Свободно време

За какво богаташите отказват да харчат парите си?

14.07.2022г. / 16 29ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Част от хората пестят, за да имат пари за черни дни. Други – за да ги инвестират.

Екипът на Капман ще ви представим няколко милионери и милиардери, които отказват да харчат парите си за наглед елементарни неща.

От дрехи, кафе, храна до нова къща и кола.

Греъм Стивън

32-годишният предприемач по професия е брокер на недвижими имоти. Той купува и отдава имоти под наем, като започва да документира целия процес в YouTube.

Това му носи прилични доходи, като през 2019 г. той печели 1 млн. долара, а в следващите две години съответно 5 и 6 млн. долара от реклама и платени партньорства.

Греъм обаче отказва да харчи пари за кафе, като казва, че може да инвестира петте долара, които пести, правейки напитката у дома срещу 25 цента. Той също така предпочита да се храни вкъщи и да пести над 90% от доходите си.

Леброн Джеймс

Наскоро Джеймс беше обявен от сп. Forbes за милиардер. Звездата на Лос Анджелис Лейкърс е вторият най-добре платен спортист в света, след Лионел Меси.

Само за последните 12 месеца той е спечелил 121 млн. долара. Отгледан е от самотна майка, на която й се е налагало да работи на няколко места, за да го издържа.

Вероятно ето защо Леброн Джеймс обича да пести парите си. Преди броени дни той беше заснет да похапва ядки, изпечени у дома му.

Според неговия бивш съотборник Дуейн Уейд, Джеймс не използва телефона си, ако не е свързан към безжичен интернет, което баскетболистът потвърждава. „Не си включвам преноса на данни и не купувам приложения.“

Илон Мъск

Днес той заема челното място сред най-богатите хора в света. Това обаче не му пречи да не притежава недвижимо имущество.

Мъск продаде всичките си имоти и обяви, че живее в малка сглобяема къща за 50 000 долара. Отделно от това, негови приятели споделят, че често преспивал при тях на дивана.

Съоснователят на Google Лари Пейдж казва, че в известен смисъл той е бездомен. „Когато идва в Силициевата долина, ми праща имейл, в който пише: Не знам къде да пренощувам тази вечер. Мога ли да дойда“?

Уорън Бъфет

Инвестиционният гуру е известен със своя скромен начин на живот, въпреки състоянието си от близо 98 млрд. долара.

Бъфет не се интересува особено от маркови костюми или от най-новия модел iPhone. Той използва сгъваемия си телефон години наред, преди да го замени със смартфон от Apple през 2020 г.

Той дори му беше подарък от главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук. Това обаче не е изненада, тъй като Бъфет е вторият най-голям акционер в Apple.

Когато се ражда първото дете на Бъфет, той превръща чекмедже от скрин в детска люлка. За второто си дете взема назаем детско креватче.

“Ако купувате неща, от които нямате нужда, скоро ще продавате неща, от които имате нужда,” казва милиардерът.

Бъфет все още живее в имота, който купува през далечната 1958 година.

Дж. Пол Гети

Смятан за най-богатия човек за времето си, Гети обичал да пътува, но не обичал да плаща билета си. Биографът Робърт Ленцер казва, че Гети отсядал в популярни ходели, но резервирал най-малките и евтини стаи.

След като си купил имение в близост до Лондон, Гети сложил платен телефон, който гостите му можели да използват и заключил всички останали телефони в къщата.

В автобиографията си Гети се оправдал с това, че имението не било негово лично, а на компанията му и той се грижел за интересите на акционерите.

Джими Картър

Бившият щатски президент Джими Картър скоро ще навърши 97 години. Той продължава да живее в скромен дом с две спални.

Казва, че заедно със съпругата си правят сами киселото мляко, а през уикендите похапва със съседите си и пият бюджетно вино.

Доходите на Картър в последните години са основно от писането на книги. Той вече е издал близо 50. Отделно получава и президентска пенсия, която се равнява на 219 000 долара годишно.

Ингвар Кампрад

Покойният основател на веригата мебелни магазини IKEA си купува дрехи от битаци, за да пести пари, според документален филм, излъчен през 2016 г.

През годините Кампрад нееднократно е попадал в новините заради своите навици. През 2008 г. той споделя пред вестник Sydsvenskan, че сметка от 22 евро в Холандия нарушила бюджета му за подстрижки.

Повече финансови новини може да намерите ежедневно на фейсбук страницата на Капман Холдинг.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 1 година )
ne sum bogat 4ovek ,no gledam razumno na vsi4ko v dnite si. ima dvama du6i , za koito si struva da dam jivota si - dvamata mi liubimi bliznaci . a ima i takiva hora , s koito prekaranoto vreme e zagubeno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
zastoto kato yadat tryabva da serat a tova oznacava pak hrana i se biyat po zadnika da ne serat ce da ne harcat ama ako otidem nekade deto e po evtino i bez pari ela davidis i boya si prosim daje
отговор Сигнализирай за неуместен коментар