещ Миглена Георгиева по Bulgaria ON AIR ще вдъхнови зрителите в ефира на националната телевизия с една истинска и спираща дъха история за лекарите, които възкресяват живота и за силата на вярата в изцелението на един млад живот – този на 12-годишния Веселин Бисерински.

На 15 юни 2020 г. автобус на градския транспорт блъска младото момче близо до поликлиниката в столичния квартал „Младост“, което по това време преминава на зелен светофар. Момчето е откарано в „Пирогов“ и е прието в детска противошокова зала с опасност за живота. Междувременно, докато линейката с 12-годишното дете пътува към лечебното заведение, лекарите в болницата вече очакват малкия пациент. Спешно се събира екип от детски травматолози, съдов и пластичен хирург, анестезиолог. Животът му е в техните ръце.

Веселин постъпва в „Пирогов“ с прекъсната главна артерия и свлечена кожа от целия крак. Минути след като е стабилизиран в шокова зала е отведен за операция. Хирургът-ортопед проф. Диян Енчев и екипа му започват да отстраняват некротичната тъкан под коляното на детето. Паралелно над коляното пък операция прави съдовият хирург д-р Николай Белчев. Той трябва да възстанови артериалния кръвоток в крайника.

Ситуацията е изключително критична – специалистите от болницата са изправени пред труден избор, но не се отказват, тъй като най-важното за тях в онзи момент е спасяването на крачето на детето. Минават седмици докато лекарите се уверят, че работата им дава добри резултати. Когато рискът от ампутация отминава, медиците се захващат с решаването на друга също трудна задача – крайникът да е функционален, а не просто патерица. Този етап от лечението продължава месеци.

„Най-голямата радост за нас е, че крайникът расте. Тоест е възстановено цялото кръвоснабдяване. И сега го чакаме да расте момчето. Предстоят му и още операции. Най-вероятно последните ще бъдат като спре растежа, като се оформи като голям човек. Но той си служи с крака, ходи на училище и смятаме, че оттук насетне този крак няма да има проблеми“, споделя д-р Николай Цуцумански, началник „Отделение по детска ортопедия и травматология“ в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Преди катастрофата Веско тренира лека атлетика в детския отбор на „Академик“. Заради любовта към спорта той отива на стадиона буквално дни след като е изписан от болницата, за да подкрепи съотборниците си в надпреварата „Открий шампиона в теб“. В края на състезанието организаторът на турнира е европейската шампионка по лека атлетика Ивет Лалова го кани да заеме първото място на стълбичката на победителите, защото е спечелил най-голямото състезание до този момент – това за живота си. За проявения дух и борбеност Веско получава от своя идол купа и медал.

За отговорността да носиш бяла престилка, за трудните решения, променящи цял един живот, за тревогата, болката и страха на родителите и за невероятната сила на духа на едно крехко 12-годишно дете, което, водено от вярата, не спира да полага неистови усилия, за да оздравее – тази история ще накара зрителите на националната политематична телевизия да си спомнят за наистина важните и на пръв поглед малки неща от чудото, наречено „живот“.

Не пропускайте предаването „Историите ON AIR“ и филма „В името на живота“ – на Велика събота, 23 април, от 19:00 часа, по Bulgaria ON AIR.

Снимка: akademik-bg.com

Коментирай