Свободно време

Защо инвестирането е важно за жените?

24.02.2023г. / 15 50ч.
Мария Дуковска
Защо инвестирането е важно за жените?

Днес жените се стремят да бъдат независими във финансово и социално отношение и избират амбициозни кариерни пътища. Затова за тях е от решаващо значение да мислят за финансовата си сигурност и чрез инвестиции. Инвестирането помага за увеличаването на спестяванията и благосъстоянието, и за реализирането на проекти и идеи, в които вярваме. Данни от проведено проучване за Европа за 2022 г. на N26, компания, предлагаща услуги в сферата на онлайн банкирането, сочат, че жените инвестират с 29% по-малко от своите колеги мъже – но почти 2 от 3 жени биха искали да инвестират повече през 2023 г.

Въпреки че понастоящем жените не инвестират със сравними с мъжете темпове, има причини да сме оптимисти, че ситуацията се променя. Жените дават приоритет на дългосрочната сигурност пред краткосрочните печалби. По отношение на основните си мотиви за инвестиране жените изглежда предпочитат дългосрочната стабилност пред по-рисковите краткосрочни инвестиции.

43% от анкетираните жени определят финансовата сигурност и дългосрочното богатство като свои основни приоритети. Обратно, само 23% казват, че бързото нарастване на парите им е основна цел.

Жените са склонни да бъдат търпеливи инвеститори. Те обикновено разработват стратегия и се придържат към нея, като купуват и задържат в дългосрочен план, вместо да купуват и продават реактивно или да търгуват през ден.

Този подход изисква по-малко сделки и следователно води до по-малко трансакционни такси, което може да помогне за по-добра възвръщаемост с течение на времето.

Като цяло те се стремят към по-диверсифицирано разпределение на активите, а не към такова, което е силно ориентирано към акции спрямо облигации или към определен пазарен сектор, като например технологиите, или към отделна акция. Този по-балансиран подход, при който се избягва рискът, може да помогне за запазване на портфейлите им, когато пазарите са нестабилни. От друга страна прекалено консервативният подход може да доведе инвеститорите до пропуснати потенциални възможности за растеж.

Често жените срещат трудности при постигане на баланса между финансова стабилност – личен живот и грижа за семейството и децата. Едновременното преследване на целите, свързани с този баланс, несъмнено ги поставя пред изпитания, които мъжете не срещат или поне не с такава честота.

Защо инвестициите са важни за жените

Финансова сигурност

Редовното инвестиране помага за създаването на значителен финансов ресурс. Това ще помогне за постигане на финансовите цели в бъдеще. Освен това осигурява „спасителен пояс“ на семейството в случай на извънредни финансови ситуации.

Подпомагане на семейните цели

Дългосрочните цели, като закупуване на първи или втори дом, изплащане на образованието на децата, закупуването на нов автомобил и годишни ваканции изискват огромен ресурс. Понякога заплатата и спестяванията не са достатъчни, за да ги постигнем. Ето защо е необходимо правилно инвестиционно планиране за постигане на дългосрочните финансови цели.

Планиране на бъдещето на децата

Всеки родител иска най-доброто за своите деца. Тъй като разходите за образование се увеличават всяка година, е важно да започнете да спестявате и да инвестирате, за да осигурите добро образование на детето си.

Подсигуряване на доходи след активна възраст

Освен гореизброените причини, инвестициите са чудесен начин жените да увеличат благосъстоянието си и така да си подсигурят доходи и за след активна възраст.

Кога и как жените трябва да започнат да инвестират?

Повечето хора са склонни да започнат да изграждат своя портфейл през 30-те си години, но дали не е по-уместно да започнете да инвестирате още от момента, в който започнете работа, за да осигурите финансовата си сигурност в по-кратък срок. Спестяването и инвестирането на пари вървят ръка за ръка. В идеалния случай то трябва да започне още в началото на живота ви и да отразява вашата толерантност към риск, инвестиционни предпочитания и приоритети. Жените имат едно предимство: Те могат да превърнат собственото си дълголетие в актив. Тъй като жените живеят по-дълго от мъжете, те разполагат с повече време за инвестиране – а това означава повече време, за да позволят на инвестициите си да нараснат. Първоначално инвестирането може да ви се стори трудна задача, но когато видите резултата от вложените средства, ще сте удовлетворени, че сте започнали. Първата стъпка към независимостта, финансова или друга, е умението да се вземат информирани решения. Един стабилен финансов план изисква да разбирате основите на инвестирането. Когато се сблъскате с въпроси относно това как да инвестирате, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да поискате съвет. Финансовите експерти от Компас Инвест с удоволствие ще отговорят на всички Ваши въпроси и ще Ви предоставят нужната информация – Запазете час за консултация сега

Какъв вид инвестиции са най-подходящи за жените и защо?

Взаимни фондове

Това е най-добрата инвестиция за жени, които имат умерена до висока толерантност към риска. Можете да изберете да инвестирате в различни фондове според вашата инвестиционна цел и ниво на толерантност към риска. Взаимните фондове са добър вариант за всякакъв вид инвеститори – начинаещи или опитни. Като жена се нуждаете от инструмент, който ви позволява да разпределяте ефективно средствата си въз основа на вашите цели. Диверсификацията е от решаващо значение за портфейла на всяка жена. Компас Инвест предлага инвестиция в договорни фондове – Виж повече

Доверително управление

По данни на City Bank днес жените контролират 32% от световното богатство. 13% от новите милиардери са жени. Нещо повече, 75% от жените от поколението на милениълите, които са на ръководни позиции, имат водеща роля при вземането на финансови решения.

