Свободно време

Кои са най-ценните препоръки, които да следвате, ако сте решили да пътувате сам

Проучете добре къде отивате

20.05.2023г. / 06 29ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е всичко, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето“ – колко често сме установявали това чрез собствения си горчив опит? Понякога сами спираме себе си от предприемането на нещо смело и ново, изтъквайки най-различни причини. Вземете за пример пътуването до екзотична страна. Ако мечтаете за определена дестинация, със сигурност първият въпрос, който изниква пред вас е: „С кого ще отида?“. Всъщност соло пътуването отдавна не е нещо необичайно. Ако наистина искате да го направите, не губете време в мисли и лутане. В следващите редове ви предлагаме няколко ценни препоръки, които биха направили екскурзията ви още по-невероятна. Ето ги и тях:

Носете със себе си химикалка

Макар и този предмет да звучи все по-архаично, всъщност да имате химикалка подръка може да ви спести доста време. Където и да пътувате, винаги може да ви се наложи да попълвате документи, а пък ако батерията на телефона ви падне и няма как да я заредите, можете да напишете нещо важно (като мястото на което сте отседнали) на лист хартия.

Направете си застраховка

Със сигурност това е стъпка, която повечето от нас пренебрегват, тръгвайки на път. В действителност обаче срещу минимална сума пари можете да си подсигурите погасяването на разноските в случай на инцидент. Това ще ви е от голяма полза, особено ако пътувате сами.

Внимавайте с алкохола

Със сигурност хапването и пийването в по-големи количества са позволени, особено когато сме на почивка. Ако пътувате сами обаче, недейте да прекалявате, тъй като не бива да забравяте, че вие сте единственият човек, на когото можете да разчитате. Навсякъде по света има недоброжелатели, които биха се възползвали от това ваше състояние.

Носете си селфи стик

Ако пътувате сами, ще ви се наложи да молите непознати да ви снимат. Ако сте от срамежливите обаче, тази задача може да се окаже не толкова приятна. За да се улесните, носете със себе си селфи стик, като дори можете да изберете модел с bluetooth бутон. Така ще запечатате всички по-важни за вас моменти.

Проучете къде отивате

Безцелното скитане из непознат град със сигурност е много романтично и забавно преживяване, но ако пристигнете късно и сте уморени, може би ще мислите по друг начин. Направете своето малко проучване и вижте как да стигнете от летището до мястото, където ще се настаните, какъв транспорт ще използвате, както и откъде трябва да минете.

Купете си специален портфейл

Независимо дали пътувате сами или не, отделете малка сума пари и си купете т. нар. „скрит портфейл“. Той изглежда като плосък несесер и в него можете да сложите по-важните си документи, както и телефона си и по-голяма сума пари. Така ще можете да предпазите личните си вещи дори ако раницата ви или портфейлът ви бъдат откраднати.

Направете си плейлист

Изберете любими ваши песни, направете си плейлист и ги свалете на телефона си. Така ще можете да слушате музика, дори когато нямате интернет връзка, а след като се върнете от пътуването, винаги можете да си го припомните, пускайки си определена мелодия.

Научете се да разговаряте с непознати

Ако сте интровертна натура, вероятно заговарянето на непознати може да се окаже голямо предизвикателство за вас. Помнете, че никога не сте прекалено стари, за да усвоите дадено умение, като това например. Тъй като пътувате сами, вие ще имате възможността да срещнете повече хора и пътешественици. Преодолейте неудобството и попитайте хората, които вече са били на това място кои места да посетите или пък кое е най-доброто място за хапване.

Намерете хора, които споделят вашата страст

Ако сте предвидили далечно пътуване, можете да потърсите в социалните мрежи групи с ентусиасти като вас. Така ще можете да споделите екскурзията си с хора, които имат вашето виждане за живота.

Коментирай