Свободно време

Идеи за семейни игри, когато всички сме вкъщи

Забавлявайте се заедно и дайте воля на въображението си

23.12.2022г. / 15 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В дните около Коледа има някаква неописуема магия. Неслучайно едни от най-любимите ни филми са именно тези, свързани с този голям празник. Времето, прекарано със семейството е може би най-ценното, което имаме. Разбира се, какво е един хубав семеен празник без някоя дребна препирня? И все пак, ако искате да възвърнете хармонията у дома, да отделите за малко децата от мобилните устройства, предлагаме ви няколко идеи за забавни семейни игри, когато всички са у дома. Ето ги и тях:

Организирайте си конкурс по рисуване

Ако кажете на децата: „Хайде да рисуваме“, едва ли се радвате на небивал интерес от тяхна страна. Но ако вместо това организирате „Конкурс по рисуване“, това е вече съвсем друго нещо! В тази игра могат да се включат малки и големи, роднини и гости. Нужни са ви само бели листа и материали за рисуване. Забавлявайте се заедно, като изберете победител в конкурса. За да засилите състезателния ефект, можете дори да си отделите малка сума пари за награден фонд, или пък някое вкусно лакомство.

Забавни човечета

Още една игра, свързана с рисуване. Разделете блоков лист на три равни части и го сгънете. Разрежете двете крайни части на по три хоризонтални отделения. Нарисувайте фигури по продължение на листа – може да са различни човечета, животни или каквото си пожелаете. Застъпвайки различните прозорчета, можете да разменяте и съответните части на вашите рисунки.

Криеница

Превърнете хола, кухнята, спалнята и всекидневната в арена на тази любима на всички ни игра. За да е още по-забавно – включете се и вие.

Направете си ракетки от хартия

Ако и вие сте израснали с по-обикновени игри като тази, вероятно си спомняте забавлението, което те носеха. Опитайте се да направите ракетка от хартия, превръщайки апартамента ви в летателна площадка. Ще видите, че вашите деца също ще харесат тази позабравена игра.

Игра за памет

На масата за хранене поставете няколко произволно избрани предмета. Опитайте се да запомните реда, в който сте ги сложили. Освен забава, тази игра ще тренира и паметта ви.

Игра за време

Определете си време (например 1 минута), за което всеки играч трябва да завърши определена задача. Например да нарисува нещо, да построи кула от пластмасови чашки и др. За такъв кратък период от време резултатите не са впечатляващи, а това може да ви донесе много усмивки и забава.

Лазери от конци

Ако някъде вкъщи имате непотребно кълбо прежда, можете да го превърнете в част от лазерно изпитание. Влезте в ролята на Том Круз и се опитайте да се справите с невъзможна мисия, преодолявайки заплетена мрежа от лазери.

Предизвикателства

Ако децата ви са активни, създайте им поле за изява! Пресъздайте арена на спортна битка, като наредите различни препятствия – топки, столове и др. Нека прескачат столовете, пълзят под масите и се вживеят в ролята на войници от специалните части. Като допълнение на това, можете да добавите и състезание от типа: „Кой ще направи най-бързо 30 клякания“ или пък „Кой ще задържи за най-дълго време малка гиричка“. Разгърнете въображението си и вижте какво ще се получи.

Готвене

Превърнете това ежедневно задължение в интересна игра за децата. Оставете ги да се изцапат (те обожават това) и им позволете да се включат в приготовлението на семейната вечеря. Можете да им направите тесто и всяко от тях (а защо не и вие) да измайстори забавно печиво, което после да хапнете, или пък да оставите за украса. Можете да експериментирате с фигурки на различни животинки, гевречета и каквото ви дойде наум.

Коментирай
Здраве и красота