Свободно време

Българско розе спечели златен медал на конкурс във Франция

PIXELS на New Bloom Winery празнува десети рожден ден на пазара

10.04.2023г. / 14 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: New Bloom Winery.

Снимка: New Bloom Winery.

Българското розе е на световно ниво. Това бе потвърдено за пореден път на един от най-престижните световни винени конкурси. Розето в серията PIXELS, реколта 2022, на избата от Съединение New Bloom Winery спечели златен медал от Mondial du Rosé, който тази година се проведе в Марсилия в началото на април. Състезанието е част от международния Vinalies Internationales, организиран от Съюза на енолозите във Франция. Тази година бяха изпратени 881 розета от над 400 производители, оценявани от 52 международни винени специалисти.

Златният медал за PIXELS Розе е особено ценен за нас, тъй като празнуваме десет години, откакто виното е на пазара и вярваме, че потвърждава високото качество и балансирания вкус, над който работим с толкова труд и усилия. Отличията за български розета, конкретно при нас за френския сорт Гренаш, и то от критичното жури във Франция, е добра новина за нивото на професионализъм в българските изби. Вярваме, че все повече производители трябва да насочат усилията си именно към създаването на висококачествени бели и розе вина, представящи местния тероар и собствен стил – това ще помогне за утвърждаването на България на световната винена карта.“, споделиха от екипа на New Bloom Winery.

Категорията на розе вината е сред най-динамичните на пазара у нас и постоянно расте. Най-предпочитани са по-бледите розета в стил Прованс, с плодов характер. Избата се намира в град Съединение и разполага с 8000 дка собствени лозови масиви в Тракийската низина като си е поставила задача да представи модерното лице на родното винарство. Марката ѝ PIXELS включва изцяло едносортови вина и представя автентичен прочит на познати и не чак толкова познати сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Сира, както и немския Регент и италианския Глера. Серията залага на иновацията и най-новите технологични нововъведения – например различните видове тапи: Ardea Seal („дишаща“ полимерна тапа за червените вина), Zork (позволява многократно затваряне на пенливото вино и запазва мехурчетата) и Vinolok (елегантната стъклена тапа на розето, за да е удобна консумацията му дори на пикник). Точно преди десет години New Bloom са първите, които пускат вино с такова затваряне в България. „Вярваме, че най-големият ни успех през годините е, че успяхме да предложим вкусни и висококачествени вина в един съвременен стил и най-вече – консистентност на качеството независимо от реколтата“, обобщиха от избата в Съединение.

Винените специалисти описват розето PIXELS с красив сьомга цвят. На аромат се усеща плодов финес с нотки на червен грейпфрут, ранна череша, малина и екзотично ухание. Вкусът има свежо начало, с отлична хармония, пикантна дължина. Сочен и емоционален финал с плодов спомен. Виното е много добър комплимент за вегетарианска храна, паста, пица, бели меса, риба, пернат дивеч – фазан, пъдпъдък, специалитети от морски дарове на средиземноморската кухня и меки, консистентни сирена.

Коментирай