Свободно време

Просто "Елвис"

Биографичният филм за краля на рока завладява кината от 24 юни

22.06.2022г. / 15 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Александра Филмс".

Снимка: "Александра Филмс".

Елвис Пресли – един от най-обичаните артисти и най-продаваният солов изпълнител за всички времена. За него е казано и изписано толкова много, че спокойно можем да признаем, че е най-имитираният и преекспониран образ в световния шоубизнес.

Толкова много неща са изречени (и измислени) за него, че сякаш забравяме, че е бил истински, а не просто име и продукт. Но превръщането му в един от най-успешните и продавани брандове е мисията, на която се отдава митичният му мениджър полковник Том Паркър и което в крайна сметка може би довежда до трагичната смърт на краля на рока.

Животът и феноменалната музикална кариера на Елвис вълнуват милиони хора по света, дори и повече от 40 години след неговата ненавременна смърт през 1977 г. Това, което се случва с Елвис в последните години от живота му в огромна степен се дължи на неговите сложни отношения с полковник Том Паркър. И именно тази връзка е в центъра на сюжета на филма „Елвис“, дело на режисьора Баз Лурман, който предстои да видим на голям екран от 24 юни.

Филмът проследява 20 години от живота на Елвис по пътя му към върха на славата, на фона на променящия се културен пейзаж и загубата на невинност в Америка. Лурман акцентира върху силната връзка, която Елвис има с майка си и как му се отразява нейната загуба. Ключова роля във филма играе и един от най-важните хора в живота на Пресли, съпругата му Присила.

В ролята на Елвис влиза Остин Бътлър и смело можем да кажем, че се справя изключително убедително. Макар голяма част от почитателите на Елвис да критикуваха избора на Бътлър, с аргумента, че няма достатъчна прилика с Пресли, младият актьор успява да пресъздаде излъчването му доста сполучливо. Бътлър дори изпълнява част от песните във филма, предимно от ранния период на краля на рока.

Остин се справя толкова убедително с изпяването на някои от хитовите песни на Елвис, че дори Присила Пресли не успява да го разпознае. Това споделя самата тя в интервю относно впечатленията си за филма:

Невероятно е това, което е направило това момче, Остин Бътлър. Той прекара две години да изучава Елвис, затова беше шокиращо да го гледам. Дори пее някои от песните. Джери Шилинг (приятел и мениджър на Елвис, бел. ред.) седеше до мен, докато гледахме филма на частна прожекция и аз го попитах – „Елвис ли пее сега или Остин?“ И той каза „Не, това е Елвис.“ При което аз го попитах – „Сигурен ли си?“, и минута по-късно той отвърна – „Това е Остин.“ Ето колко невероятен е той.“

Том Ханкс играе полковник Паркър, като за него е излишно да казваме колко добре се справя с всяка роля, и тук не прави изключение.

В образа на бившата съпруга на Елвис – Присила, влиза младата актриса Оливия Дейонг. Целият каст на филма получи висока оценка и одобрение от Присила и Лиса Мари Пресли, както и от внуците на краля на рока.

Присила Пресли, Лиса Мари Пресли и дъщерите ѝ след прожекция на филма "Елвис". Снимка: Getty images

Ако сте почитатели на Пресли, едва ли ще научите нещо ново и непознато за него от филма на Баз Лурман. Това, което ще получите обаче е един 160-минутен визуален и музикален спектакъл, чрез който по красив и вълнуващ начин да си припомните магията и огромния талант на един от най-обичаните изпълнители за всички времена. 

Премиерна дата в България: 24 юни 2022 г.

Жанр: Музикален, биографичен

Световен разпространител: Warner Bros. Pictures
Оригинално заглавие: Elvis
Националност: САЩ
Времетраене: 160 мин.
Формати: 2D, Dolby Atmos
Режисьор: Баз Лурман
Сценаристи: Баз Лурман, Сам Бромел, Крейг Пиърс, Джеръми Донър;
Оператор: Манди Уокър
Продуценти: Баз Лурман, Катрин Мартин, Гейл Бърман, Патрик МакКормик, Шулър Вайс;
Музика: Елиът Уийлър
В ролите: Остин Бътлър, Том Ханкс, Оливия ДеЙонг, Хелън Томсън, Ричард Роксбърг, Люк Брейси, Дейвид Уенъм, Коди Смит-Макфий и др.

 

<iframe width="600" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/J1RxQekFDU4" title=""ЕЛВИС" - Официален трейлър" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Коментирай
Здраве и красота