Свободно време

Световният бестселър „Шест алени жерава“ вече и на български език

„Шест алени жерава“ е фентъзи роман, вдъхновен от класически приказки и източноазиатския фолклор

16.05.2023г. / 09 29ч.
Мария Дуковска
Световният бестселър „Шест алени жерава“ вече и на български език

Световният бестселър на Елизабет ЛимШест алени жерава“ излезе на български език с логото на Noble Star Books. Епично фентъзи по мотиви от приказката „Дивите лебеди“, източноазиатската митология и фолклор и непознаващото граници въображение на автора на фентъзи романи Елизабет Лим.

„Шест алени жерава“ е фентъзи роман, вдъхновен от класически приказки и източноазиатския фолклор. В основата му са приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Дивите лебеди“, както и японската приказка „Момичето с дървената купа“ („Хачиказуки“). Почитателите на жанра фентъзи ще останат изключително удовлетворени от изпълнения с обрати сюжет, от изградените на основата на приказни герои образи и от майсторския разказвателен похват на автора.

„Шест алени жерава“ ще ги пренесе в удивителното кралство Киата, където магията е отдавна изкоренена и забранена. Шиори’анма, единствената принцеса на Киата, има тайна. Във вените ѝ тече магия, умело прикривана до деня на годежа ѝ. След противопоставяне с нейната мащеха Райкама, която също е магьосница, Райкама прогонва Шиори и превръща братята ѝ в жерави. Заклеймява принцесата, че ако проговори, с всеки издаден от нея звук един от братята ѝ ще умира. Останала съвсем сама, без възможността да обясни и без никого до себе си, Шиори тръгва да търси братята си из кралството. Попаднала в най-отдалеченото крайче на кралството и с дървена купа на главата, която прикрива самоличността ѝ, Шиори се бори да оцелее.

Междувременно разкрива мрачен заговор за превземане на трона. В опитите си да спаси братята си, себе си и кралството, тя може да разчита само на една хартиена птичка, на един непостоянен дракон и на младежа, за когото е отказала да се омъжи. А може би ще се наложи да приеме и управлява магията си – макар цял живот да се е опитвала да я потиска.

Книгите на Елизабет Лим са преведени на повече от двайсет езика. „Шест алени жерава“ е първата ѝ книга, която излиза на български език. Още с излизането си се превръща в бестселър на The New York Times, а впоследствие дава начало на трилогия със същото име. Втората книга е The Dragon’s Promise, а третата – Her Radiant Curse, ще излезе в идните месеци.

За автора

Елизабет Лим е автор на фентъзи романи, превърнали се мигновено в бестселъри на New York Times, Sunday Times, и USA TODAY.

Елизабет е израснала сред богатство от вълшебни приказки, митове и песни. Страстта ѝ към разказването на истории се проявява, когато е едва десетгодишна. Тогава тя започва да пише фенфикшъни на „Сейлър Мун“, „Прекрасната долина“ и „Междузвездни войни“ и ги публикува онлайн. След като неин учител ѝ казва, че е твърде обстоятелствена в едно от есетата си, Елизабет спира да се занимава с писане, за да се съсредоточи върху изпитите по английски.
След време Елизабет става композитор на музика за филми и видеоигри и дори защитава докторат по музикална композиция. И все пак писането винаги ѝ е липсвало и тя се връща към него, когато има нужда да се откъсне от ученето. Един ден решава да напише роман – отначало просто за развлечение, но след това нещата стават сериозни – и оттогава не е поглеждала назад.
Елизабет се дипломира в Харвард с първа специалност музика и втора специалност – източноазиатски изследвания, а след това продължава образованието си в „Джулиард“. Израснала е в Северна Калифорния и Токио, Япония, а сега живее в Ню Йорк със съпруга си и дъщерите си.

 

Коментирай