Свободно време

„Шапкарите“ на Тамзин Мърчант – история за приятелство, приключение и магия

Магическо детско фентъзи

06.01.2023г. / 11 27ч.
Мария Дуковска
„Шапкарите“ на Тамзин Мърчант – история за приятелство, приключение и магия

Издателство Noble Star Books представя детския роман „Шапкарите“ на Тамзин Мърчант. Едно магическо детско фентъзи, което ни пренася във великолепния и пъстър свят на Шапкарите.

Кои са Шапкарите? Семейство Занаятчии, призвани да вплитат магия в шапките, които изработват, и чийто занаят се предава в поколенията. Кордилия Хатмейкър е изучила семейните тайни и е усвоила древните умения, за да сътворява собствени магически шапки. Един ден обаче баща ѝ – Просперо Хатмейкър, изчезва в морето и тя трябва да го открие, преди да е станало твърде късно.

Заедно с останалите четири фамилии Занаятчии – Шивачи, Обущари, Ръкавичари и Ботушари, Шапкарите трябва да изработят Одежди на мира – за да предотвратят война между Англия и Франция. Но някой се опитва да им попречи и Кордилия трябва да открие кой.

История за кураж, приятелство, приключение и много магия – „Шапкарите“ ще заплени всеки читател.

Детайлните описания за всички съставки, които превръщат една шапка във вълшебна и дават сили на притежателя ѝ да посрещне предизвикателствата, допълнително допринасят за това децата осезаемо да си представят магическия свят на „Шапкарите“.

Книгата е подходяща за деца на възраст над 10 години.

За автора

Тамзин Мърчант е актриса и автор на детски фентъзи романи; родена на 4 март 1987 г. в Хейуърдс Хийт, Великобритания. Тя израства в Австралия, Южна Африка и Дубай, преди да се премести в Англия в ранните си тийнейджърски години.

Тамзин Мърчант е актриса от седемнайсетгодишна възраст. Работата ѝ я води на пътешествия из целия свят и през времето. Чрез ролите си е била в епохата на Тюдорите, във Викторианската епоха, в Якобитската и Джорджианската епоха. Оцеляла е по време на Блицкрига през 1940 година и е издъхнала от пневмония по времето на крал Едуард. Била е извънземно, вещица, обречена кралица, буен шотландски воин и непокорна бегълка от висшето общество. Най-известната ѝ роля е на Джорджиана Дарси в „Гордост и предразсъдъци“. „Шапкарите“ е първата ѝ книга.

Запитана откъде е получила вдъхновение за света на Шапкарите и своята героиня Кордилия Хатмейкър, Тамзин отговаря: „Един сън! Сънувах вълшебните Шапкари една нощ, докато снимахме Carnival Row, където има много прекрасни шапки. Събудих се с ясната представа за свят, в който живее вълшебното семейство Хатмейкър, които изработват шапки, техни съперници са семейство Бутмейкър, които правят ботуши. Тогава си помислих: „Да видим дали мога да превърна съня в книга.“

„Вдъхновението дойде лесно – представих си костюми за специални приключения, същите като онези, които носят героините ми във филмовите ми роли. И в тези одежди – шапки, ботуши, пелерини, часовници и ръкавици, магията да е вплетена в нишките на дрехите“, споделя Тамзин в свое интервю.

Най-голямата верига книжарници във Великобритания – Waterstones, класира „Шапкарите“ за Детска книга на месеца през януари 2022 г.

Отзиви за книгата:

„Изпълнена с дяволитост, съобразителност, магия и сърдечност.“ Ана Джеймс

„Обожавам я.“ Катрин Дойл

„Абсолютно прекрасна.“ Ема Карол

„С богато въображение… Пренася ни във времето.“ The Times

 

Коментирай