Свободно време

Защо Louis Vuitton е толкова скъпа?!

Когато купувате чанта LV, плащате за качеството, вниманието към детайла, марката и историята. А защо да не инвестирате сумата за чантата в компанията Louis Vuitton вместо в чантата?!

30.08.2022г. / 08 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Чантите Louis Vuitton са вечна класика, демонстрация на стил и лукс, а марката повече от десетилетие заема челното място на най-ценния луксозен бранд в света. Защо обаче Louis Vuitton е толкова скъпа?! Цената на една чанта от лимитирана серия може дори да надхвърли сумата от 50 000 долара. Купувачите на Louis Vuitton плащат за качеството, вниманието към детайла, марката и историята. Louis Vuitton е известна и като марката, която никога не прави разпродажби, което е резултат от прецизна маркетингова стратегия. Освен това, LV е най-фалшифицираната луксозна марка в световен мащаб.

Да поговорим обаче как ние като инвеститори можем да се възползваме от печалбите, които реализира компанията Louis Vuitton от чантите, от модните аксесоари и дрехи, които продават. Компанията-собственик на Louis Vuitton – LMVH е публична компания, чиито акции се търгуват на борсата. Само марката Louis Vuitton се оценява на огромната сума от 124 млрд. (2022) долара. И така, нека вземем за пример класическата чанта на LV Neverfull. Цената ѝ в магазина на марката в Париж е 1500 Евро. Ако вие имате сумата, но не желаете да я дадете за чанта, а искате да имате инвестиция, която да ви донесе доход, какво можете да направите?! Бихте могли да инвестирате цялата сума от приблизително 3000 лв. чрез инвестиционен посредник в акции на компанията LMVH и след това да следите пазарната цена на акцията и да видите кога ще излезете на печалба. Този вариант има няколко минуса – 1. Добре е, когато инвестирате да не сте „сложили всички яйца в една кошница“ – т. е. хубаво е да диверсифицирате, да подберете поне няколко компании; обаче остава въпросът „кои?“; 2. Таксите за сделка на борсата не са пренебрежими и изяждат от потенциалната ви печалба.

Друг по-изгоден вариант да придобиете малка частичка от желаната от вас компания е да подберете договорен фонд, в чието портфолио има акции на LMVH т. е. на Louis Vuitton. Такъв е например ДФ Компас Глобъл Трендс. По този начин освен акции на Louis Vuitton ще получите част от диверсифицирано портфолио от акции на различни компании, които отговарят на критериите на фонда. А таксите за покупка на дялове от ДФ Компас Глобъл Трендс са пренебрежими и няма да „изядат“ доходността, която фондът има за цел да направи стратегически. Да се върнем на нашата сума от 3000 лв. Да кажем, че сме спестили тази сума преди 3 години и сме били на екскурзия в Париж за Нова година, но вместо да си купим мечтаната оригинална чанта Louis Vuitton Neverfull сме закупили дялове от договорен фонд Компас Глобъл Трендс. В момента стойността на нашата инвестиция щеше да е 3460 лв. и то на фона на кризата на пазарите през 2020 година при появата на ковид-19 и настоящия сериозен спад или т. нар. „мечи пазар“ и висока инфлация. Ще кажете какво са 460 лв.?! Всъщност при инвестирани 3000 лв. – това са малко над 15% доходност. А ако гледаме Нова година преди 3 години и последната Нова година – доходността е над 50% т. е. при инвестиция от 3000 лв, януари месец тази година стойността на инвестицията ви щеше да е 4500 лв.

Да погледнем друг вариант – не сте успели да спестите сумата за мечтаната чанта Louis Vuitton Neverfull, колкото и да ви се иска. Имате деца, задължения, сметки, кредити, както всички и не успявате да стигнете дотам. Искате обаче да имате инвестиция, която в един момент да ви донесе доходност след определено време. Готовото решение за вас е Спестовният план от Компас Инвест. Може да отделяте минимум по 40 лв. (или друга сума по ваш избор) на месец, като тя ще се натрупва автоматично във вашия личен спестовен план. С нея се закупуват дялове от същия този Договорен Фонд Компас Глобъл Трендс и върху сумата се трупа доходност. Хоризонтът на спестовния план е добре да бъде 3-5 или повече години. А ако искате да направите спестовен план за образованието на децата или за подпомагане при отглеждането им – то можем да говорим за хоризонт от 10 години, като в същото време имате право да теглите от натрупаните средства във всеки един момент. При спестовните планове с такъв хоризонт, според нашите инвестиционни консултанти, сумата трябва да е инвестирана в акции или в инструменти върху акции, какъвто е Договорният фонд Компас Глобъл Трендс. Причината е, че развитието и напредъкът на компаниите от договорния фонд за един толкова дълъг период носи доходност т. е. инвестицията е в реални бизнеси, които произвеждат, продават, развиват се и реализират печалби.

Направете свой личен спестовен план

И така, изборът е ваш – дали да платите 3000 лв. за мечтаната чанта Louis Vuitton Neverfull или да инвестирате парите индиректно в компанията Louis Vuitton?! А ако сте от късметлийките, които могат да направят и двете, ние от Компас Инвест сме на разположение, за да ви консултираме относно вашия най-добър вариант за инвестиция.

Запишете час за лична финансова консултация!

Важна информация: Настоящата информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете в колективни инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държава или друга форма на гаранция. Информацията за представянето на финансовите инструменти в миналото не е надежден показател за бъдещи резултати. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и Документа с ключова информация за инвеститорите преди вземане на окончателно инвестиционно решение. Може да намерите тези документи, на български, на интернет страницата на „Компас Инвест АД – www.compass-invest.eu, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно в офиса на управляващото дружество на адрес: гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 19, ет. 2 всеки работен ден от 9 до 17 ч. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени за в бъдеще. Резюме на правата като инвеститори е достъпно на следната хипервръзка, на български език: тук. Договорните фондове, управлявани от Компас Инвест АД са активно управлявани без да следват индекс. Информираме ви, че УД Компас Инвест АД може да вземе решение да прекрати предлагането на фондовете на територията на Република България.

Рискове:

Освен ползи инвестицията в дялове на договорни фондове носи и определени рискове, като:

1) пазарен риск със следните компоненти: а) лихвен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията поради изменение на нивото на лихвените проценти б) валутен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията, деноминирани във валута, различна от лев и евро в) ценови риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията при неблагоприятни промени на пазарните цени;

2) кредитен риск – свързан с намаляване на стойността на позицията при неочаквани събития от кредитен характер свързани с емитентите на финансови инструменти, насрещната страна по борсови и извънборсови сделки, както и държавите, в които те извършват дейност;

3) операционен риск – от грешки или несъвършенства в системата на организация;

4) ликвиден риск – при наложителни продажби на активи при неблагоприятни пазарни условия;

5) риск от концентрация – при неправилна диверсификация на експозиции към групи свързани клиенти, от един и същ икономически отрасъл, географска област и др.

6) позиционен риск, свързан с промяната на цената на даден инструмент в резултат на фактори, свързани с емитента или в случай на деривативен инструмент – свързан с емитента на базовия инструмент.

Допълнителна информация за рисковете се съдържа в Проспекта на съответния фонд, който е достъпен на интернет адрес: www.compass-invest.eu

Коментирай