Свободно време

Разследванията на госпожица Марпъл

Дванайсет нови разказа, написани от безспорни литературни звезди

09.02.2023г. / 09 45ч.
Аз жената
Разследванията на госпожица Марпъл

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.

Легендарната госпожица Марпъл се завръща с дванайсет нови мистерии за разрешаване!

Разплитането на сложни и вълнуващи загадки отвежда симпатичната дама от наглед спокойното ѝ селце Сейнт Мери Мийд до натоварените улици на Ню Йорк, окъпаната в жарко слънце италианска Ривиера и вълнуващия Хонконг. Никой по-добре от госпожица Марпъл не знае, че дори и на най-неочакваните и красиви места може да дебне злото.

Марпъл“ е колекция от дванайсет нови разказа, написани от безспорни литературни звезди. Всеки автор представя госпожица Марпъл през собствената си уникална перспектива, като същевременно остава верен на образа, който читателите познават и обичат. Те вдъхват нов живот на колоритната героиня и почитат огромния принос на Агата Кристи в криминалната литература.

Госпожица Марпъл разследва

Новият сборник с разкази „Марпъл“ – с главно действащо лице госпожица Марпъл, вече е на пазара. Той съдържа дванадесет нови разказа, написани от безспорни литературни звезди. Всеки автор поставя емблематичната героиня пред нови предизвикателства, като запазва качествата ѝ и следва най-добрите традиции на криминалния жанр. Сред авторите, включени в сборника са: Вал Макдърмид, Лий Бардуго, Карън М. Макменъс, Ели Грифитс и Рут Уеър.

Първият разказ от сборника е „Злото в малките градчета и селца“ на Луси Фоли. Тя успява да придаде типичната атмосфера на британската провинция напълно в духа на Агата Кристи. Луси Фоли е оглавявала класациите на Sunday Times и New York Times. От книгите ѝ са продадени над два милиона и половина копия по целия свят. Носителка е на множество литературни награди в областта на криминалния жанр. Тя живее в Брюксел със съпруга си и малкия си син.

Злото в малките градчета и селца

Понякога се питам дали злото не е съсредоточено в малките градчета и селца.

– Какво искаш да кажеш, Джейн? – Прудънс погледна към някогашната си приятелка от ученическите години, която седеше на фотьойла срещу нея с малка чашка черешово бренди. На щадящата, топла светлина от огъня белезите на старостта бяха ласкателно смекчени. По отношение на найотличителните си черти, Джейн Марпъл се беше променила съвсем малко от момичешките си години насам. Бързите ѝ като на птичка движения, блесналите, любознателни очи, усещането за ненатрапчива, може би дори страховита интелигентност. Точно когато госпожица Марпъл понечи да ѝ отговори, в тъмнината отвън се взриви фишек, последван от крясъци и вой, сякаш излезли от самата паст на ада. Някой започна да бие барабан. Двете жени не можаха да видят какво става навън, тъй като точно в четири часà прислужницата на Прудънс беше спуснала всички завеси. „Феъруедър Хаус“, внушителен дом в джорджиански стил – гледаше към главната улица на Мион Малтравърс. А в здрача под прозорците започна да се събира езическо на вид множество. Когато глъчката навън поутихна, госпожица Марпъл заговори отново.

– Разбира се, наясно съм, че в големите градове стават множество злодеяния. Вестниците полагат отчаяни усилия да не пропуснем нито една ужасяваща подробност. Но се питам дали в английските селца не се случват по-ужасни неща, отколкото в големите градове.

На книжния пазар от 31 януари 2023 г.
Обем: 344 стр.
Издателство: „Ера“
ИСБН: 978-954-389-700-1
Корична цена: 20 лв.

Коментирай