Свободно време

4 места в България, които да посетите тази зима

Направете си малка разходка и се заредете с енергия и нови преживявания

10.01.2023г. / 12 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимния сезон, често пъти се улавяме, че ставаме по-летаргични. Желанието за разходки намалява, а с него възможностите да преоткрием природните дадености и красота на нашата страна. Въпреки това обаче, не бива да се оставяме да попадаме в клопката на меланхолията и липсата на откривателски дух. Както с всяко нещо и с организирането на малко екскурзия, най-трудно е началото. Но щом веднъж се отправите напът, ще видите, че настроението ви ще се подобри и ще се настроите откривателски. И така, предлагаме ви няколко идеи за прекрасни места в България, които задължително трябва да посетите тази зима. Ето ги и тях:

Банско

Макар и това име да е достатъчно известно на всеки, колко от вас могат да се похвалят, че редовно го посещават? Този град е любим на любителите на зимни спортове и безспорно най-добрия зимен курорт в нашата страна. Банско е разположен в подножието на северен Пирин, на 927 м надморска височина. Близо до града започва националният парк Пирин, а климатът му позволява задържането на снежната покривка от декември до април. За любителите на пътуването с влак, съществува железопътна теснолинейка Септември-Добринище. Най-високата точка на ски-центъра е 2560 м, а най-ниската – 1000 м. Има подходящи трасета, на които могат да се радват както напреднали, така и начинаещи в зимните спортове. Дори да не сте запалени по спорта, винаги си заслужава да се отдалечите от ежедневието и забързания ритъм на града и да сте близо до природата, в сърцето на планината.

Боровец

Този курорт също е достатъчно познат на всички. Предимството му е, че е по-близо до София. На разстояние само от около час, жителите и гостите на столицата могат да се насладят на приказна природа и кристално чист въздух. Боровец е известен като първият курорт в България, а неговата слава започва през далечната 1896 г., когато там се построява първата вила за почивка. Той е разположен по северните склонове на Рила, а климатът му е умерен. Зимата е мека, но за сметка на това с обилни снеговалежи. Този малък и кокетен планински град неведнъж е бил домакин на елитни спортни състезания. Ако пък обичате екстремните спортове и хобито ви е да карате маунтин-байк, Боровец ще ви хареса още повече. Независимо дали сте спортна натура или просто обичате да сте далеч от шума на града, отделете време и се насладете на чистия въздух.

Велико Търново

Този град със сигурност пленява всеки, който е имал късмета и удоволствието да го посети. Уникалното му разположение – между Дунавската равнина и Стара планина, върху първите възвишения на Предбалкана, ще ви предложи величествени гледки. Ако сте любител на фотографията и историята, няма да останете разочаровани. Градът е столица на Второто българско царство и на Княжество България 1878-1879 г., а на негова територия са разположени няколко големи университета, както и катедралата „Рождество Богородично“, крепостите Царевец и Трапезица, както и много музеи и културни забележителности. Ако тръгнете по малките улички, няма как да не се изкушите и да не си вземете някое малко ръчно правено бижу или пък каквото и да е друго – за спомен. Малките работилнички са навсякъде, а след дълъг ден на разходки, винаги можете да се подкрепите в някой местен ресторант с добра храна.

Копривщица

Когато посетите този малък град, отвсякъде ще усетите духа на историята. Разположен в живописната долина по течението на река Тополница, в централната част на Същинска Средна гора. Според повечето изследователи името му идва от „коприва“ или още „копривище“. Може би първото нещо, което ще ви впечатли, още когато стъпите в града са тесните калдъръмени улици и разноцветните къщи. Разхождайки се, няма как да подминете каменния мост на Първата пушка – именно на него гръмва първата пушка, която отбелязва началото на Априлското въстание. Църквата „Успение Богородично“ пък може да се похвали с това, че е най-старата църква в града. Тя се намира до къщата на Димчо Дебелянов. Със сигурност ще ви очароват къщите музеи на Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Георги Бенковски. Не забравяйте да посетите и Олековата къща, Палавеевата къща и Лютовата къща, те ще ви омагьосат с архитектурата и цветовете си. Ако имате няколко дни на разположение, непременно се разходете в околностите на града, където ще можете да се насладите на красива природа и чист въздух.

Свободно време