Свободно време

Притча за спокойствието

За повече вдъхновение

07.04.2023г. / 11 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Мирът е във вас. Не го търсете извън.“ – Буда

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме с вас една поучителна история относно това как се постига вътрешен мир. Той е нещо, което всеки се надява да намери за себе си.

Притча за спокойствието

Един богаташ искал да окачи в къщата си картина, която само щом погледне, да почувства спокойствие в душата си. Обещал, че ако някой му нарисува тази картина, ще бъде щедро възнаграден. При тази новина, художници от различни части на света започнали да рисуват и представят творбите си. След като видял стотици картини, богаташът се спрял на две, които му се сторили най-сполучливи.

Притча за белия лист и точката

Първата картина била в ярки цветове, преливащи се и умиротворяващи. На нея художникът бил изобразил абсолютно идиличен пейзаж – кристално чисто синьо езеро, което блести ярко под лъчите на лятното слънце, дърветата наоколо, протегнали клоните си към водата, величествени бели лебеди, прорязващи водната повърхност, а на хоризонта се виждало село и грациозни коне, пасящи на поляната.

6 китайски поговорки за трудните моменти

Втората картина била коренно различна от първата. Тя изобразявала скали, в подножието на които бушувало морето. Вълните на бурята били толкова високи, че стигали до средата на скалата. Ниски тъмносиви облаци покривали небето, а на върха на скалата се виждали страховити силуети на дървета, осветени от светкавици.

Свързани статии

Било невъзможно тази картина да се нарече спокойна. Но ако човек се вгледал внимателно в нея, можел да види малък храст, израснал от пукнатина в скалата. Върху него имало малко гнездо, в което имало бяла птичка. Тя излюпила пиленцата си с горд и непоклатим вид, напълно необезпокоена от бурята, която я заобикаляла.

Коя картина все пак избрал богаташът? Втората! Защото истинският мир се проявява не когато всичко наоколо е тихо и спокойно, а когато въпреки всичко, което се случва около нас, продължаваме да пазим спокойствието в себе си.

Коментирай