Докладът на Citi Global Perspectives & Solutions се позовава на данни, според които делът на стартиращите предприятия в световен мащаб, в които има поне една жена основател, се е удвоил до около 20% през десетилетието до 2019 г.

Отчасти в резултат на това делът на жените в световното богатство продължава да нараства бързо. Това поражда по-голяма нужда от управление на богатството. Услугите по управление на финансовите активи могат да играят важна роля в подкрепа на дейността на предприемачите. След като в миналото са се фокусирали върху мъжете, сега асет мениджърите се обръщат все повече към жените и разработват нови подходи.

Доверителното управление дава възможност на жените да стигнат по-далеч – Компас Инвест предлага професионално управление на индивидуални портфейли от финансови инструменти, целящо осигуряването на по-висок доход върху свободните средства на клиентите. Услугата Доверително управление е подходяща за институционални инвеститори, корпоративни клиенти и физически лица със значителни спестявания. Компас Инвест идентифицира подходящи възможности за инвестиране, поставя ясни инвестиционни цели и разработва цялостна стратегия за управление на активите и благосъстоянието на всеки един клиент – Виж повече

Инвестиционни грешки, за които жените трябва да внимават

Докато жените навлизат в сфери, където мъжете отдавна доминират, си струва да се разгледат някои често срещани практики от миналото, които могат да се окажат грешни в настоящето.

Крайно избягване на риска

Известно е, че жените са много по-търпеливи инвеститори и по-добре управляват риска от мъжете. Твърде консервативното инвестиране обаче може да навреди на дългосрочните ви резултати.

Съхраняване на твърде много средства в банкови сметки, срочни депозити или свръхконцентрация на инвестиции в един клас активи

Друг предпочитан инвестиционен инструмент на жените е спестовната сметка или в най-добрия случай – срочните депозити. Съхраняването на пари над определен лимит в тях не е удачно предвид ниските им лихвени проценти, дори и след покачването им към днешна дата. Тези пари може дори да не надминат инфлацията, което води до отрицателен растеж. Следователно най-добре е спестовните сметки или срочните депозити да се използват за поддържане на известна ликвидност и средства за непредвидени разходи, а останалата част може да се инвестира във фондове за растеж.

В България често се наблюдава следната грешка – свръхконцентрация на инвестиции в един клас активи, например в недвижими имоти, където пазарът също е волатилен. Като причина за това можем да посочим недостатъчно високата инвестиционна култура у нас. В бурно променящата се среда, в която съществуваме, обаче тя е от изключително значение.

В заключение, взимайте информирани решения за управлението на активите и благосъстоянието Ви. Като жена Вие притежавате силата да инвестирате търпеливо, умно и ефективно парите си, като можете да започнете и с неголяма сума. Това не само би Ви помогнало да постигнете финансовите си цели, но и би Ви повело по пътя на растежа и възможностите.

Важна информация: Настоящата информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете в колективни инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държава или друга форма на гаранция. Информацията за представянето на финансовите инструменти в миналото не е надежден показател за бъдещи резултати. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и Документа с ключова информация за инвеститорите преди вземане на окончателно инвестиционно решение. Може да намерите тези документи, на български, на интернет страницата на „Компас Инвест АД – www.compass-invest.eu, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно в офиса на управляващото дружество на адрес: гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ №19, ет. 2 всеки работен ден от 9 до 17 ч. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени за в бъдеще. Резюме на правата като инвеститори е достъпно на следната хипервръзка, на български език: тук. Договорните фондове, управлявани от Компас Инвест АД са активно управлявани без да следват индекс. Информираме ви, че УД Компас Инвест АД може да вземе решение да прекрати предлагането на фондовете на територията на Република България.

Рискове:

Освен ползи инвестицията в дялове на договорни фондове носи и определени рискове, като:

1) пазарен риск със следните компоненти: а) лихвен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията поради изменение на нивото на лихвените проценти б) валутен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията, деноминирани във валута, различна от лев и евро в) ценови риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията при неблагоприятни промени на пазарните цени;

2) кредитен риск – свързан с намаляване на стойността на позицията при неочаквани събития от кредитен характер свързани с емитентите на финансови инструменти, насрещната страна по борсови и извънборсови сделки, както и държавите, в които те извършват дейност;

3) операционен риск – от грешки или несъвършенства в системата на организация;

4) ликвиден риск – при наложителни продажби на активи при неблагоприятни пазарни условия;

5) риск от концентрация – при неправилна диверсификация на експозиции към групи свързани клиенти, от един и същ икономически отрасъл, географска област и др.

6) позиционен риск, свързан с промяната на цената на даден инструмент в резултат на фактори, свързани с емитента или в случай на деривативен инструмент – свързан с емитента на базовия инструмент;

Допълнителна информация за рисковете се съдържа в Проспекта на съответния фонд, който е достъпен на интернет адрес: www.compass-invest.eu.

Коментирай