Свободно време

Galaxy S23 Ultra – оптимизирани камери за епични нощни снимки

Да се запознаем с бижуто от най-новата серия премиум смартфони Samsung Galaxy S23

20.03.2023г. / 09 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: Samsung.

Снимка: Samsung.

Много обичам работата си. Освен че ме среща с вълнуващи хора и ми дава възможност да пиша за интересни неща, които пък да са интересни и полезни и за другите, ми предоставя шанса да тествам продукти преди всички останали. Работата на редактор много често изисква от нас да пишем рецензии и ревюта за продукти, които предстои да се лансират за широката аудитория. Благодарение на професията можем да разберем от първа ръка много детайли за нови продукти на пазара и така да споделим опита си с вас, нашите читатели.

И така, обект на днешното ми ревю е Samsung Galaxy S23 Ultra от новата серия премиум смартфони Galaxy S23, която бе представена на 1 февруари т. г. Няма да крия, че съм почитател на бранда и с нетърпение очаквам всяка нова серия. Но това не означава, че съм безкритична, затова с интерес разглеждам телефона и го проучвам изцяло.

Започвам с това, което отговори на моите изисквания, а именно размер, дизайн и камери. С всеки следващ модел телефон жадувам за достатъчно голям екран, който да ми позволи да гледам любимите си предавания и сериали, тъй като няма какво да се лъжем – все повече от съдържанието, което консумираме, достига до нас през мобилните устройства. Сериали, филми, предавания, клипове, статии и книги, всичко това в огромната си част следим през телефона. И затова държа екранът да е достатъчно голям, за да мога да гледам и чета спокойно, без да напрягам и без това уморените си очи.

При S23 Ultra говорим за 6,8-инчов дисплей с намалени заобления, което спомага да се създаде по-голяма и по-плоска повърхност, и така да се постигне най-доброто и най-ярко визуално изживяване на смартфон Samsung Galaxy. В допълнение трябва да отбележа, че моделите от серията са с подобрен комфорт, който позволява на потребителите да регулират цветовите тонове и нивата на контраст, намалявайки напрежението за очите от времето пред екрана през нощта. Vision Booster може да се настрои на три нива на осветление вместо на две, за да предотврати яркостта и отблясъците на дневна светлина.

След екрана вниманието ми автоматично се насочва към камерите. Работата ми често е свързана с отразяване на пресконференции и събития, заради което често ползвам телефона за заснемане на снимки и видео. Това от една страна налага да имам телефон с много добра камера, но и да не беше заради работата ми, пак бих държала на качествата на заснемане, защото днес кой не обича да прави качествени снимки? Каквото и да е, от запечатване на емоционален момент, тържество в детската градина, почивка или екскурзия, селфи в огледалото и още много, много поводи за снимки и създаване на спомени. За всичко това ни е важно да имаме добра камера. Е, Galaxy S23 Ultra няма да ни разочарова. Цветовете при заснемането са невероятни, което се дължи на факта, че моделът е с най-модерната камера на Galaxy, пригодена за почти всякакви условия на светлината и проектирана да улавя всевъзможни детайли.

Моделът разполага и със съвсем нови възможности за нощна фотография, като оптимизира снимки и видеоклипове в най-разнообразните условия на заобикалящото пространство. Заснемане на изпълнение на любима песен на концерт, селфи пред аквариума или заснемане на групова снимка на приятели на вечеря – каквато и да е сцената, изображенията и видеоклиповете са кристално ясни. Визуалният шум, който обикновено вреди на кадрите при слаба осветеност, се коригира от нов алгоритъм за обработка на сигнала на изображението (ISP), задвижван от изкуствен интелект, който подобрява детайлите на обекта и цветовия тон. Какво повече да искаме при нощни снимки?

Още няколко подобрения на камерата:

  • При слаба осветеност, в близък план или в ситуации, които обикновено биха създали замъгляване, изображенията на Galaxy S23 Ultra са прецизни с двойна оптична стабилизация на изображението (OIS) от всеки ъгъл.
  • Снимките и видеото представят зашеметяващо ниво на детайлите благодарение на сензора Adaptive Pixel от второ поколение на Galaxy и актуализираната технология за групиране на пиксели на Samsung за Galaxy S23 Ultra – сега с 200MP, 50MP и 12MP.
  • Видеоклиповете все повече постигат качество като на кино благодарение на опцията за 8K видеозаснемане при 30 кадъра в секунда с по-широк ъгъл.
  • Усъвършенстван изкуствен интелект, фокусиран върху обекта на заснемане, анализира всеки детайл в кадъра, дори до дребни черти на лицето като коса и очи, за да отрази внимателно динамичните характеристики на човека.
  • Новата функция за 360 Audio Recording на Galaxy Buds2 Pro създава многоизмерен звук за още по-добро аудио-визуално изживяване.
  • Приложението Expert RAW, достъпно изключително за Galaxy, позволява заснемане и редактиране на изображения в стил DSLR в RAW и JPEG – не е необходимо обемисто оборудване за камера. Потребителите могат да експериментират с приложението Multi-Exposure photo art или да заснемат Млечния път с настройките на Astrophoto, а след като свалят Expert RAW на своя Galaxy S23, могат да се възползват от всичките му възможности директно от Samsung камера приложението на устройството.

След екрана, камерите, допълнителната защита на очите чрез функцията Vision Booster, стигаме и до друг важен детайл от ревюто, а именно – дизайнът и цветовете. Всички модели от серията се отличават с елегантна полирана метална рамка. Цветовете са създадени с естествени багрила, като са същевременно стилни и земни/натурални. Можете да избирате между мистично черно, естествен памук, горско зелено и нежна лавандула. Едно от най-впечатляващите подобрения в серията Galaxy S23 е оптимизираният графичен процесор, който е с 41% по-бърз в сравнение с Galaxy S22 серията.

На последно място, но не и по значение, е ангажираността на Samsung с всяка следваща серия да имат все повече рециклирани елементи в производството на смартфоните, с цел да предпазят околната среда. И серията Galaxy S23 не е изключение от политиката на бранда, като при Galaxy S23 Ultra се достига до 12 вътрешни и външни компонента, направени от рециклирани материали. За сравнение, при предната серия Galaxy S22 тези компоненти бяха 6, докато при новата серия са двойно повече. Сред материалите, които се използват за създаване на смартфоните, са рециклиран алуминий, рециклирано стъкло и рециклирана пластмаса, произведена от изхвърлени риболовни мрежи, варели за вода и бутилки от полиетилен терефталат (PET).

Също така, всеки смартфон Galaxy S23 идва в кутия с нов дизайн, направена от 100% рециклирана хартия. Както и предшественика си, Galaxy S23 Ultra също разполага с вграден стилус S Pen, който продължава традицията на Note. Емблематичната писалка ни спестява необходимостта да носим навсякъде лаптоп. Благодарение на нея можем да си водим бележки и да рисуваме по лесен и екосъобразен начин. За финал бих обобщила, че Galaxy S23 Ultra е впечатляващо красив и стилен смартфон, с нежни пастелни цветове, който действа успокояващо на очите. Още по-плоският екран, повишената производителност и емблематичната писалка го превръщат в мой фаворит за момента, а оптимизираните камери отговарят напълно на моите нужди и изисквания. С няколко думи – бижу, което ще радва всяка дамска чанта.

Коментирай