Свободно време

Успешни дами от цялата страна се събраха на събитието „Арена на дамския бизнес“

Sustainable Lady Fund на Първа инвестиционна банка награди най-добрите проекти на „Арена на дамския бизнес“

13.06.2023г. / 12 16ч.
Мария Дуковска
Успешни дами от цялата страна се събраха на събитието „Арена на дамския бизнес“

Събитието „Арена на дамския бизнес“, подкрепено от Smart Lady, се проведе за трета поредна година при изключително голям интерес.

Успешни дами от цялата страна се събраха в „Интер Експо Център“ и представиха своите проекти пред инвеститори, финансови институции и предприемачи. Така те потърсиха развитие на бизнеса си чрез финансиране, партньорство и менторство.

Отличени бяха най-добрите проекти, които си разпределиха наградния фонд от 30 000 лева. Големият победител е „Lady Butcher“ на Надежда Рангелова-Бояджиева.

Тя получи не само най-висок рейтинг от журито, но и гранта от 5000 лв. на Sustainable Lady Fund на Първа инвестиционна банка в категория „Развиващ се бизнес“. Проектът на предприемчивата дама цели да промени нагласите на хората и да наложи нови стандарти за разфасоване на говеждо и агнешко месо у нас като насочи фокуса върху ползите за здравето и устойчивото животновъдство. Идеята, която промотира победителката е за стимулиране консумацията на българско месо чрез развитие на магазини за предлагане на месо от български породи, с контролиран произход, гарантиращ чистота на продукта.

Надежда Рангелова – Бояджиева е единствената жена транжор в България, преминала през международна сертификация.

На второ място, авторитетното жури, в чиито редици бе и маркетинг директорът на Fibank Илона Станева, класира проекта „Империя“ на Светлана Кръстева, фотограф. Третото място бе за Мая Павлова, международно сертифициран лайф и екзекютив коуч, с нейния проект „Умни събития“.

Вторият грант от 5000 лв. на Sustainable Lady Fund в категория „Стартиращ бизнес“ бе отреден за Анна-Мария Маркова и нейния концептуален проект „Aerospheric“, насочен към авиацията, иновациите и устойчивите решения. Целта на проекта е да организира пространство, което обединява хората, влюбени в авиацията, и да представи визия за бъдещето на индустрията.

Официалното награждаване с чековете, осигурени от Първа инвестиционна банка се състоя в понеделник, 12 юни в централата на финансовата институция. Отличията бяха връчени на победителките лично от г-н Никола Бакалов – Главен изпълнителен директор (CEO) и Председател на Управителния съвет на Fibank.

Sustainable Lady Fund е създаден през 2021 г. за подкрепа на иновативни зелени проекти на български жени предприемачи и е част от програмата Smart Lady. Той дава възможност на стартъпи и проекти за интелигентни решения за борба с климатичните промени, замърсяването и опазването на природното богатство да спечелят менторски сесии и финансиране на дейността си в категории стартиращ и развиващ се бизнес.

Повечето от дамите, които представиха проекти на „Арена на дамския бизнес“ са участнички в „Национална менторска програма за жени предприемачи“ 2023.

Форумът се проведе под мотото „Вдъхнови се за бизнес!“ и според организаторите и присъстващите изпълни целта си да помогне на жени предприемачи, които искат да стартират собствен бизнес, да развият вече съществуващ бизнес, както и да подкрепи дами, които искат да се докажат като професионалисти в големи компании.

„Арена на дамския бизнес“ се организира от Менторите. БГ и Национална менторска програма за жени предприемачи към Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП и с подкрепата на Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“, ИАНМСП, BPW България, „Предприемачи БГ“, Първа инвестиционна банка и други финансови и нефинансови институции.