Свободно време

Мисис България Universe 2022: Очите на жената трябва да блестят с разум

Оксана Желяпова споделя своите тайни за красота

11.07.2023г. / 11 56ч.
Аз жената
Снимка: личен архив Оксана Желяпова.

Снимка: личен архив Оксана Желяпова.

Мисис България Universe 2022, бесарабската българка Оксана Желяпова споделя в интервю за Az-jenata.bg любопитни неща за себе си, за победата в конкурса за красота, както и за благотворителните каузи, които подкрепя.

Оксана, здравейте! Разкажете, моля, повече за себе си.

Здравейте! Казвам се Оксана Желяпова. Родена в Кишинев, в семейство на бесарабски българи. Корените ми идват от южната част на Молдова – Твърдица. В Молдова учих в държавен университет със специалност „Международно и наказателно право“. След като завърших университет на 25 години, се преместих в България, в морския град Варна. Майка съм на две очарователни момичета, Ивана – 8 години и Малена – 10 години.

Вие спечелихте титлата „Мисис България Universe 2022“. Разкажете ни за самия конкурс. Как постигнахте такава победа?

„Мисис България – 2022“ е националният конкурс, в който взеха участие 14 омъжени българки, които се състезаваха за титлата „Мисис България Universe“, „Мисис България Europe“, „Мисис България World“, „Мисис България International“.

В конкурса беше важно всяка участничка да разкаже за своята кауза, която да е свързана с добри дела. „Мисис България“ не е само конкурс за красота, това е конкурс за жени, които трябва да покажат и докажат своята мотивация, своята цел и полза за хората.

Моята кауза, която представих на конкурса, е да обединя бесарабските българи за създаване на благотворителна фондация за деца, които искат да учат и живеят в родния си край. Моята мисия е да помагам на нашите бесарабски българи, за да живеят в родното си място. Вярвам, че моята победа е победа на целия бесарабски народ.

Ще има ли мащабни проекти тази година с ваше участие?

Да, разбира се! В края на октомври тази година трябва да предам короната на новата победителка в конкурса „Мисис България 2023“. След това ще бъда на голямата сцена във Филипините в мащабния световен конкурс „Мисис Universe“, където ще представя България.

В началото на юни проведохте благотворителна вечер в подкрепа на бесарабските българи в Молдова. Каква беше целта на тази благотворителна вечер?

 До самата благотворителна вечер бяха предоставени различни видове помощ от моя страна на столицата на Молдова – град Кишинев, Тараклия и Твърдица. Компютри и литература бяха изпратени в различни културни центрове. На 1 юни, на празника на детето, организирах благотворителна вечер, за да помогна на бесарабските деца. В Твърдица има рехабилитационен център, където учат деца с различни заболявания и те се нуждаят от помощта, която се опитах да осигуря благодарение на тази благотворителна вечер. Всички средства, които бяха събрани на благотворителната вечер, бяха предадени на кмета на град Твърдица, така че той да ги разпредели правилно, както и на рехабилитационния център, както и на културно-музикалния колеж. Искрено съм благодарна на всички гости, които участваха в тази благотворителна вечер и помогнаха за събирането на средства за деца. И наистина се надявам, че в бъдеще ще има още такива вечери и ще можем да помогнем на бесарабските деца още повече.

 

Оксана, вие сте жена, в която са комбинирани сила, смелост, доброта, любов, красота, а също така сте и майка. Разкажете, как успявате да правите всичко, какво ви мотивира да поддържате всички тези качества и същевременно да мислите за благотворителни каузи?

Мисля, че човек трябва да се роди с тези качества. Организацията, образованието и спортът играят голяма роля в живота ни. Образованието ми даде голям тласък в живота, защото „наказателно право“ е остра структура, в която винаги трябва да си събран, сериозен, отговорен. Освен това, разбира се, спортът е много важен. Винаги съм спортувала професионално. А по едно време се занимавах с хандбал. И моят екип, и аз пътувахме до много държави, където ние, момичетата, винаги трябваше да сме в строга форма. Вероятно това ми помогна да поддържам физическа и психическа форма. Но най-голямата благодарност е към моите родители и моите баба и дядо, които поставиха голяма основа, като ми разказаха за своето тежко минало. Явно бесарабските българи помнят нашето преселване през 1830 г. Бабите и дядовците винаги са ми казвали какъв труден път е бил, когато въпреки всичко те не са загубили своите ценности и принципи. Сега не ми е трудно да запазя тези качества в себе си, които искам да предам и покажа на дъщерите си. И ще съм много благодарна, ако всички жени разберат, че красотата не е всичко. Вие сте създадени от всичко, което е около вас и всичко, което влагате в себе си.

Оксана, какви съвети бихте дали на момичета, които тепърва започват своя път и кариера в света на красотата и които също искат да спечелят?

Момичетата трябва да инвестират в образованието си, това не е само университет, но и допълнителни курсове, защото колкото по-умна си, толкова по-красива и интересна си. Очите на жената трябва да блестят с разум и мъдрост, а това може да даде само знанието.

Бих посъветвала момичетата, ако инвестират средства, да ги инвестират в спортно образование и развитие. И най-важното, в никакъв случай не трябва да вземате пример от някого по отношение на красотата, защото всяка жена трябва да бъде индивидуална и да не прилича на друга. И не забравяйте за грижата за себе си и от най-ранна възраст, правилната грижа за тялото, косата и лицето.

Вашите пожелания към читателите на Az-jenata.bg?

С голямо удоволствие пожелавам на всяка жена да не губи достойнството си. Бъдете отговорни към себе си. Уважавайте себе си. И знайте, че вървите по този път само веднъж в живота си, така че оставете след себе си и красива памет.

Автор на интервюто: стажант Виктория Попова.

Коментирай
Здраве и красота