Свободно време

„Неотопия“ – нека пътуването започне сега

Готови ли сте за спектакъл, в който главен герой сте вие?

10.04.2023г. / 16 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: Театър на сетивата София.

Снимка: Театър на сетивата София.

Тръгваме ли? Готови ли сте за пътуване? С тези думи започваме преживяването „Неотопия“ – най-новият спектакъл на Театър на сетивата София, който се случва в УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия). Умишлено използвам думата „случва“, защото това е точното определение за спектакъла – той се случва в момента, във вашата глава, вашето тяло и емоции, страхове, очаквания, и най-вече интуиция.

Ако досега не сте посещавали спектакъл на Театър на сетивата, нека поясня: той представлява интерактивен и site specific спектакъл, който лично и директно потапя публиката в случващото се, превръща я в главен герой на артистичното взаимодействие и активира всичките ѝ сетива.

А „Неотопия“ е най-новата провокация на Театър на сетивата София. Този интерактивен и имерсивен спектакъл е създаден по методите на театъра на сетивния лабиринт.

През целия път водеща е нашата интуиция и усещането, но не за това, което СЕ случва, а това, което ние си мислим, че се случва. А то е различно за всеки човек. Затова и преживяването е индивидуално и всеки посетител влиза самостоятелно в определен час. През няколко минути влизат различните хора, така че да не се засекат в лабиринта от емоции и всеки да се потопи изцяло в своите усещания.

За мен пътуването бе експлозия от чувства – в началото бе тъмнината, страхът от непознатото, което може да се свързва както с идеята за утробата и началото на живота, на голямото пътуване, така и с неговия физически край – всеки би могъл да го интерпретира според собствените си усещания. Именно и в това е гениалността на този спектакъл, че ние сме част от него, невидими ръце ни водят по пътя на лабиринта, но усещанията в този свят ги създаваме само ние.

Нашите спомени, очаквания, представи, стереотипи дори, всичко това се слива в един магичен и много личен свят.

 

В началото може да изпитате лек страх, сърцето ви да забие по-бързо от адреналина, но моят съвет е да се оставите на всички тези емоции, защото те ще се развият и ще ви постелят пътя към много други вълнуващи и трансформиращи усещания.

Ваш партньор в това пътуване ще бъдат не само невидимите (но осезаеми) приятелски ръце на учените артисти, които ще ви придружават през лабиринта, но и ароматите. Мента, кафе, канела, мандарини, дъх на бебешки сапун – това са само малка част от ароматите, които улових и които дорисуваха света ми, изпълниха усещанията със спомени и асоциации. И това далеч не е всичко. Мрак и светлина, звуци, музика, тишина, понякога до степен на медитация и оставане насаме със себе си, всичко това е част от този сетивен лабиринт.

Но за да не издавам прекалено много от случването в „Неотопия“ ще спра дотук и само ще ви споделя, че дълго след финала на спектакъла ще усещате трансформацията в себе си, променените сетива и ще преосмисляте изживяването.

Пожелавам ви да поемете по пътя на лабиринта на емоциите си с този спектакъл и да разберете нови неща за себе си, да преоткриете света, в който живеем, както и да създадете нов, изцяло и само ваш.

Спектакълът се случва в определени дни и все още имате възможност да се запишете за вашето пътуване. Датите са 22 и 23 април 2023 г. от 18:00 до 21:00 ч.

Къде: Университет по архитектура, строителство и геодезия на бул. „Христо Смирненски“ 1 – в централното фоайе на новата сграда.

През спектакъла се преминава индивидуално, като е необходимо предварително запазване на час за влизане в лабиринта от ТУК.

Повече информация за „Неотопия“ прочетете тук.

Коментирай