Свободно време

„Разговори на кафе със себе си“ от Кристин Хелмстетър

Разговорът на кафе със себе си е лесна петминутна всекидневна програма

21.01.2023г. / 06 57ч.
Михаела Лазарова
Корица: "Хермес"

Корица: "Хермес"

За автора

През 2018 година Кристин Хелмстетър разпродава цялото си имущество и тръгва да пътува по света заедно със своя съпруг и дъщеря си. В момента живее в живописно средновековно градче в Умбрия, Италия.

Пише романтични романи под псевдонима Бриса Стар.

Кристен „създава сама живота си с намерение и цел“, както тя се изразява, и ви кани да се присъедините към нейното пътешествие на сайта HappySexyMillionaire.me.

За книгата

5 минути на ден, за да създадете магически живот

„Разговорът на кафе със себе си е лесна петминутна всекидневна програма, която има силата да промени живота ви. Начинът, по който мислите, говорите и се чувствате, определя всичко случващо се във вашия живот. Използвайте тази практика и сътворете най-прекрасния възможен живот. Живейте с вълшебство, защото вие наистина го заслужавате!“
Кристин Хелмстетър

Откъс

Първа глава

КАКВО Е РАЗГОВОР НА КАФЕ СЪС СЕБЕ СИ?

Кафе + разговор със себе си

Да разговаряме със себе си, докато пием кафе, е мощен и трансформиращ живота ни навик, който отнема само по пет минути на ден. Той повдига самочувствието ви, изпълва ви с усещане за щастие и ви помага да привлечете онова, за което винаги сте мечтали. И нещо много важно – тази практика създава усещане за цялостност и значимост. И всичко това в комбинация с чаша кафе.

Разговорът на кафе със себе си се състои от два елемента: 1) сутрешното ви кафе и 2) вашия разговор със себе си. Ако не сте запознати какво е разговор със себе си, то затегнете коланите и четете нататък, защото наученото ще промени живота ви!

Разговор със себе си – подготовка

Дори никога да не сте чували за разговор със себе си, всъщност вие го практикувате през целия си живот. Това е нещо, известно от много време – вероятно още откакто видът хомо сапиенс е започнал да говори. Ето кратко обяснение: разговорът със себе си включва думите, които изричаме на или за себе си. Това е нашият вътрешен диалог. Понякога го водим на глас, друг път – наум. Понякога дори не осъзнаваме, че го правим, и обикновено не го забелязваме, докато... не му обърнем специално внимание. Тази книга ще ви помогне да направите точно това.

Разговорът със себе си всъщност е диалогът, който водим в ума си. Той изразява начина, по който възприемаме самите себе си и постъпките си. Вашият разговор със себе си е средството да се видите отстрани и да се обърнете навътре. Смятате ли, че сте умни? Или пък не сте? Това е вашият разговор със самите себе си. Мислите ли, че сте късметлии? Или пък – че не сте? Това е вашият разговор със самите себе си. Смятате ли, че възможностите са навсякъде около вас? Или че никакви ги няма? Това е вашият разговор със себе си. Вярвате ли, че сте великолепни? Или пък – че не сте? А Талантливи? Не? Всичко това ключва вътрешният ви диалог.

Както виждате, разговорът със себе си може да бъде насърчаващ или обезкуражаващ; полезен или вреден. Едно утвърждение (т. е. изявление, което смятате за вярно) може да бъде с позитивна или с негативна насоченост. Всичко, което казваме или си мислим за себе си и живота си, се превръща в наша истина и ние го потвърждаваме по позитивен или негативен начин. Това е подсъзнателното ни убеждение, независимо дали е вярно или не.

Сега ние ще започнем процес, чрез който ще кажем на подсъзнанието си, че това какви искаме да бъдем е всъщност това, което вече сме. Подсъзнението не може да отсъжда и да прави преценки – то просто следва указания и ще направи онова, което вие му кажете. Да, наистина е толкова просто, но това не означава, че е лесно за постигане. Повечето от нас не са свикнали да се отнасят любезно със себе си. Вие обаче бихте могли да го постигнете, докато напредвате с тази книга. Ще се превърнете в своя най-добър приятел – тогава се случва и вълшебството, и истинската трансформация.

Хората са общували със самите себе си още от древни времена, но самото понятие „разговор със себе си“ се появява през XX век. Идеята, че ние водим непрекъснат вътрешен диалог, започва да си проправя път в началото на 20-те години. През 70-те и 80-те терминът започва да навлиза в масовото съзнание и хората лека-полека осъзнават, че могат да променят нагласите на ума и поведението си само чрез промяна на това, което казват и мислят за самите себе си. В резултат разговорът със себе си се превръща в популярен инструмент за самопомощ, особено за тези, които целят високи постижения, като топмениджъри, предприемачи, атлети, висши военни и др.

