Нутриционистът Яна Данаилова ще ни зарадва с нова интересна и полезна статия, придружена с рецепта, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Суровите десерти са чудесно средство да снабдим тялото си с полезните есенни храни, богати на ценни нутриенти, които ще подкрепят здравето ни през студените месеци. Предлагам ви една много лесна рецепта за десерт с тиква, която е изключително богата на витамин С, жизнено важен за имунното ни здраве.

Тиквата съдържа и ценните антиоксиданти витамин А и Е, както и витамини от група В и витамин К. Всички те са важни за функционирането на сърдечносъдовата система, мозъчната дейност, за здравето на кожата и за метаболизма на веществата.

Минералите в тиквата са представени от калий, калций, магнезий, желязо, кобалт и натрий. Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата помага за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Тиквените семки съдържат полезни вещества, които влияят благоприятно нивата на холестерола и подобряват състава на кръвта.

Тиквата е нискокалорична, но е богата на фибри, което я прави чудесна храна за поддържане на телесното тегло, храносмилателните функции и отделителната система.

Необходими продукти за суровите кексчета:

  • 1 чаша орехи;
  • 2 с. л. сурови тиквени семки;
  • 1 чаша фурми;
  • 2 чаши настъргана сурова тиква, изцедена добре през тензух или хартиена кърпа, за да се премахне излишната влага;
  • 1 чаена лъжица канела;
  • 1/2 чаена лъжица джинджифил;
  • 1 щипка индийско орехче;
  • 1/8 чаена лъжица сол;
  • 3/4 чаша стафиди.

Необходими продукти за глазурата:

  • 1 чаша кашу, накиснато за минимум 1 час;
  • 1/3 чаша мед;
  • щипка сол;
  • 1 чаена лъжица лимонов сок;
  • 1/3 ч. ч. филтрирана вода.

Начин на приготвяне:

Разбиваме орехите и тиквеното семе в кухненски робот, докато станат ронливи, но без да гоним хомогенна смес.

Добавяме подправките, фурмите и настърганите моркови и отново разбиваме, докато сместа получи формата на гладко „тесто“.

Прибавяме стафидите и отново разбиваме.

За да приготвим глазурата, изцеждаме кашуто и го поставяме в кухненски робот заедно с мед, сол и лимон. Разбиваме, добавяйки водата, докато сместа се разбие добре и получим желаната консистенция на глазурата.

Изсипваме тестото за морковения кейк в шест купички за мъфини и охлаждаме за около час. Изваждаме ги от хладилника и поставяме глазурата.

За финал може да поръсим с натрошени орехи, стафиди или кокосови стърготини.

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 9:30 часа.

За Яна Данаилова


Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия „Здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове в страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“

Вижте още: