Свободно време

Иван Кондов – самотен владетел на спомени в епизода „Изгубеното кралство“

Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода с актьора на 19 юни от 19:30 ч.

16.06.2022г. / 08 28ч.
Мария Дуковска
Иван Кондов – самотен владетел на спомени в епизода „Изгубеното кралство“

Иван Кондов е самотен владетел на спомени в епизода „Изгубеното кралство“ от документалната поредица „Умно село“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, 19 юни, от 19:30 ч. Филмът с един от блестящите актьори на своето време започва и завършва с темата за самотата.

Театралните архиви на сцените в Хасково, Русе, Бургас, Сливен, в Сатиричния театър, ТБА, „Сълза и смях“ и Народния театър пазят спомена за негови незабравими образи от световната и българската класика. Силното му присъствие, достолепие и дълбочина във филмовите ленти: „Бягство в Ропотамо“, „Сиромашко лято“, „Бариерата“, „Голямото нощно къпане“, „Неспокоен дом“, „Сватбите на Иван Асен“, „Обич“, „Сам сред вълци“, остават в историята на киното, а стотици минути от Златния фонд на БНР напомнят за топлия му и разпознаваем глас.

Актьорът с кралска осанка всъщност е стеснителен и отстъпчив мъдрец – досущ като героя си в „Чудак“ на Назъм Хикмет. Но който трупа познание, трупа и печал – затова чудакът в Иван Кондов приживе все по-рядко намира съмишленици наоколо си и предпочита уединението преди Края.

В този момент го заварва камерата на „Умно село“, за да запечата образа на един крал, останал без кралството си – своята публика, но пълен с безценни спомени за преживяното по сцени и терени заедно с поколението на най-големите в театъра и киното.

В залеза си актьорът получава инсулт и споделя: „За мен завесата най-после падна“, цитирайки през сълзи един от любимите си философи: „Всичко ми отне наказващият Бог…“.

Не пропускайте вълнуващия епизод от поредицата „Умно село“ с Иван Кондов в главната роля – на 19 юни, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай