Свободно време

5 идеи за романтични летни дестинации

Разходете се с лодка по каналите на Брюж

26.07.2023г. / 16 56ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Разбира се, че летният сезон не е единственият, през който можете да пътувате, но за мнозина безспорно той е най-предпочитаният. Ако обожавате пътешествията и имате половинка, вероятно искате да споделяте тези прекрасни мигове заедно и да се любувате на нови и непознати за вас места. В следващите редове ще ви предложим няколко идеи за романтични дестинации, които можете да посетите през оставащата част от лятото. Ето ги и тях:

Пловдив, България

Започваме нашия списък с един малко необичаен град – едва ли, когато говорим за романтика се сещаме за място в нашата държава. Това, което провокира именно Пловдив да е на първо място, е позиционирането му на челната позиция в списъка на организацията European Best Destinations, базирана в Брюксел. Според сайта на организацията: „Пловдив е красив град, така че не е изненада, че много места под тепетата са особено подходящи за романтични преживявания. Разходете се из живописните улички на Архитектурно-историческия Старинен Пловдив, който е културен феномен, формиран през последните 8000 години.“ Ако искате да се откъснете от ежедневието, да се свържете с корените си, изненадайте себе си и половинката и посетете града под тепетата. Ако пък искате да „заключите“ любовта си завинаги, посетете Пешеходен мост на Гребна база Пловдив (“познат и като мостът с катинарите“) – той е не само най-голямото спортно съоръжение от този вид на Балканите, но и емблематично място за романтика. Не пропускайте и артквартала Капана, където можете да се разходите, хванати ръка за ръка, да хапнете вкусно, да отпиете свежа крафт бира или просто да се насладите на изкуството и занаятчийството, които лъхат от всеки ъгъл.

Чинкуе Тере, Италия

Чинкуе Тере представлява една от най-добре запазените природни и полуестествени зони на Средиземно море. Прекомерното жилищно строителство и строежът на главни пътища е забранен поради исторически и геоморфологични причини. Лозарството и начинът на живот на местните са създали един уникален пейзаж, който най-спокойно можем да наречем „Едно от най-романтичните места на света.“ В продължение на векове природата и скромната човешка дейност са допринесли за красотата и уюта на това място. Разходката по старата магарешка пътека в Чинкуе Тере ще ви преведе през 5 малки живописни селца, които до XIX век са били достъпни само с лодка или магаре. Към днешна дата този район е със статут на резерват и там няма да видите автомобили. Можете да започнете вашата обиколка от Риомаджоре или Монтеросо ал Маре. Риомаджоре е най-южната точка и оттам тръгва и Пътеката на любовта (Виа дел’аморе).

Синтра, Португалия

Най-спокойно можем да наречем този град истинско „бижу“! Място за романтика, разположено някъде там – между небето, планините и морето, чакащо да бъде открито от всички, които се осмеляват да се изгубят сред величественото му историческо наследство, пищна природа, космополитна култура и богата гастрономия. Ситра е столицата на романтизма, там където писателите през осемнадесети и деветнадесети век са открили този стил в литературата. Ако пък пътувате натам с влак и слезете на жп гарата, ще видите как градът се издига нагоре по хълма. След като изкачите пътя нагоре, ще стигнете до площада пред Националния дворец, а оттам можете да стигнете и до Мавританския дворец и дворецът „Пена“.

Санторини, Гърция

Безспорно това име сигурно ви звучи познато. Ако още не сте посетили този рай, обагрен в бяло, трябва да поправите незабавно тази грешка! Главният град на острова е Фира, а най-широките плажове са Камари и Периса. Санторини е мястото, където можете да се насладите на характерния гръцки стил и модерен лукс. Островът има и нарастваща репутация като „сватбена дестинация“, за двойки не само от Гърция, но и от целия свят. Ако искате да станете свидетели на един от най-красивите залези, посетете това невероятно късче земя.

Брюж, Белгия

„Град на романтиката“, „Венеция на Севера“, „Културна столица на Европа“ – това са само малко от определенията, които са се превърнали в същински епитети за този белгийски град. Центърът му е затворен за автомобили, което го прави идеален за романтична разходка пеша, с лодка по каналите или пък дори с каляска. Разбира се, ако ви се прииска да хапнете вкусно, можете да посетите Музея на шоколада или пък Музея на пържените картофи. А ако сте решили да направите неустоимо предложение на любимата жена, насладете се на шедьоврите на ювелирното изкуство в Музея на диаманта. Многобройните културни и исторически сгради са обновени, което допринася допълнително за неподправения чар на това китно местенце.

Коментирай