Свободно време

Ценни съвети, които ще променят живота ви

Намалете до минимум времето в интернет

12.12.2022г. / 14 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

„Не питай старило, питай патило“, тази българска поговорка е събрала в себе си мъдростта на тези, които са живели преди нас. Наистина, трупайки опит, ние порастваме. И именно моментите, които оценяваме като лоши ни учат на толкова много – показват ни за кои хора си струва да се жертваш и за кои – не. Тези периоди ни правят силни и ни помагат да видим, че стига да искаме, можем всичко. Не е нужно да избягваме неприятните ситуации, но защо да не улесним малко себе си, като се поучим от тези преди нас? Ако чувствате, че нещо не върви, предлагаме ви няколко съвета, които могат да променят живота ви. Ето ги и тях:

Не позволявайте на друг да определя вашата ценност

Ако успеете да следвате този съвет, гарантираме ви, че животът ви ще се промени почти моментално. Не допускайте вашата ценност като личност да бъде определяна от някой друг. Това е може би причината толкова много мечти да не се осъществяват. Прекалено често ние критикуваме себе си, омаловажаваме се и смятаме, че мечтите ни са безсмислени. Причината за тези чувства вероятно се корени в нагласите на обществото към нас. Никой не се ражда с ниска самооценка. Докато растем обаче, ние постоянно слушаме мнения относно нас от хората наоколо. Колкото повече се повтарят те, толкова по-често ние започваме да се вслушваме в тях и някак си подсъзнателно дори започваме да им вярваме. Веднъж дълбоко вкоренени, тези вярвания могат завинаги да останат в нас. Ако обаче можете да разпознаете ограничаващите ви мисли, които ви спират да растете във всяко отношение, вие можете да ги промените. Определени техники, които могат да ви помогнат за това са утвърждения, визуализация, медитация. Не позволявайте на другите да решат колко струвате, а сами ценете себе си.

13 урока за живота, които ще ви напомнят колко сте силни

Ако искате да промените живота си, прилагайте научените уроци

Независимо дали под формата на текст, видеоклип или пък книга за самоусъвършенстване – стига да искате, можете да получите мотивация отвсякъде. Но ако не направите тези уроци наистина част от живота си, не очаквайте той да се промени.

Често пъти хората очакват, че ще се случи нещо, което да промени живота им. Тогава те започват да посещават курс след курс и да четат книга след книга с надеждата, че това е решението. Всъщност, за да промените живота си, не ви е необходима велика идея. Трябва ви проста идея, която работи. Вашата работа се състои в това да използвате тази идея. За да видите промяна, на първо място трябва да сте постоянни. Ако медитирате два пъти в месеца, едва ли бихте постигнали особена разлика в начина, по който се чувствате. Същото се отнася и до спорта – едва ли ще имате тялото на мечтите си, ако тренирате само когато сте в настроение.

Продайте телевизора си и контролирайте времето си в интернет

Вероятно в началото това ще ви се стори напълно невъзможно. Ако започнете да инвестирате време и пари в себе си, неусетно за да правите това, ще трябва да се лишавате от времето си пред телевизора. Малко по малко, ще видите, че тези навици са ви били напълно излишни. Често пъти това, което се излъчва по телевизията не ви дава нищо. Това са просто безсмислени стимули за мозъка. Много по-добре ще е, ако вместо да гледате телевизия, използвате момента, за да четете книга или пък да правите упражнения. Какъв е смисълът да губите ценното си време, гледайки как другите стават богати и известни, вместо вие да правите това за себе си? Не забравяйте, че идваме на тази Земя за определено време, така че не губете тези ценни мигове пред телевизора. Същото се отнася и за интернет. Понякога социалните мрежи могат да ви направят силно зависими от тяхното съдържание. Времето е ограничен ресурс. Каквото и да правите, не можете да го върнете назад. От вас зависи дали ще правите нещо ценно или ще го загубите.

Вдъхновяващи мисли, с които да изчистите токсичните хора от живота си

Ежедневните ви навици определят вашия успех

Думата „успех“ може да има различно значение за различните хора, като за някои парите дори не влизат в това уравнение. Но пък всички успешни хора имат една обща черта и това е тяхното ежедневие. Навиците които си създавате, играят важна роля за оформянето на живота ви. Ако нямате рутина, ще страдате от липса на концентрация. За да постигнете каквато и да е цел, трябва да сте фокусирани и постоянни. Ако искате например да напишете книга, едва ли ще успеете, ако не започнете да пишете и не продължите да го правите през времето. Ако сте решили, че трябва да започнете дълго пътешествие към вашето усъвършенстване, ежедневните навици са това, което може да ви движи напред. Независимо колко дълбоко са вкоренени у вас негативните навици, не забравяйте, че винаги е точното време, за да ги промените.

Спрете да се оплаквате и започнете да изразявате благодарност

Колкото и да се изпише за благодарността, ще е малко. За нея трябва да се говори винаги, при всеки удобен случай. Ако трябва да се спомене едно нещо, което да промени живота ви, безспорно това ще е именно тя. Нека това бъде и най-ценният съвет за вас – бъдете благодарни винаги, при всеки удобен случай. Както за доброто, така и за лошото. Запомнете това и ако го използвате, ще видите колко негативни мисли имате. Когато сте благодарни за нещата от ежедневието, които преди сте вземали за даденост, ще осъзнаете колко благословени всъщност сте. Това може значително да намали навика постоянно да се оплаквате. Ето защо – започнете да броите всички неща, за които сте благодарни и изразете признателност. Ще действате и ще се чувствате много по-добре.

6 мантри, с които да намерите любовта

Най-ценният момент, който имате е сегашният

Хората често пъти не осъзнават, че всъщност „сега“ е всичко, което имат. И миналото, както и бъдещето са до голяма степен илюзия. Не си губете времето в преосмисляне на минали ситуации, нито пък в безпочвени тревоги за бъдещето. Всъщност най-голямото щастие се корени в това, да се чувствате добре в сегашния момент.

3 будистки разбирания за моментите, в които сте изгубени

Не можете да имате позитивен живот, ако мислите ви са негативни

За добро или лошо, човешкото съзнание е така устроено, че предпочита да се фокусира върху негативното. Колкото повече се оплаквате и насочвате енергията си в тази посока, толкова повече ситуации, които подкрепят този начин на мислене ще срещнете. Умът ви може буквално да стане зависим от такива мисли. Дори можете да започнете да мислите, че негативните мисли всъщност ви правят реалист или пък да започнете да се пристрастявате към тях. Но не се заблуждавайте – те ще ви донесат само още повече стрес, притеснение, депресия и тревожност.

Не бъдете жертва

Всеки път, когато се оплаквате, вие се превръщате в жертва. Не правете тази грешка и не заемайте позицията на губещия. Вместо това – изберете да бъдете победител. Оплакването носи дълбок негативен подсъзнателен заряд и отнема силата ви. Вместо това, изберете да си върнете силата и да поемете управлението на живота си в свои ръце. Ако не ви харесва дадена ситуация или я приемете, или изобщо спрете да мислите за нея. Но не хабете енергията си за неща, които не можете да промените.

10 мъдрости за живота от Руми

Не завиждайте

Въпреки че завистта, както и други чувства са напълно естествени и човешки, опитайте се да я подминете и да я замените с благодарност или пък любопитство. Вместо: „Тя има всичко, искам и аз“, кажете си: „Какво знае тя, което аз не знам? Искам да се науча.“

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати