В живота си срещаме различни личности. Интересно е, че манипулаторите, токсичните и нарцистичните хора много си приличат. Може би всеки от нас има по един такъв човек в живота си, като колега, роднина, познат, дори приятел. Има обаче някои „тънки“ моменти, в които си личи дали нашият приятел или приятелка от детинството (и не само) е нарцистична личност. Вижте кои са.

1. Те търсят похвала и възхищение, поради липса на вътрешна самооценка, нарцистичните приятели търсят, очакват и дори изискват похвала и възхищение, за да подхранят самочувствието си.

2. Поставят собствените си нужди на първо място, дори и да се опитват да представят нещата обратно. Нарцистичните личности се възприемат като нещо повече от другите или искат да изглеждат така, дори и вътрешно да знаят, че истината е друга. Нарцистичният приятел или приятелка не се вълнува от живота ви, освен само като клюка. Не се съобразява с вас, с времето ви и затова често може да закъснява за срещи, да не спазва уговорки.

6 начина да се погрижите за психичното си здраве

3. Разговорите остават на нивото на повърхността и това е опит да избегнат да споделят нещо важно за себе си, но от друга страна са готови да разберат всичко за вас. Нарцистичните приятели често споделят информация за себе си с другите само когато това е самореклама, когато искат да покажат материално състояние и т. н.

4. Смятат, че може да им завиждате, а всъщност е точно обратното. Дали някой от вашите нарцистични приятели ви завижда за новата рокля, успехите в работата и т. н. Вижте реакцията им, когато говорите за хубавите неща, тя никога няма да ви подведе.

Лесна мишена ли сте за манипулаторите?

5. Създават близост с другите, според интересите, които имат от хората. Нарцистичните приятели рядко показват емпатия. Обикновено, ако търсят компанията ви или се правят, че може да разчитате на тях е, за да си поискат след това услугата за свършеното добро.

6. Имат очаквания към вас, но не оправдават вашите. Нарцистичните приятели винаги се опитват да хитруват. Те могат да дойдат на партито ви за рождения ден с евтин подарък или без такъв, обещавайки ви да ви купят и разбира се това няма да се случи. Очакват от вас дори и да не правите парти, да ги почерпите все пак нещо, без изобщо да ги интересува, че няма да са подготвили мил жест за вас, както се прави за приятел.

7. Имат много комплекси, с които се опитват да омаловажат другите. Нарцисът има високо его., От него никога няма да чуете, че е сбъркал някъде и съответно не очаквайте да се поправи, да се извини, ако сте имали сложна ситуация. Ако например споделите, че имате нов любовен партньор, добро предложение за работа и т. н., нарцистичният приятел може да ви прекъсне, да промени разговора или да открадне „светлината на прожекторите“, като говори за себе си.

Знаци на любов, които всъщност са манипулация

8. Не само, че нарцисистите трудно се извиняват на приятелите си и на останалите хора в живота си, но не изпитват съжаление, ако случайно се скарате. Чувството на такива личности за надмощие ги кара да вярват, че заслужават специално отношение и разбира се всички други имат вина, но не и те. Ако сте ги подразнили в определен спор, дори могат да прекратят общуването с вас за определен период от време.

Още по темата

9. Използват хората около себе си, но го правят много фино. Нарцисистите са склонни да гледат на хората в живота си като на обекти за задоволяване на техните нужди. Това може да се изразява в това да сте им компания за кафе, разходка по магазини, да сте на разположение, когато им е скучно и няма с кого да се видят или разговарят по телефона. Нарцистичният приятел е готов на крайности, за да постигне своето.

10. Чувствате се изтощени, след като сте прекарали време с тях, защото не ви зареждат с положителна енергия, а обратното.