Свободно време

„Форум бременност и детско здраве“: При бременност сърцето се ремоделира

На 11 юни в НДК утвърдени специалисти по майчино и детско здраве дадоха ценни съвети за правилната грижа за най-малките

13.06.2022г. / 15 25ч.
Аз жената
„Форум бременност и детско здраве“: При бременност сърцето се ремоделира

19 специалисти по майчино и детско здраве споделиха опита си и отговориха на въпросите на всички присъстващи, свързани с бременността, раждането и правилните грижи за най-малките, по време на тазгодишното издание на утвърдения „Форум бременност и детско здраве“, който здравният портал Puls.bg организира. Специализираното събитие се проведе на 11 юни в зала 6 на НДК, при изключителен интерес от страна на бъдещи и настоящи родители, нетърпеливи да узнаят повече за всеки от отделните етапи по пътя на родителството.

13-ото издание на „Форум бременност и детско здраве“ предложи на всички присъстващи полезна информация в пет отделни панела – „Бременност“, „Раждане“, „Бебе“, „Детско здраве“ и „Семейна психология и права“. По традиция, организаторите на събитието отново срещнаха аудиторията с популярна личност от публичното пространство. Звезден гост бе влогърът Magi San, която очарова с положителния си поглед към родителството и сподели повече за настъпилите промени в личен и професионален план след появата на нейната дъщеричка Дивна.

Началото на специализирания форум беше поставено в 10 часа, където водещата на събитието – гл. редактор на Puls.bg Румяна Тасева, приветства всички посетители и покани на сцената лекторите в първия панел „Бременност“. Акушер-гинекологът д-р Владимир Чучумишев от Медицински център „Д-р Калчев“ разясни основните компоненти в проследяването на нормална и рискова бременност, както и в това след асистирана репродукция. По негови думи, основният рисков фактор от страна на организма на майката е нейната възраст. Д-р Чучумишев сподели, че голяма част от непланираните бременности в България са при жени под 17 години, като обикновено в тези случаи проследяването започва на по-късен етап. От друга страна, при жените над 35 години, забременяването може да отнеме повече време. Специалистът увери присъстващите, че с правилната медицинска намеса и лекарска експертиза, тревогите на бъдещите родители могат да бъдат отнети.

За промените в артериалното налягане през бременността, своята експертиза сподели акушер-гинекологът д-р Славяна Галева от II САГБАЛ „Шейново“. Тя обясни, че по време на бременността сърцето се ремоделира. Докато средното левокамерно увеличение при активни професионални спортисти е 25% за 24 месеца, то при бременни за 9 месеца е 40%. Специалистът посъветва бременните редовно да измерват кръвното си налягане и да провеждат скрининг за прееклампсия, валидирането на който е базирано на над 120 000 проведени теста.

Проф. д-р Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ „Майчин дом“, обясни какво могат да покажат съвременните пренатални тестове. На първо място те изследват дали е налице носителство на дадено заболяване. Той обясни, че генетичната диагностика на бременността се извършва най-рано в 11 и 12 г. с., като в днешно време е достъпна и предимплантационната диагностика. Той посочи, че скринингът е важен за всяка бременна жена и е абсолютно безопасен и безплатен.

По време на панел „Раждане“, акушер-гинекологът д-р Сергей Славов от СБАЛАГ „Майчин дом“ обясни какви са нормата и рискът на раждането преди и след термин. Първо той определи дефиницията за нормално раждане, стъпвайки на официалните данни на Световната здравна организация. По негови думи при жени с редовен менструален цикъл се прилага формулата на Негеле за определяне на термина. При жени с нередовен цикъл, ранното ултразвуково изследване е от изключителна важност за определяне на срока на бременността и вероятния термин за раждане.

„Пет правила за оцеляване на бебето“ даде Надежда Христова, старша акушерка, Родилна зала СБАЛАГ „Майчин дом“. Тя коментира, че кърмещите майки дават най-доброто за своето бебе, тъй като кърмата е „най-добрата храна“ и „имунна защита, здраве, любов, грижа, споделено време“, както и най-топлата прегръдка“. Тя заяви и че кърмещите майки показват повишено самочувствие и имат повече време за семейството.

