Свободно време

Почина британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд

Тя направи революция в модата

30.12.2022г. / 09 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Getty

Снимка: Getty

На 81-годишна възраст почина британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд, изиграла ключова роля в пънк движението. Уестууд е починала в дома си в Клапман, Южен Лондон, заобиколена от семейството си. До последния си дъх дизайнерката не спираше да твори. Кралицата на пънка, така често бе наричана, една от най-влиятелните личности на 20 и 21 век.

„Ще продължа с Vivienne в сърцето си. Работихме до последно и тя ми даде много неща, с които да се занимавам. Благодаря ти, скъпа“, сподели съпругът ѝ, и неин творчески партньор Андреас Кронталер.

Вивиан Уестууд е родена на 8 април 1941 година в Тинтуисъл, но семейството ѝ се премества в Лондон през 1957 г., където тя посещава художествено училище за един срок. Уестууд е самоук дизайнер без официално модно обучение, но с огромен талант, доказан през годините, а колекциите ѝ винаги са носели послания.

Първата си колекция – Pirates, представя на модно ревю през 1981 година, а това се оказва ключов момент в превръщането ѝ от пънк бунтарка в една от най-влиятелните модни дизайнерки.

Въпреки успехите си и бизнеса си за милиони лири, Уестууд никога не губи своята активистка позиция.

Носителка е на две рицарски звания – Commander of British Empire и Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, като носи и титлата дама – Dame.

Коментирай