Свободно време

„Честно казано“ от Сара Нович

Представянето на романа ще се състои в София, на 7 февруари

03.02.2023г. / 08 41ч.
Михаела Лазарова
„Честно казано“ от Сара Нович

Честно казано“ от Сара Нович е роман, който следва година на разтърсващи, житейски, професионални, семейни и романтични промени в живота на една директорка и нейните ученици в американско училище за глухи. История за жестовия език и живота на глухите хора, за изолацията и несправедливостта, за първата любов и загубата и най-вече за постоянството, дързостта и радостта от живота.

Книгата е бестселър на New York Times, Книга за месец април на литературния клуб на Рийз Уидърспун и влиза в номинациите за Goodreads Choice Awards 2022. Освен въздействаща художествена история, в „Честно казано“ са включени и множество интересни факти за жестовия език и общността на глухите.

Представянето на романа ще се състои на 7 февруари (вторник) от 18:30 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена бар.

Водещ на събитието ще бъде журналистката Надежда Мирчева – водещ на предаването „Светът на жестовете“ по БНТ. Специално участие в представянето ще вземе актьорът Ивайло Захариев, който ще прочете откъс от романа. Представители на глухата общност и българските издатели ще споделят повече за книгата и ще коментират засегнатите в нея теми.

По време на цялото събитие ще бъде осигурен превод от и на български жестов език.

Повече за книгата и автора

Сара Нович е родена през 1987 г. Живяла е в Хърватия и САЩ. Завършила е висшето си образование (MFA) в Колумбийския университет в Ню Йорк със специалност художествена литература и превод. Освен писател и преводач, тя е художествен редактор на Blunderbuss Magazine и професор по творческо писане. Нович е носител на ALTA Travel Fellowship на Американската асоциация за литературен превод (2014) и на Alex Award (2016 за „Момиче на война“). Като глух романист и активист за правата на глухите, тя пише редица статии за предизвикателствата, пред които са изправени глухите автори.

„Дори не мога да опиша с думи всички чувства, които провокира тази книга! Отваряща очите и прочувствена история за човешките взаимоотношения и красотата и несгодите, вплетени в общността и културата на глухите. Това е едновременно образователен и наелектризиращ поглед към живота на едно семейство, докато те се борят да изградят връзки, дори когато външният свят заплашва да затвори вратата пред тях. Толкова много ми хареса тази история, не е за изпускане!“
Рийз Уидърспун

„Впечатляващите истории предизвикват съпричастност и осъзнаване много по-ефективно от фактите, затова романи като „Честно казано“ са толкова важни.“
The New York Times Book Review (Избор на редактора)

„Брилянтно!“
Publishers Weekly

Коментирай