Нутриционистът Яна Данаилова даде полезни съвети на присъстващите в залата бъдещи майки как да възвърнат формата си след раждането. Тя акцентира върху необходимостта от движение под формата на разходки и леки упражнения по време на бременността, като уточни, че всички агресивни спортове и тези, включващи подскачане, не са подходящи и следва да не се практикуват. Тя развенча и мита на „яденето за двама“, като препоръча на майките да се хранят толкова, колкото им е необходимо, без да преяждат.

Кърмещите майки са по-удовлетворени от това, което дават на своето бебе, по-рядко изпадат в депресия и са с по-добро самочувствие, каза Павлинка Герина, председател на Алианса на българските акушерки, в началото на панел „Бебе“.

Общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Захаринка Гочева обясни, че за поддържане на висок имунитет, костно здраве и настроение, е необходимо да се приемат витамин K2, D3 и калций. „76% от бременните имат дефицит на витамин D3“, коментира тя.

По време на „Форум бременност и детско здраве“ Томислава Ванкова обърна внимание на задължителната нужда от контрол на подсичането, още наричан „пелени дерматит“, от който често бебетата страдат.

Специалистът по детски болести и детска гастроентерология д-р Петьо Хаджийски сподели решенията и методите за превенция при запек на кърмачето и малкото дете.

Сертифицираният консултант по детски сън д-р Елена Чапалова сподели добри практики за по-лесното заспиване на детето. Тя изтъкна като недобра практика детето да заспива „на гърда“, тъй като заспива в прегръдката на майка си, а след това се събужда само в легълцето си и това създава стрес.

Популярният в публичното пространство влогър и инфлуенсър Магдалена Александрова – Magi San, бе специална гост-звезда по време на събитието. В откровен разговор с гл. редактор на Puls.bg Румяна Тасева, лъчезарната и горда майка на двегодишната Дивна сподели за опита си в майчинството, разказа на присъстващите за семейството си и накара всички в залата да се усмихнат.

За начало в панел „Детско здраве“ педиатърът д-р Красимира Христова поясни как да овладеем температурата при детето, а педиатърът д-р Зорина Петрова сподели как да се преборим с постоянната хрема.

Какви са съвременните предизвикателства пред детското зрение разкри офталмологът от Детското очно отделение на УМБАЛ „Александровска“ гл. ас. д-р Огнян Младенов.

Ортодонтът д-р Ваньо Спасов от Medical Dent обърна внимание на необходимостта от профилактични прегледи на детето при зъболекар веднъж годишно след навършване на 12 месеца на детето, за да се установи навреме неправилно формиране на захапката и нейното по-леко и неинвазивно коригиране впоследствие. Хомеопатът д-р Дора Пачова изтъкна нуждата от поддържане на добра семейна динамика и психологическа грижа, за да може да се предотврати ефектът на честото боледуване при най-малките.

За предимствата на сензорната игра за развитието на детето по време на последния панел „Семейна психология и права“, разказа ерготерапевтът Анелия Карамфилова, а как да поставяме границите пред детето демонстрира психологът д-р Вилияна Малева. На финал, специалистът по човешки ресурси Симона Райчева-Демерджиева разясни в детайли на бъдещите родители как стъпка по стъпка да излязат по майчинство, ползвайки правата, които са им дадени.

Официален край на тазгодишното издание на „Форум бременност и детско здраве“ бе поставен със специална томбола с разнообразни награди за всички присъстващи, осигурени от партньорите на събитието.

Генерални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са BABE Laboratorios, Tonimer Lab и HyFiber. Събитието се организира с подкрепата на НУРОФЕН, MEDICAL DENT, KIN Laboratorios, ЗАД „Армеец“, eMAG, Zano Inspire, STAMATIN, Хипермаркети HIT Max и Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Valentis, Nestle Baby&me, БЕБО и „Къмпинг Градина“.

Институционални партньори на Форума са Български лекарски съюз, фондация „За нашите деца“ и фондация „Искам бебе“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Babyspace.bg, Mamamia.bg, Bebok.eu, „Първите Седем“, „Дневникът на мама и татко“, „Новите родители“, „Жената днес“ и „София играе“.

Здраве и красота
Свободно време