Свободно време

Кои са големите победители на наградите БАФТА

Блясък на червения килим в Лондон

20.02.2023г. / 09 59ч.
Михаела Лазарова
Кейт Бланшет. Снимка: Getty

Кейт Бланшет. Снимка: Getty

Преди часове, на 19 февруари 2023 година, бяха връчени 76-ите филмови награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. БАФТА, както бива наричано това събитие, е едно от най-значимите, отличаващо най-добрите национални и чуждестранни филми. Церемонията по награждаването се проведе в Royal Festival Hall, Лондон, а водещи бяха Ричард Грант и Алисън Хамънд. И тази година по червения килим преминаха редица знаменитости, сред които и принц Уилям и съпругата му принцесата на Уелс Кейт Мидълтън.

Големият победител на тазгодишните награди BAFTA е антивоенната класика „На Западния фронт нищо ново“, който бе отличен с 6 златни статуетки в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Кинематография“, „Най-добър адаптиран сценарий“, „Най-добър звук“, „Най-добър неанглоезичен филм“ и за „Най-добра филмова музика“.

Младият и талантлив Остин Бътлър съвсем очаквано взе статуетка за брилянтния си образ на Елвис Пресли във филма „Елвис“. Лентата бе отличена и за най-добри прически и грим, дизайн на костюми и най-добри кастинг режисьори.

За най-добра актриса в главна роля бе отличена Кейт Бланшет за играта ѝ в психологическата драма „Тар“. Бланшет представя образа на световно известния диригент Лидия Тар.

Касовият филм „Аватар: Природата на водата“ получи отличие в категорията „Най-добри специални визуални ефекти“.

Документалната лента с участието на българския журналист Христо Грозев „Навални“, получи златна статуетка. 

Както на всяко филмово събитие, така и на БАФТА, които се връчват всяка година, по червения килим преминават популярни имена от шоубизнеса в бляскави тоалети. Може да разгледате част от тях в галерията ни.

Снимка: Getty

Коментирай