Свободно време

Психология на цветовете - идеална визия за всеки повод

Кой цвят не е подходящ за интервю за работа

02.06.2023г. / 12 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветовете са навсякъде край нас. Тези, които избираме да облечем всеки ден, оказват влияние не само върху нащето настроение, но предават и определени послания за личността ни на другите. Така например, кафявият цвят не е подходящ, ако ни предстои интервю за работа, пише забавният сайт brightside.me

Оранжевият пък е цвят, който внася енергия, настроение, събужда креативността. Ако искате да получите увеличение на заплатата, облечете нещо зелено, когато ще провеждате разговор с шефа ви. 

Розовият цвят не е подходящ за важни срещи и изпити, тъй като може да ви накара да изглеждате за другите наивни и не чак толкова умни. От друга страна сивото, създава впечатление за личност, която е надеждна. 

Вижте още малко от психологията на цветовете и това как да ги ползвате във вашата визия. 

Хората, облечени в черно, изглеждат по-умни

Черното е цветът на лукса и изтънчеността. Смята се, че хората, които носят черно излъчват сериозност. 

Според западно проучване, черният цвят се възприема като показател за престиж, власт, сериозност и висока интелигентност. Но тъй като черното също се свързва с траур и тъга, не е най-добрата идея да сте облечени изцяло в черно, тъй като това ще ви накара да изглеждате твърде официално. Учените също предполагат, че мъжете, които избират да носят черно, изглеждат по-агресивни. 

Изберете дърво и вижте каква ще е съдбата ви

Визия в бяло 

Белият цвят символизира чистота и простота. Но ако сте облечени изцяло в бяло, може да създадете впечатление, че сте дистанцирани, студени и склонни към перфекционизъм. Според западни психолозите бялото може да се възприеме и като цвят на искреността.

Но бялото може да ви помогне да създадете образ на човек, който е перфектно организиран и контролиращ нещата, смятат учените. Тъй като този цвят носи усещане за новост и съвършенство, добра идея е да носите бяло на представянето на нов проект или на среща, на която искате да представите някои иновативни идеи. Разбира се, не забравяйте да добавите и красив аксесоар за контраст на цвета. 

Визия в синьо - надеждност и увереност

Според учените тъмните нюанси на синьото имат успокояващ ефект. Така че не е случайно, че авиокомпаниите са склонни да избират този нюанс за своите униформи. Синьото също се свързва с интелигентност, доверие, ефективност и спокойствие.

Този цвят може да бъде добър избор за офис облекло и често може да се види на важни срещи. Ако ви предстои работна среща или интервю за работа, синият цвят в имиджа ви ще ви помогне да изглеждате лоялни и надеждни.

Изберете златна мандала и вижте какво трябва да направите още днес

Жълтият цвят има тенденция да повдига настроението на хората около него

Според западни проучвания, жълтият цвят допринася за производството на серотонин в мозъка, ускорява метаболизма и повишава настроението. Освен това цветът ви прави по-концентрирани, поради което често се използва върху пътни знаци и в реклами. Този топъл усмихващ цвят, създава усещане за бодрост и закачливост, и е подходящ за активни хора.

Въпреки това, носенето на твърде много жълто може да причини безпокойство, нервност, страх и конфронтация, особено при хора, които вече са стресирани. Жълтият цвят се смята и за по-малко съблазняващ. 

Тюркоазени багри в маникюра

Лилавото е цветът на автентичността

В миналото лилавото е било цветът на онези, които са били богати и могъщи. По-късно се свързва с мистерията и фантастичното. Ако трябва да ви възприемат като силна, харизматична и властна личност, лилавият цвят е чудесен избор.

Свързани статии

Освен това е добра алтернатива на черното. Ако в тоалета ви преобладава лилавият цвят, много по-вероятно е да имате успехи на преговори, работни срещи, интервю за работа. 

Носете червено, ако искате да изглеждате уверени не само на среща

Червеният цвят винаги привлича вниманието. Според американско проучване, мъжете са склонни да задават по-лични въпроси на жените, когато носят червена блуза. Френски психолози пък са открили, че мъжете оставят повече бакшиши на дамите от обслужващия персонал, които носят червено червило. 

Носете червено, ако искате да изглеждате уверени, привлекателни и да излъчвате увереност. Светът обаче е добре да се избягва, ако ще се явявате на интервю за работа. 

По материали от brightside.me

Коментирай