Милиони обикновени хора обаче също започват да се отварят за тази възможност. В средата на 80-те години доктор Шад Хелмстетър пише книга, наречена „Какво да кажеш, когато говориш със себе си“. Тя се превръща в класически наръчник за самопомощ, продадена е в милиони екземпляри и е преведена на над 60 езика. Разговорът със себе си става широко популярен инструмент, след като д-р Хелмстетър прекарва следващите трийсет години от живота си в писане на още книги, представя ги навсякъде по света и дава над хиляда интервюта за медиите, включително и пет участия в шоуто на Опра Уинфри.

Дори хора, които никога не са чували за практиката „разговор със себе си“, са наясно колко важна роля играе тя. Представете си как биха реагирали околните, ако се скарате на детето си на публично място с думите: Нищо няма да излезе от теб! Това звучи толкова шокиращо в наше време и дори не се сещаме, че в близкото минало подобни думи са се изричали много често. Днес родителите са по-осъзнати за силата на словото. Те знаят, че такива изказвания могат да окажат мощен и траен вреден ефект върху децата им. До голяма степен дължим на доктор Хелмстетър промяната в тази културна парадигма.

Не бях чувала нищо за този автор, догато не се запознах със сина му Грег преди петнайсет години. (Сега Грег е мой съпруг, но повече за това – по-късно). Бях наясно обаче с идеята, че думите, които изричаме, независимо дали на глас или наум, имат значение. Всъщност значението им е толкова голямо, че е важно да подбираме много внимателно тези думи (или поне докато не придобиете навика да си казвате само добри неща и да си спестявате вредните. В крайна сметка това се превръща в автоматичен процес.).

„Разговорът на кафе със себе си“ е моята лична версия на разговора със себе си. Това е комбинация между класически разговор със себе си с цел повишаване на самочувствието и промяна на собствените убеждения и поведение, и мотивиращи утвърждения или, ако предпочитате, любими пасажи от книги, текстове на песни и други цитати, които ще ви вдъхновят и ще повдигнат духа ви. И разбира се – кафе. Аз съм живото доказателство, че комбинацията от думи и ежедневни ритуали оказва мощно въздействие върху настроението и поведението ни, както и върху това как се чувстваме и какво преживяваме вътрешно – без значение какви са житейските ни обстоятелства в момента.

Щом самооценката ни се повиши, всичко в живота ни се променя. Превръщаме се в изгряващи звезди, нетърпеливи да изживеят новия ден. Когато поведението ви и в частност ежедневните ви навици са в синхрон с дългосрочните ви цели и мечти, тогава всичко в живота ви ще започне да се „случва“ по вълшебен начин. И всичко ще си идва на мястото.

Оказва се обаче, че това не е магия. Всъщност е невронаука, но усещането е като за магия.

Аз практикувам своя разговор на кафе със себе си всеки ден без изключение. Това ме вдъхновява и насочва действията ми по посока на моите изявления в блога Happy Sexy Millionaire (повече за това ще разкажа по-късно). Така всеки мой ден става бляскав като диамант. Лошият ден се превръща в хубав, а този, който започва добре, става невероятен. Няма значение какво ни е приготвил животът – разговорът на кафе със себе си го прави много по-приятен. Тази практика ще промени и вашия свят, обещавам.

Дневната доза разговор на кафе със себе си е мощен стимул да изживявате по-щастливо всеки свой ден, като в същото време ви доближава до осъществяването на дългосрочните ви цели, намирането на решения и сътворяване на мечтания живот. Това не означава, че няма да срещате никакви трудности, а по-скоро, че обичайните затруднения по пътя няма да ви разколебават или да ви отчайват. Ще бъде като във филма „Матрицата“, когато куршумите летят към Нео, а той просто се накланя в различни посоки и така те просто не могат да го докоснат и да му навредят. ЕТО КАК действа разговорът със себе си на кафе, когато животът ви поднася трудности.

С други думи, затрудненията вече не ви плашат, защото вие се извивате по един магически начин и се възстановявате бързо. В това се крие майсторството. Така се превръщате в истинския герой на своя живот – давате по-добри отговори, ставате по-силни и по-бързи. Развивате хладнокръвие и самообладание и с лекота се придвижвате напред.

Разговорът на кафе със себе си е променящо живота преживяване и аз се вълнувам, че ще мога да ви правя компания по време на това пътешествие. По-нататък ще споделя примери от собствените си разговори със себе си, както и много примерни сценарии, които да ви помогнат да поставите началото. Ще откриете кое е идеалното време да практикувате всеки ден, а именно сутрин заедно с първата ви чаша кафе. Ще получите и полезни съвети и трикове, които да подобрят разговорите ви със себе си така, сякаш сте ги поръсили с вълшебен златен прашец, за да разцъфнат и да преобразят живота ви. По този начин желанията и целите ви ще се очертаят по-бързо от всякога. Разговорите със себе си са изключително полезни по принцип, но създаването на дневна програма е още по-кратък път към постигане на успех и щастие.

  • Обем: 312 стр.
  • Корична цена: 14,95 лв.
  • ISBN: 978-954-26-2217-8
  • Превод: Стоянка Карачанова
  • Издателска къща „Хермес“ ООД
Коментирай