Свободно време

Агнешко по Марокански/Тунизийски с две гарнитури и сос

Опитайте вкусното предложение на Радостина Гюрова

27.04.2022г. / 05 47ч.
Аз жената
Снимка: Радостина Гюрова.

Снимка: Радостина Гюрова.

Продукти:

  • Агнешко, при мен котлет с ребра, но може всякакво месо - бут, плешка;
  • сол и черен пипер;
  • зехтин;
  • бяло вино;
  • куркума;
  • млян кориандър;
  • кардамон;
  • кимион;
  • заквасена сметана/кисело мляко, рас ел ханут – това го разбъркваме, аз добавих и всички горни подправки, вместо рас ел ханут, но може да си купите готова смес. Тя е типична за региона.

Сложих сол, пипер на агнешкото, залях с вино и сложих да се запече малко. После извадих и намазах с млечната смес. Сложих под фолио, докато е готово, на бавно готвене и после махнах фолиото за загар.

Гарнитура 1: Печени моркови с нахут и мед

Продукти:

  • моркови, аз взех две връзки млади/пресни;
  • една консерва нахут;
  • зехтин;
  • мащерка, нямаше прясна, сложих суха;
  • рес ел ханут или ваш микс;
  • 1-2 с. л. мед;
  • сол и пипер на вкус;
  • може и магданоз, не съм слагала.

Морковите се обелват, измиват се и се слагат в тавичка. Овалях ги със зехтин, сол и пипер, налях и малко водичка и изпекох до омекване. След това сложих нахута върху тях (тук вече съм го отместила настрани), мащерката, мед, подправката рес ел ханут, разбърках и върнах да се пече. Накрая може да се поръси с магданоз преди сервиране.

Гарнитура 2: Ориз с нар

Продукти:

  • 1 ч. ч. ориз Басмати;
  • 400 мл зеленчуков бульон;
  • една връзка пресен лук;
  • краве масло;
  • чесън;
  • бадеми;
  • магданоз;
  • джоджен;
  • сол на вкус;
  • нар.

Оризът се сготвя на вкус, заедно с всички подправки, без бадемите и нара. Накрая се поръсва преди сервиране с нарязани бадеми и зърна от нар.

За соса:

  • кисело мляко;
  • сметана;
  • люта паста/сос по избор, аз съм сложила хариса паста, шамфастък смлян.

Рецептата е предоставена от Радостина Гюрова, победител в кулинарния конкурс „Вкуси света с Az-jenata.bg.“

Снимки: личен архив Радостина Гюрова.

Коя е Радостина Гюрова?

Радостина Гюрова се занимава сериозно с кулинария от началото на 2020-та година. Споделя, че готвенето е било нейна страст и преди това, но не се е задълбочавала. Тя и партньорът ѝ обичат да пътуват, но по време на пандемията и ограниченията това тяхно хоби е останало на заден план. Но пък тогава изниква пред нея идеята да започне кулинарни пътешествия, за които е необходимо единствено желание, идеи и вкусни продукти.

Ради започва свое лично предизвикателство да приготвя меню от всяка една държава в света и да споделя рецептата в своите профили в социалните мрежи. Всяка седмица тя представя цяло меню от една от 167-те държави в света.

Признава, че любимите ѝ вкусове са всичко странно и ново, и че обича да опитва всичко, докато пътува. За нея няма ограничения, когато готви.

В професионален план кариерата ѝ е свързана с подбор на персонал, като от няколко години се специализира в подбор на ИТ специалисти.

Повече информация за Ради и нейните кулинарни предложения можете да откриете тук:

https://www.instagram.com/radi_from_eat_the_world/

https://www.facebook.com/Radi-from-Eat-the-World-107707138118959

Видеорецепта „Яйца роял“ от финала на конкурса „Вкуси света с Az-jenata.bg"

Коментирай