Свободно време

Легендарният инспектор Хари Хуле се завръща с „Кървава луна“ от Ю Несбьо

Из Осло броди чудовищен, неуловим убиец...

21.05.2023г. / 06 36ч.
Михаела Лазарова
Корица: ЕМАС

Корица: ЕМАС

Многобройните фенове на крими суперзвездата Ю Несбьо у нас имат повод за радост – легендарният инспектор Хари Хуле се завръща. Вече по книжарниците е дългоочакваният нов случай „Кървава луна“, както винаги в превод на Ева Кънева и с логото на издателство „Емас“. Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне. Книгите му, вече надхвърлили внушителните 55 милиона продадени екземпляра, се четат на повече от 50 езика и са удостоени с множество награди.

Холивуд също обича писането на Несбьо и към проекти за екранизация на негови произведения се свързват имена като Леонардо ди Каприо, Джоузеф Гордън-Левит, Бен Стилър, Оскар Айзък, Майкъл Фасбендър... Всички чакат с нетърпение следващия случай на любимия своенравен полицай Хари Хуле.

Какво обаче прави романите на Ю Несбьо толкова специални? Разгръщайки негова книга, винаги ще срещнете дълбоко човешки образи, ще потънете в автентичната, мрачна атмосфера на Осло, ще потръпвате в очакване на следващия стъписващ обрат и ще се надпреварвате с времето, заедно с Хари, в преследване на убиеца. „Кървава луна“, тринадесетият случай на инспектора, е все така пристрастяващ, както сме свикнали да очакваме да бъде писането на Несбьо.

За книгата:

Заварваме Хари, изгубил всичко, да вегетира в Лос Анджелис, където възнамерява да пие, докато алкохолът го погуби. Няма други планове за бъдещето си. И прави всичко възможно да осъществи намерението си. „Плановете“ му обаче се отлагат, защото Хари попада на жена, която се нуждае от него – седемдесет и три годишна актриса, която му напомня на майка му. След три провалени брака тя е задлъжняла с огромна сума, пропиляна за филм, отишъл „на кино“. И кредиторите ѝ идват да си търсят парите, отвличат я и поставят на Хари ултиматум: или до десет дни намира един милион долара, или с Люсил е свършено. Хуле има много трески за дялане, но едно трябва да му се признае: никога не зарязва приятел в беда. И той заминава за Осло, където му предлагат доходоносна работа, за да се опита да измъкне Люсил от лапите на гангстерите.

А там, в най-любимия му град на света, две млади жени са изчезнали безследно. Пресата свързва имената им с порочно богатия бизнесмен Маркус Рьод. Загрижен за доброто си име и за бизнеса си, Рьод предлага на Хари баснословен хонорар, за да разплете случая. Хари се съгласява, защото с парите от Рьод ще може да спаси живота на Люсил.

И двете изчезнали жени са обичали луксозния начин на живот и са присъствали на парти, организирано в дома на известен норвежки бизнесмен. Аутопсията на първата жертва установява зловеща насилствена намеса. Зверското убийство, очевидно извършено с изключителна жестокост, събужда подозренията на разследващия екип, начело с Катрине Брат, че из Осло вилнее сериен убиец. От своя страна, Хари сформира свой екип от хоспитализиран онкоболен, заподозряно в кражба ченге и наркодилър. При това щабът им се помещава не къде да е, а в онкологично отделение...

Само няколко дни след зловещата находка разследващите попадат на нова, още по-потресаваща – трупа на втората жена. Въпреки изключителната жестокост на убийствата редица факти навеждат разследващите на предположението, че и двете жени са тръгнали доброволно с убиеца. Защо, при положение че нормалната логика предполага да са се страхували? Дори повече. Да са умирали от страх. Кое подтиква човека да изгуби инстинкта си за самосъхранение? Една мишка, видяна в Лос Анджелис, подсказва на Хари отговора на този въпрос. Мишка, която сама се навира в лапите на дебнещата я котка…

Из Осло броди чудовищен, неуловим убиец, който дори не използва насилие, за да заведе жертвите си вдън гората или на друго затънтено място. Как ги примамва и защо те не се съпротивляват?

В романа срещаме още свръхамбициозен журналист, решен да се реабилитира сред гилдията, секси лаборантка, готова на всичко, за да вкара в леглото си Хари Хуле, ексцентричен адвокат, който раздава правосъдие, и мистериозен дилър на най-чистия кокаин, попадал някога в Осло… И докато градът е в очакване на уникално астрономическо явление, наречено „кървава луна“, един коварен и много хитър убиец продължава да пролива кръв…

„За мен Ю Несбьо е един от най-интересните автори на трилъри, а Хари Хуле е най-добрият персонаж за всички времена. 100% удоволствие тип „купете днес, прочетете още тази вечер“.“ – Лий Чайлд

„Несбьо е новият ми любим писател, а Хари Хуле – новият ми любим герой.“ – Майкъл Конъли

Коментирай