Свободно време

За първи път българско вино бе определено за най-доброто в света

Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ спечели най-висока оценка на конкурса Mondial de Bruxelles

29.05.2023г. / 15 01ч.
Мария Дуковска
За първи път българско вино бе определено за най-доброто в света

За първи път най-доброто червено вино в света идва от България. Това е тероарното Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“. То бе най-високооцененото червено вино сред 4836 изпратени проби в тазгодишното, тридесето издание на най-престижния винен форум Mondial de Bruxelles. И спечели титлата Revelation Red Wine. Пътуващият конкурс всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят.

Общо 73 български вина са взели участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28%. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се  връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево.

По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-разно тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Най-доброто червено вино според експертите Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017. Лозовите масиви са засадени през 2005 г като освен анализ на почва, слънцегреене, наклон, е взета предвид и „Розата на ветровете“ – моряшки ориентир за посоката и интензивността на въздушните течения. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове - микроферментатори и открити каци за ферментация. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

„Вила Ямбол“ е сред най-старите и обичани родни производители. Тя е лидер в по-масовия сегмент с едноименната марка Villa Yambol, а марката им Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле, е сред най-награждаваните на международни конкурси. Гордост за производителя е, че управлява 10000 дка лозя и сортовото портфолио включва 15 разновидности.

Коментирай