Свободно време

Как да си направим домашна паста

Лесна рецепта – стъпка по стъпка

07.10.2022г. / 06 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво си представяме, когато чуем думата паста – разбира се – Италия! Тесни улички, малки пекарни, ухание на прясно изпечена пица, ароматно вино, дълги разговори... „La vita e’ bella“, както биха казали самите италианци! Ако за съжаление, не можете да си позволите разходка до тази чудесна страна, можете да поканите нейния дух да се настани уютно в дома ви! Как? Чрез храната!

Днес ще ви представим една страхотна идея за ястие, което шепне „Италия“ – а именно – паста. Да си приготвите вкусното изкушение вкъщи съвсем не е толкова трудна задача. Но нека не се бавим повече! Ето и какво ви е необходимо, за да се превърнете в шеф-готвач:

Ще ви трябват:

  • 200 г универсално брашно (тип 500) или специално брашно за паста;
  • 2 яйца;
  • Брашно за поръсване на плота;
  • Машина за паста – ако имате такава.

Първата стъпка от приготвянето на пастата е да изсипем брашното в купа. В друг съд разбъркваме двете яйца – трябва да ги разбивате, докато те придобият бледожълт цвят (докато спрете да виждате белите ивици от белтъците).

Вземете отново купата с брашното и го разпределете така, че на дъното да се формира кладенче. Смесвайте яйцата брашното с вилица – за целта използвайте кръгови движения. Когато сместа започне да се формира на едри буци – преместете на работния плот – започнете да месите с ръце и поръсете с малко брашно, за да улесните процеса. За да се получи перфектното тесто за паста, ще са ви необходими около 10-15 минути месене. Тестото трябва да се усеща еластично и гладко – без люспи и разкъсвания.

След като тестото е придобило равномерен цвят, оставете го да почине 20-30 минути. Поръсете отново с малко брашно повърхността, на която ще работите. Притиснете тестото с дланта си, като леко го сплескате. След това го нарежете на ивици с дебелина около половин сантиметър.

Получените малки парченца поръсете с брашно. Разточете всяка с ръце или точилка, докато се получи тънко тесто. Прекарайте през машината за паста. Ако нямате такава – нарежете с остър нож на ивици, с ширина около 2 см (в зависимост какъв размер искате да е вашата паста, можете да ги направите по-широки или по-тесни).

Как да проверим качеството на нашата паста?

Има три основни начина за това:

1. Ако можете да отделите една ивица паста от другите.

2. Ако две ивички паста могат да се долепят една до друга и след това да бъдат разделени, без да се скъсат.

3. Ако отделните парчета задържат поръсеното отгоре брашно, без да се скъсат в краищата.

Начин на приготвяне:

Класическото време за варене на вашата паста е между 1 и 3 минути в подсолена вода (на всеки литър вода добавяйте 30 грама сол). След като приключите с варенето, изплакнете пастата под вода и след това поръсете с малко зехтин. Ако пък ще гарнирате вашата паста със сос – можете да варите само минута, а след това да оставите тя да се досготви в съда със соса.

Коментирай