Свободно време

Христина Спасова: Програмата на Франкофоли е насочена към цялото семейство

Какви изненади да очакваме от фестивала, който ще се проведе в Пловдив на 16 и 17 юни

13.06.2023г. / 16 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: Александър Нишков.

Снимка: Александър Нишков.

След пауза от няколко години „Франкофоли“ се завръща, като тази година международният фестивал ще се проведе в Пловдив. Част от звездните имена, които ще зарадват българската публика са LP, Imany, Елена Папаризу и Maitre Gims. Какво още да очакваме от фестивалната програма на 16 и 17 юни, ще разберем от директора на „Франкофоли“ Христина Спасова.

Снимка: Александър Нишков.

„Франкофоли“ се завръща след пауза от няколко години. Разкажете ни как протече подготовката за новото издание на фестивала и защо се спряхте на Пловдив като домакин на музикалното събитие? Какви са очакванията ви от тазгодишния фестивал?

Подготовката на събитието тече доста динамично, както винаги с екип от професионалисти това става лесно. Имаме и критични моменти, но събитие от такъв мащаб не се случва лесно.

Пловдив беше избран логично от френския екип заради богатата си история, културен и туристически живот. Освен това локацията на града е много подходяща за провеждането на международен фестивал. Безспорно ни привлече и красотата на града, освен това Пловдив е Европейска столица на културата и артистичният живот е приоритет за всички жители.

Артистите, които ще посетят фестивала са изключително цветни и вълнуващи. Някои от тях вече са били на „Франкофоли“ като Imany, LP, Maitre Gims, но има изпълнители, които ще дойдат за пръв път в България като Gente de Zona. Как се случи подборът на артисти и да очакваме ли още изненади на 16 и 17 юни?

Подборът идва, след като се прегледат водещите и хитови изпълнители в цял свят. Не правим компромис с изпълнителите, тъй като това е едно от най-ценните неща за„Франкофоли“.

С какви предизвикателства се срещнахте, докато организирате програмата на фестивала? Ще има ли някакви особености тази година, нещо, за което публиката е добре да знае предварително?

По-скоро следваме успешната концепция, която създадохме в периода 2015-2019 г. Научили сме си уроците от грешки, които неволно сме допускали през годините на организиране и провеждане на „Франкофоли“. Всъщност това е и нашето желание, да надграждаме и да се учим от грешките си!

Стараем се в годините да придаваме допълнителна стойност на събитието и да развиваме фестивала с много съпътстващи сцени, с изява на млади таланти, с канализиране на страхотна колективна енергия в съзидателни дейности и красота. Общо взето, сега фестивалът ще бъде в пълната си цялост, както публиката го познава. Детски ателиета, образователен модул, изложби, танци и всичко това ще се случва в пълна сила в Пловдив.

По-различното тази година ще е включването на селектирана програма от френското кино, съвместно начинание на Cinelibri, както и флашмоб на танцьори, който ще добави още доза темперамент към този своеобразен празник на сетивата.

Какви други събития ще съпътстват програмата на фестивала, освен концертите?

Множество работилници за деца, зони за забавление, кино и изложби ще съпътстват фестивала. Ще се проведе и традиционният за фестивала образователен форум с участници от Френски гимназии в цяла България-имаме около 100 ученици, които тази година ще дебатират на тема „Възможен ли е все още свят без изкуствен интелект?“.

Програмата на Франкофоли е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. Ще има събития за хора в неравностойно положение, както и артателиета. Ще бъде представена френската кухня и традиции. Ще бъдат показани на различни места в града френски и български занаяти.

В програмата включвате и събития за хора в неравностойно положение. Какво ще представляват те и ще има ли специална сцена за тях както в предни издания?

Да, ще има събития за тях, както и зона за достъп, както при предишните издания.

Какво си пожелавате за тазгодишното издание на „Франкофоли“?

Пожелаваме си вярната ни публика да ни подкрепи както при всяко издание и разбира се хубаво време!

Коментирай
Свободно време