Свободно време

„Далечната Финландия отблизо“ – Роман Шац

Светът знае малко за финландците, защото не вдигат много шум

24.04.2023г. / 08 27ч.
Аз жената
„Далечната Финландия отблизо“ – Роман Шац

Знаете ли, че на финландски език съществуват цели 11 думи за „мечка“?

Възможно ли е бебетата да се каляват на -15 градуса?

И как така някои северни елени светят нощем?

Финландия (или Суоми, както я наричат местните) е страна със стотици хиляди езера и над два милиона сауни, а 70% от територията ѝ е покрита с гори. Тя е рай за почитателите на зимното плуване, крос-кънтри ските и риболова в дупка в леда. Там можете да участвате в най-разнообразни вълнуващи игри като годишното първенство по носене на жени, състезанието за най-добър вълчи вой, това по убиване на комари или хвърляне на различни предмети.

Финландия дълги години е известна като най-щастливата страна в света, но дали всъщност е така? Знаем ли изобщо нещо за нея, освен че е дом на Нокиа?

Шац черпи от богатия си личен опит и с чувство за хумор ни потапя дълбоко в богатата финландска култура. Време е да се запознаем с Финландия отблизо!

Роман Шац е роден в Германия, но е женен за финландка и от близо 40 години живее във Финландия. Той е известен журналист и автор. Работи за различни финландски вестници и списания и има свое радиопредаване. Участвал е в сериали и филми.

Откъс

Бал в двореца

Веднъж годишно имаме възможността да видим как официалната Република Финландия се забавлява. Вечерта на шести декември, деня, в който Финландия получава своята независимост през 1917 година, президентът устройва бал в така наречения дворец, както нарича населението президентския дворец на Каупаторин (Пазарния площад) в Хелзинки.
Тази вечер се събират всички високопоставени лица от правителството и опозицията, многобройни величия от областта на науката, културата, изкуството, спорта, директорът на националния балет, както и треньорът на националния отбор по футбол, също музикални звезди, чуждестранни дипломати, олимпийски шампони или ветерани от войната с покрити с ордени гърди.
Близо две хиляди гости минават през двореца. Най-напред дефилират за поздрав с ръкостискане с президента, после се завъртат на паркета в такт с класическа и попмузика – те са, така да се каже, кой от кой на финландското общество.
Целият бал, който продължава часове наред, се предава по телевизията и по гледания може да се сравни само с финала на състезанията по хокей на лед. Обществеността напрегнато очаква да разбере кой ще води спектакъла. Изказват се спекулативни предположения за тоалетите на първите дами – финландските звездни коафьори и дизайнери загатват в интервюта, но не издават с какво ще бъдат облечени видните им клиентки на бала на нацията. След тържеството жълтите вестници разнищват вечерните рокли и високите прически на участниците за удоволствие на интерактивните си читатели и заедно с тях.
След впечатляващата победа на песенния конкурс „Евровизия“ 2006 с песента си Hard Rock Hallelujah националният герой Мистър Лорди е поканен на това най-значимо парти, но той отказва да се яви по един доста скандален начин. Тогавашната президентка Таря Халонен настоява Мистър Лорди да свали типичната за него гумена маска при празничното си появяване. Но заради професионалната етика за латексовото чудовище, чието истинско име е Томи Рутансу, родом от столицата на Лапландия, е немислимо да се появи без маска на дворцовия бал.
Балът в двореца е отменян само няколко пъти – по време на войната и когато държавният глава е болен, и разбира се, когато по време на пандемията от Covid-19 временно са прекратени ръкостисканията.
През последните години критиците на системата все повече изразяват недоволството си пред двореца относно това разточителство, наричайки го нелеп оперетен национализъм.
Тъй като обаче в Деня на независимостта в Хелзинки е предимно студено, на полицията ѝ е лесно да държи под контрол критикуващите системата.

Никой не мрази финландците
Има една историческа особеност, която прави Финландия толкова очарователна, и това е пълната липса на истински злодей. Повечето нации си имат обременено минало: германците си имат Хитлер, китайците Мао, руснаците Сталин, следват Чаушеску, Бен Ладен, Хюсеин, Бокаса и Пиночет. Почти всеки народ си има своя Дракула или Годзила. Само финландците си нямат. Или никога не са създавали злодеи от такава величина, или са ги скрили така добре, че сами не си спомнят за тях.
Финландия си няма и национални врагове. Това е доста необичайно: никой не мрази финландците, отнасят се към тях с уважение, изслушват ги и ги оставят на спокойствие. Някак им се удава да убедят света, че са добри хора и може да се разчита на тях.
Пример за това как финландците балансират положението, е коктейлът „Молотов“. Той става известен по време на Испанската гражданска война, но импровизираната ръчно хвърляна запалителна бомба, наречена на съветския министър на войната, е измислена от финландците. И макар че целият свят използва тази дума, така и никой не е разбрал, че тя произхожда от Финландия.
Вина за това има огромното информационно затъмнение между Финландия и останалата част от света. Във Финландия всеки знае точно къде какво става. Финландците са сред най-запалените читатели на вестници и зрители на новини в света, почти всички говорят сносно английски, тъй като филмите и телевизията тук се излъчват не с дублаж, а със субтитри.
Обратно на това, останалата част от света знае много малко за финландците. Това е защото не вдигат много шум.
Финландците успяват не само да преживеят собствената си арктическа история, да балансират векове наред между двама трудни и могъщи съседи, но и успяват от всички да научат полезното, без да привнасят и лошото. При което финландската култура не само не се засенчва от нищо, но и постоянно се развива: никога не е имало толкова финландци по света, колкото днес, никога не е имало и толкова имигранти, които говорят фински.
Различни доклади за правата на човека редовно дават най-добри оценки на Република Финландия: тук никой не е третиран неправомерно, няма политически преследвания или арести, има свобода на сдруженията, пресата и вероизповеданията; тук старите, болните, инвалидите, ЛГБТ общността и другите малцинства се чувстват по-добре от където и да е другаде, няма детски труд, а резултатите от PISA показват, че образователната система е съизмерима със световните върхове.
През пролетта на 2022 година публикуваният от ООН годишен Доклад за най-щастливите хора в света посочи Финландия за пети пореден път като най-щастливата страна на света.
Междувременно този доклад се оказа не съвсем коректен, тъй като съществуват съмнения относно систематиката на събиране на данни – това обаче не пречи на финландците да се гордеят с него.

На книжния пазар от 25 април 2023 г.
Обем: 208 стр.
Издателство: „Ера“
ISBN: 978-954-389-727-8
Корична цена: 18 лв.

Коментирай