Свободно време

5 важни трика за перфектно направени снимки с телефон по време на екскурзия

14.12.2022г. / 12 09ч.
Аз жената
5 важни трика за перфектно направени снимки с телефон по време на екскурзия

За щастие много от нас притежават телефони с камери, което е напълно достатъчно за да направим перфектни снимки, без да е необходимо да ползваме професионалния си фотоапарат, когато отиваме на почивка.

Снимките ви по време на ваканцията могат да изглеждат страхотно, независимо дали сте фен на телефони Samsung, iPhone или сте избрали различен модел смартфон.

Независимо от марката може да приложите няколко лесни трика, валидни за всеки един телефон. За тях може да научите в редовете по-долу. И така, ето какво е необходимо да знаете и да сте сигурни, че снимките направени с телефона по време на почивката ви са безупречни.

Търсете перфектната светлина

Намирането на инстаграмски кадър не е никак трудно, особено когато пътувате. Това, което може да бъде предизвикателство е получаването на перфектната светлина, така че снимката да е наистина успешна.

Добре е да знаете, че ако искате да заснемете кадър на открито, най-доброто време за това е или рано сутрин, веднага след изгрев слънце или късно следобед, тоест около час преди слънцето да залезе. За професионалистите във фотографията двата момента се наричат „златен час“, защото снимките ще излязат без груби сенки и ще бъдат много ярки.

Добре знаете, че когато сте на почивка, може да е трудно да планирате разглеждането на забележителности в зависимост от позицията на слънцето. Повечето посещения вероятно ще се извършват през деня, когато естествената светлина е много силна.

Това означава ли, че ще изпуснете важни снимки по време на почивката си? Категорично не!
Това, което трябва да направите, е да намерите позиция, така наречена от фотографите ​​„отворена сянка“. Зона, когато вашият обект стои в сянка със слънчева светлина над него.
Например, ако вашият обект стои в сянката на сграда или голямо дърво, но „получава“ светлина отгоре. Още по-добре би било, ако наблизо има бяла или неутрална на цвят стена или сграда, път или тротоар до откритата сянка! Това ще действа като естествен рефлектор, който ще „хвърля“ светлината върху обекта, който искате да снимате, придавайки му специален блясък.

Направете правилната експозиция

Не е необходимо да използвате Pro режима на камерата, особено ако имате по-нов телефон, като например Samsung Galaxy S21 или iPhone 13. За да получите правилната експозиция с моделите на устройствата, появили се на пазара през последните години е достатъчно само да отворите камерата на телефона, да кадрирате обекта, както искате да го заснемете, след това да докоснете върху екрана на телефона обекта или туристическата атракция, която искате да увековечите.

Обективите на телефона ще фокусират обекта, а функциите на камерата ще се адаптират към условията, за да предоставят правилна експозиция за снимката. Препоръчваме ви да избягвате използването на светкавица, освен ако не е необходимо, тъй като това може да съсипе качеството на снимката.

Стабилизирайте телефона си

Стабилизирането на телефона е от съществено значение, ако искате вашите снимки по време на почивката да бъдат сравними с професионалните такива. Вероятно си мислите, че стабилизиращите функции на най-новите телефони, които са на пазара са достатъчни за безупречни снимки. Това е доста спорна тема.

Вашият телефон ще успее да стабилизира перфектно изображението само ако светлината и експозицията са идеални за този кадър. Ако светлината е твърде слаба и нямате статив под ръка, вероятността снимката да излезе размазана е много голяма. Така че дръжте статив, селфи стик или кардан подръка.

Преодолейте изкушението да увеличите (zoom)

При снимане с професионален фотоапарат zoom-ът може да се използва по желание. Но ако снимате с телефона си, не е препоръчително да разчитате на тази функция, когато искате да заснемете обект далеч от вас. Направете снимката без увеличение и след това изрежете снимката само с обекта, който ви интересува.

В противен случай рискувате телефонът да намали качеството на крайното изображение и да получите пикселизирана снимка.

Ретуширане на снимки

Ако не сте успели с по-горните трикове може да редактирате вашите ваканционни снимки, така че те да изглеждат професионално. Приложенията са особено полезни, ако трябва да коригирате проблеми с експонацията или наситеността на цветовете. Някои от най-популярните приложения за редактиране на снимки за Android и iPhone са:

  • Snapseed
  • Adobe Photoshop Express
  • VSCO
  • Enlight
  • Prisma

Но не прекалявайте с филтрите. Красотата на кадъра се крие най-вече в нейната естественост, така че се насладете на спомените, без да ги обработвате много!

Това бяха петте основни трика за перфектни телефонни снимки от почивката, които се надяваме да са ви вдъхновили да приложите при следващи пътешествия!

Коментирай