Свободно време

Историята на легендарната двойка кукли: кой е прототипът на Барби и Кен?

Кои личности са вдъхновили създаването на двете популярни кукли

08.08.2023г. / 08 35ч.
Аз жената
Марго Роби и Райън Гослинг влизат в образите на Барби и Кен. Снимка: Getty images.

Марго Роби и Райън Гослинг влизат в образите на Барби и Кен. Снимка: Getty images.

След световната премиера на филма „Барби“, тази комедия с участието на Марго Роби и Райън Гослинг започна да завладява света и да поставя рекорди. Но малко хора знаят кои всъщност са били прототипите на куклите: какви са били истинските Кен и Барби? Заедно ще разгледаме историята на създаването на легендарни кукли.

Рут Хендлър: Барби е символ на свобода и възможности за младите момичета и жени

През 50-те години на XX век, американката Рут Хендлър забелязва, че дъщеря ѝ, заедно с приятелите си, играе само с хартиени кукли, защото сред обикновените играчки няма такива, които да възпроизвеждат сцени от живота на възрастните. Момичетата са играели предимно с бебешки кукли. И Рут решава да поправи това. Тя предлага на американската компания за играчки Mattel своя идея за кукла. Първоначално от компанията са скептични към идеята, но решават да пуснат няколко кукли като експеримент. Куклата е кръстена Барби в чест на дъщерята на Рут, която се казва Барбара. А пълното име на куклата звучи като Барбара Милисънт Робъртс.

Куклата Барби е пусната през 1959 г. и веднага става хит сред купувачите. Когато създавала куклата, Рут се е вдъхновявала не само от хартиените версии, с които дъщеря ѝ си играела, но и от германските комикси. В Европа през онези години популярна героиня от комикси е била несериозната блондинка Билд Лили. Тя също е била пусната под формата на кукла, но насочена по-скоро към възрастната публика.

Според Рут Барби е символ на свобода и възможности за млади момичета и жени.

„Една от силните ми страни е, че имам смелостта да отстоявам своите убеждения и смелостта да заема позиция, да я отстоявам и да я преследвам“, пише Рут в автобиографията си. „Мога да бъда много убедителна, за да накарам другите да видят светлината“.

Прототипът на Кен

Блондинът със стоманена преса е гадже на легендарната кукла, за която са мечтали всички момичета от 90-те.

Всъщност Кен не се превръща веднага в стройния, стегнат блондин със снежнобяла усмивка, както е представен от актьора Райън Гослинг.

Сега се продават много различни аксесоари за кукла Кен, дрехи за всички поводи и сезони, коли. Кен може да бъде различен, може да носи брада, да е азиатец или черен. Но интересен факт е, че първият Кен се появява без излъскани дрехи и с корем.

Кен произхожда от същото семейство, което създава приятелката му Барби и която притежавала производствената компания Mattel. През 1959 г. съпрузите Рут и Елиът Хендлър представят на света красивата блондинка, а две години по-късно Кен. Куклите са кръстени на децата на Хендлър, Барбара и Кенет.

Създавайки първия модел на гаджето на Барби, предприемачите дълго време мислят дали си струва да го дарят с всички елементи на мъжкото тяло. Говори се, че Рут Хендлър е мечтала да пресъздаде любимия си съпруг по време на младостта му, така че е дала на куклата максимална прилика със съпруга си, която индустрията от 60-те години може да си позволи. Но за съжаление е невъзможно да се сравнят снимките на младия Елиът и първия Кен, защото първите просто не са оцелели. Като цяло приликата се свежда до леко тъжен поглед и усмивка.

Фактът, че първият Кен наистина е бил „нарисуван“ като истински човек, се потвърждава от неговата доста реалистична фигура. Това не бил онзи изписан красавец, а обикновен слаб млад мъж с доста тънки крака. Сега компанията за кукли Барби предлага около 30 основни модела на Кен.

Автор: стажант Виктория Попова.

Коментирай