Свободно време

Гинка Станчева на 90 – за актьора няма възраст, той винаги е гладен да играе

Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от „Умно село“ с актрисата на 12 юни от 19:30 часа

08.06.2022г. / 15 37ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Умно село".

Снимка: "Умно село".

На 15 юни една от най-красивите актриси от големия и малкия екран, примата на Младежкия театър в златните му години – Гинка Станчева, ще празнува 90-годишен юбилей. По този повод тази неделя, на 12 юни, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи изключително забавния и емоционален епизод „Един (почти) снимачен ден“ от документалната поредица „Умно село“.

Заглавието е реплика към (почти) едноименния филмов бисер - „Един снимачен ден“ на режисьора Борислав Шаралиев по сценарий на Валери Петров, в който героите на Апостол Карамитев и Гинка Станчева са „доброволни жертви на киноиндустрията“. В епизода от „Умно село“ с много чувство за хумор вече възрастната и все така красива актриса застава отново пред камерата, за да снима реклама. И с много автоирония изиграва самата себе си – някога кралица от сцената и екрана, днес Пепеляшка в плен на пазарните условия. А изигралата всички принцеси и кралици в театъра има какво да разкаже.

В края на 50-те години на миналия век Гинка Станчева е и една от най-големите звезди на българското кино. Всенародна любов ѝ носят филмите „Любимец 13″ и „Специалист по всичко“, където си партнира с Апостол Карамитев. Тя е първата българска актриса, преминала по червения килим в Кан, където филмът на Захари Жандов „Земя“, на свой ред първата българска лента, показана на фестивала, е бурно аплодиран от световния елит на седмото изкуство – Бриджит Бардо, Лиз Тейлър, Марина Влади, Федерико Фелини и Джулиета Мазина.

След като гледа филма, големият френски писател Андре Мороа признава на Гинка Станчева, че никога няма да забрави прекрасните очи на героинята ѝ Цвета. Тези и още много вълнуващи спомени ще сподели актрисата между дублите на един не съвсем истински, но все пак – снимачен ден. Защото за актьора няма възраст и той винаги е гладен да играе – признава една от някога най-големите любимки на българската публика, и до днес разпознаваема с непреходната си красота и изящния си глас.

„Хората ме спираха непрекъснато за автографи и да ми изкажат любовта си. Лицето ми се мъдреше по будките, където висяха фотографии на любимите актьори. Извинете, може ли една Гинка Станчева за 16 стотинки и един Апостол Карамитев“, през смях си спомня за най-щастливите си години актрисата, хванала за ръка малкия си внук – един нов филм, една нова любов. Животът винаги разполага с един резервен сценарий.

Не пропускайте вълнуващия документ за времето от поредицата „Умно село“ с Гинка Станчева в главната роля – на 12 юни, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай