Свободно време

Какво да направим, за да сбъднем желанията си за Нова година?

Не се самонаказвайте, ако не започнете веднага

05.01.2023г. / 08 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да не ни се иска да го признаем, дойде ли новата година, всеки от нас тайно се надява, че тя ще му донесе късмет. Че с идването ѝ ще има възможност да рестартира поне донякъде живота си, да започне начисто и да си пожелае този път да успее в начинанията си. Ако и вие се надявате на щастливо сбъдване през тази година, предлагаме ви няколко трика, с които можете да осъществите желанията си. Ето ги и тях:

Бъдете реалисти

Вероятно едно от най-честите желания е: „Искам да отслабна“. Но не забравяйте, когато си пожелавате това или нещо друго, да бъдете реалисти. Вместо да се измъчвате с нереалистични представи за това как искате да изглеждате, бъдете честни със себе си. Да, може и да не успеете за една година да свалите 25 килограма и да се сдобиете с тяло на фитнес-инфлуенсър. Но пък вместо това можете да си поставите за цел да бъдете по-здрави и да успеете да обуете стар чифт дънки.

Направете си списък с добри и лоши аспекти на желанието

Свързани статии

Разделете лист хартия на две. От едната страна напишете положителните страни на вашето желание, а от другата – негативните. В един момент можете да осъзнаете, че негативите са повече от позитивите и вие вече не искате то да се сбъдне. Ако например искате повишение, изведнъж можете да проумеете, че ако прекарвате в офиса прекалено много време, няма да имате възможност да обръщате внимание на семейството си.

Говорете

Не дръжте желанието си в тайна. Споделете го на любимия човек, на семейството, на най-близките си приятели. Така то от имагинерно може да се превърне в реално. Освен това, споделяйки за мечтата си, вие ще имате чувството, че тя се превръща в цел и задача. Можете дори да назовете желанията си пред някого и да го помолите и той да сподели за неговите. Така ще можете да се мотивирате един друг по пътя на сбъдването на целта.

Проследявайте успеха си

Ако вземем за пример отслабването – не чакайте да видите на кантара число, което е с 10 килограма по-малко от сегашното. Вместо това следете прогреса си и се измервайте веднъж седмично, сутрин на гладно. Когато видите първите резултати, ще се почувствате окрилени и мотивирани, за да продължите напред.

Награждавайте се

Отбелязвайте всеки ваш малък успех по пътя. Но нека наградата не пречи на осъществяването на целта ви и не ви изважда от пътя, по който сте тръгнали. Ако например сте отслабнали с няколко килограма, не се награждавайте с цяла кутия бонбони. Вместо това си уговорете среща с приятелка, похвалете ѝ се и си поръчайте любимото капучино. Изпийте го без угризения и хапнете с него малък десерт.

Не се самонаказвайте

Избягвайте да си вменявате вина, ако не започнете веднага да изпълнявате поставените си цели. Дайте си време, бъдете спокойни и уверени, че ще успеете. Движете се с малки крачки и правете по едно нещо всеки ден. Ако сте си поставили за цел да спортувате, по-добре е да тренирате три пъти по 60 минути, вместо два пъти по 90.

Не спирайте да опитвате

Свързани статии

В една от най-нашумелите фитнес книги, написана от известен холивудски актьор, той споменава тази философия. „Успях, само защото не спрях да опитвам“. Колкото и пъти да започвате дадено начинание и след това да го прекъсвате, каквото и да правите, никога не спирайте да преследвате целта си. Няма значение колко време ще ви отнеме. Важното е, че ще стане.

Придържайте се към целта си всеки ден

21 дни са нужни, за да се превърне дадено действие в навик. А за да стане то част от живота ви, трябва да го правите поне 6 месеца. Нищо не става изведнъж, така че бъдете постоянни.

Коментирай